enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
00:52 Kocaeli Ticaret Odası’dan: İşletmelerin Hibe ve Fonlara Erişimini kolaylaştırma
00:47 Türkçe düşünür, Türkçe rüya görürüz Türkçe yazar okuruz, ama, Türkçeyi bilmeyen okumuşlarız !!!
00:43 Hollanda’da Türkish Professional Network (Türk Profesyoneller Ağı) Dikkat Çekiyor: Direksiyonda yine kadınlar var!
00:42 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:21 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:20 İlklerin Adı: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
14:41 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
00:11 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:06 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
00:05 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:04 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:04 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:04 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:03 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunan Yetkiliden NATO’ya Yalanlama

Yunan Yetkiliden NATO’ya Yalanlama
05.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz geriliminde iki NATO müttefiki Türkiye ve Yunanistan’ın teknik görüşmelere başlamayı kabul ettiğini açıklamıştı. Ankara “Diyaloğa hazırız” derken, Atina “Önce Türkiye gemilerini çekmeli” dedi. 

Mustafa Kemal ATATÜRK

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, iki ülkenin Doğu Akdeniz’de kazara çatışmaları önlemek amacıyla görüşmeler yapma yönünde mutabakata vardıklarını bildirmişti. Atina ise Ankara ile böyle bir uzlaşmaya vardıklarını yalanladı, Türkiye’nin önce doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerinde bulunan gemilerini bu bölgeden çekmesi gerektiğini savundu.

Ankara ise NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in taraflar arasındaki askeri ve teknik görüşmelere destek verdiğini, Yunanistan’dan da aynı şeyi beklediğini bildirdi.

Yunan yetkili: “Açıklama gerçeklerle bağdaşmıyor”

Ancak Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Yunan bir yetkili, NATO’da teknik görüşmelere başlanacağı açıklamasının gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi.

Adını vermemek koşuluyla konuşan Yunan yetkili, gerilimin düşmesinin ancak bütün Türk gemilerinin Yunanistan kıta sahanlığından derhal çekilmesiyle mümkün olacağını savundu.

Türk Dışişleri Bakanlığı: “Diyaloga hazırız”

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Ankara’nın diyaloga hazır olduğu belirtildi. Yazılı açıklamada, bu görüşmelerin Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında daha önce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalı olduğu kaydedildi.

“Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz” denilen açıklamada, Türkiye’nin Yunanistan ile arasındaki tüm meselelerin uluslararası hukuk çerçevesinde çözümü için önkoşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğu mesajı yeniden vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı’nın dünkü açıklamasında, “NATO Genel Sekreteri Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin azaltılması, deniz ve hava unsurları arasında istenmeyen kazaların önlenmesi için bir inisiyatif almıştır. Ülkemiz tarafından da desteklenen bu inisiyatif Genel Sekreterin bugün açıkladığı üzere, iki ülke arasında NATO bünyesinde askeri – teknik nitelikteki görüşmelerin başlatılmasına matuftur.’’ denildi.

“Ayrıştırma (de-confliction) odaklı bu görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında evvelce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalıdır. Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Diğer taraftan, ülkemizin Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelere, uluslararası hukuk çerçevesinde, adil ve hakkaniyete uygun kalıcı çözümler bulunması için, önkoşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğunu bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz.” denildi.

NATO üyelerinin çarpışma ya da karşılıklı ateş açılmasının önüne geçmek amacıyla ayrıştırma mekanizmalarını devreye sokmaları pek sık görülen bir durum değil. NATO’nun daha çok savaş gemiler ve uçakları arasında bir kaza ya da olay yaşanmaması için Rusya’ya askeri diyalog ve iletişim çağrılarında bulunduğu biliniyor.

Türkiye’den “Rusya bölgede tatbikat yapacak” açıklaması

Türkiye daha önce, gemilerinin doğal gaz ve petrol arama faaliyetinde bulunduğu bölgelerde, 8-22 Eylül ve 17-25 Eylül tarihlerinde Rusya’nın donanma tatbikatı yapacağını açıklamıştı. Yunan ve Türk Silahlı Kuvvetleri geçtiğimiz ay aynı bölgede tatbikat yapmıştı.

ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yönelik 33 yıldır uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasının ardından Türkiye’nin açıkladığı Rus tatbikatı konusunda Moskova’dansa bir açıklama gelmedi. Böyle bir tatbikata ilişkin açıklamayı Rusya’nın adına neden NATO üyesi Türkiye’nin yaptığı da netlik kazanmadı.

Türkiye ve Rusya arasındaki askeri, siyasi ve ekonomik ilişkiler son yıllarda önemli ölçüde güçlendi. Rusya’nın Doğu Akdeniz’de önemli düzeyde askeri varlığı bulunuyor ve düzenli olarak da bu bölgede tatbikat yapıyor.

Merkel Erdoğan’la görüştü

Yunanistan ve Türkiye arasındaki gerilimin çözülmesi için devreye giren AB dönem başkanı Almanya diplomasi çabasını sürdürüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü.

Avrupa Birliği Doğu Akdeniz’deki enerji faaliyetlerini sonlandırmaya zorlamak amacıyla Türkiye’ye yaptırım uygulama tehdidinde bulunuyor.

Yunanistan Fransa’dan silah mı alacak?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Perşembe günü yaptığı açıklamada bölgede Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’la tatbikat yapan Fransa’ya yüklenerek Paris’i bölgede zorbalıkla suçladı.

Uluslararası basına Yunanistan’ın Fransa’dan yaklaşık 20 adet Rafale savaş uçağı ve iki gemi alacağına ilişkin haberler yansımıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.