enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 AB-Hindistan Ticari Anlaşması ve Türkiye’nin Gümrük Birliği Çıkmazı
00:56 Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi; Kocaeli’nin tarihine ışık tutacak
00:51 8 ülkeden katil, soykırımcı, soyu ispatlanmamış İsrail’e sert tepki: Uluslararası hukuka aykırı
00:43 İtalya, Trump’ın ‘Barış Kurulu’ toplantısına gözlemci olarak katılacak
00:41 Türkiye’de mutlu olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 53,3’e yükseldi.
00:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz,”Türkiye, son 23 yılda alt orta gelirden üst orta gelire yükseldi ve kalıcı hale geldi”.
00:33 Dorinsight’tan Zam Dönemine Özel Araştırma: Türkiye’de çalışanların zam algısı değişiyor: Maaş artışı artık motivasyon değil, dayanma eşiği
00:26 Cevdet Yılmaz, Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler, ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini olumlu etkilendirdi…
00:26 Kocaeli Ticaret Odası’ndan Bakan Bolat’a kapsamlı bir dosya
00:17 Bursa Nilüfer Belediyespor, Çekya Deplasmanından Avantajla Döndü
00:16 Anne Bebek Fuarından, Örnek Sürdürülebilirlik Uygulaması
00:14 Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçükte yaşamını yitiren iki madenci için taziye mesajları
00:11 Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 2025’e ilişkin Faaliyet Raporu yayımlandı…
00:06 Camilerde ilk teravih coşkusu bugün…
00:06 Türkiye’nin çehresini değiştirecek sanayi hamlesi
00:05 İstanbul, Kadıköy, Karaman ve Rotterdam’dan sonra şimdi de Amsterdam’a ‘Göç Anıtı’…
00:01 Kocaeli’n Kartepe Kent Meydanı Camii ilk teravihle açılıyor
11:34 Avrupa Haberleri: ABD-İran Cenevre Görüşmeleri: Körfez’de tatbikat, masada nükleer pazarlık
07:57 Ekonomide gözler mart ayına çevrildi
06:44 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yücel şehitlerinin isimleri, Üsküp’te cadde ve sokaklarda yaşayacak

Yücel şehitlerinin isimleri, Üsküp’te cadde ve sokaklarda yaşayacak
04.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Makedonya ve Yugoslavya’da Türklerin direniş hareketi olan Yücel Hareketi’nin şehitleri, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yaşatılacak. Konuyla ilgili Makedonya Türk Demokratik Partisi, Üsküp Belediyesine başvuruda bulundu.

Makedonya Türk Demokratik Partisinin Üsküp Belediye Meclisi Üyesi Sait Aleivi, Üsküp Belediyesi bölgesinde cadde, meydan, köprü ve diğer yapıların isimlerine ilişkin teklif listesinin Üsküp Belediye Meclisi tarafından onaylandığını duyurdu.

 

LİSTEDE SÜLEYMAN DEMİREL VE İSTANBUL, MANİSA GİBİ KARDEŞ ŞEHİRLER DE YER ALDI

Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Sait Aleivi, “2019 yılında Üsküp Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ankette halk cadde, meydan, köprü gibi yerlere verilebilecek isimler için vatandaşlarımız önerilerde bulundu. Anket 18 gün boyunca sürdü ve önerilen isimlerden 571 tanesi listeye eklenmiş oldu. 23.02.2021 tarihinde gerçekleşen Üsküp Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 64. toplantısında 22. gündem maddesi olarak cadde, meydan vb. yapıların isimlerinin tamamlanması ve önerilen isimler onaylandı. Teklif 26 evet, 14 hayır ve 2 çekimser oy ile kabul edildi. Kabul gören toplam 571 isimden 20 tane Türk isimi de yer almıştır” ifadelerini kullandı.

Üsküp Belediyesine önerilen isimlerden bazıları:

1. Şuayip Aziz (Yücelci Hareket Şehidi)
2. Ömer Nazmi (Yücelci Hareket Şehidi)
3. Abdurrahman Ali (Yücelci Hareket Şehidi)
4. Adem Ali (Yücelci Hareket Şehidi)
5. Kemal Musli (Üsküp Partizan Birliği Türk Askeri)
6. Şarık Tara (Üsküp doğumlu iş adamı)
7. Nakiye Bayram (Üsküplü kadın hakları savunucusu)
8. Cemal Maksut (Türk aktör)
9. Süleyman Demirel (T.C. 9. Cumhurbaşkanı)
10. Yahya Paşa (Osmanlı Paşası)
11. Manisa (Kardeş Şehir)
12. İstanbul (Kardeş Şehir)
13. Mimar Sinan

MAKEDONYA VE YUGOSLAVYA’DA TÜRKLÜĞÜN DİRENİŞ KAHRAMANLARI

Makedonya ve Yugoslavya’daki Türklerin kimliklerini müdafaaları için kurulan bir sivil toplum örgütü olan Yücel Teşkilatının üyeleri, II. Dünya Savaşı sırasında Türklere yönelik baskılara mukavemet göstermişti. Hiçbir silahlı eylemleri olmayan ve sadece Türkçe okuma hakkı, Türkçe kursları, Türkçe gazete ve radyo yayınları gibi kültürel taleplerde bulunan Yücel mensupları, 1948’de mesnetsiz suçlamalarla muhakeme edilmiş ve avukat hakkı dahi tanınmadan hızlı bir şekilde mahkum edilmişti. Sözde yargılama sonrasında Yücel teşkilatı üyelerinden Şuayb Aziz, Adem Ali, Ali Abdurrahman ve Nazmi Ömer’e idam, 64 kişiye de hapis ve sürgün gibi ağır cezalar verilmişti. 

Yücel adı teşkilatın bizzat başkanı olan El-Ezher mezunu Şuayp Aziz tarafından verildi. 16 imparatorluk ve birçok devlet kurmuş Türklerin özgürlük, yükselme ve yücelme aşkı, niteliği bayraklarına dahi işlenmiştir. Kartal, hilal, beş yıldız, ay ile yıldız bu bayraklardaki sembollerdendi.

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.