enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

YKS’de yeni barajla neler değişti?

YKS’de yeni barajla neler değişti?
12.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / YKS ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacak. Böylelikle 300 bin öğrenci için 4 yıllık üniversiteye tercih hakkı doğacak. Peki, yeni barajla neler değişti? Doğru tercih nasıl yapmalı? Detaylar haberimizde.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) uygulanan baraj puanının düşürülmesi için harekete geçmişti.

Çalışma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da gençlere müjdeyi Twitter hesabından verdi.

YÖK’ün 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırdığını anlatan Erdoğan, “Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacaktır” açıklamasını yaptı.

Peki, yeni baraj puanıyla neler değişti? Üniversite kontenjan ve sıralamalarında değişiklik olur mu? Bu süreçte tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenleri Eğitim Uzmanı Burçak Özel, TRT Haber canlı yayınında cevapladı.

Burçak Özel, baraj puanlarının düşürülmesinin 180 ve üzeri olan öğrencileri etkilemeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Bu yıl geçen seneye göre daha fazla öğrenci baraj altında kaldığı için onlara bir hak tanındı. Ancak öğrenciler bekleyecekler. Çünkü puanı 180 ve üzeri olan öğrencileri etkilemeyecek. 20 Ağustos’a kadar tercih süreci devam edecek. 180 ve üzeri puan alan adaylar sıralamaları ve puanları değişmeden yine aynı şekilde tercih işlemlerini gerçekleştirecekler. Sonra onlar için bir ek yerleştirme süreci de başlayacak. Orada da tabii üniversiteler yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yine ÖSYM boş kalan kontenjanları ilan ediyor. İlan ettikten sonra herhangi bir üniversiteye yerleşmemiş olan öğrenciler yine merkezi yerleştirme tercih edecek. Baraj altında kalan öğrenciler yine bekleyecek. Ve onlar da yerleştikten sonra süreç başlamış olacak.”

“Herkes için adaletli bir uygulama oldu”

Eğitim Uzmanı Burçak Özel, kararın ek yerleştirme sürecine etkisiyle ilgili de şöyle konuştu:

“Şu anda TYT barajı 150’den 140’a, AYT ve YDT barajı da 180’den 170’e düşürüldü. Bu öğrenciler ek yerleştirmelerden sonra ilave ek yerleştirme hakkı tanındı. Bu herkes için de çok adaletli ve hakkaniyetli bir uygulama oldu. Ve bu öğrenciler de ilave ek yerleştirmede yine ÖSYM’nin belirlediği herkes yerleştikten sonra boş kalan kontenjanlar ilan edilecek. Orada da puanlara göre tabii tekrar hesaplamaya da gidilir ve tekrar tercih işlemlerini yine 24 tercih hakları olmak üzere gerçekleştirip ÖSYM’ye bildirecekler. Ardından sonuçların açıklanmasını bekleyecekler.”

Öğrenciler bu süreçte doğru tercihleri nasıl yapmalı?

Özel, öğrencilerin tercih sürecinde çok araştırıp sevdiği ve ilgi duyduğu bölümlere yönelmesinin sağlıklı bir tercih olacağının altını çiziyor:

“Öncelikle bu bir sıralama sınavı ve ÖSYM herkesi sıralıyor. O yüzden puanlara göre değil sıoralamaya göre tercih yapılması çok daha sağlıklı olur. Bu anlamda tercih listesini oluştururken, mutlaka isteğe göre tercih yapılmalı. Öğrenciler iyice araştırmalı, YÖK’ün düzenlediği sanal fuarda üniversitelerin tanıtım videoları da var. Öğrenciler bunlara da katılabilir. Hangi mesleği yapmak istiyorlarsa o bölüme yönelirlerse çok daha mutlu ve sağlık bir tercih yapmış olurlar.”

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.