enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yerli COVID-19 aşısı için gönüllüler aranıyor

Yerli COVID-19 aşısı için gönüllüler aranıyor
29.05.2021
A+
A-

UHA HABER / Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK’ın VLP temelli yerli koronavirüs aşısı denemelerinin Faz-2 aşamasının yakında başlayacağını ve en az 480 gönüllü arandığını duyurdu.

Yerli aşının Faz-1 çalışmaları 36 gönüllü ile tamamlandı. Aşının güvenilirliği kanıtlandı.

Faz-2 aşamasında ise Ankara Onkoloji ve Araştırma Hastanesi Kilinik Araştırmalar Merkezi, İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi ve Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yürütülecek.

Bakan Varank’ın yakında başlayacağını duyurduğu Faz-2 aşamasında aşının etkinliği ölçülecek.

Resim

480 gönüllü nasıl seçilecek?

Bu aşama için herhangi bir sağlık sorunu ve hastalığı olamayan, COVID-19 antikoru geliştirmemiş, PCR testi negatif olan ve 18 yaşını doldurmuş 480 gönüllü aranıyor.

Yine gönüllülük koşulları arasında HIV, Hepatit B ve C testlerinin negatif olması, tam kan sayımı, karaciğer böbrek fonksiyonları testlerinin normal olması ve kan şekerinin normal düzeyde olması gerekiyor. Gebeler gönüllü olamayacak.

Yerli aşı gönüllülere 21 gün arayla 2 doz şeklinde uygulanacak. Başvurular www.onkoloji.gov.tr ve covid19.tubitak.gov.tr üzerinden yapılabilecek.

Bakan Varank da yerli aşı için gönüllü olmuştu.

VLP yöntemi nedir?

Bu yöntemle koronavirüsün spike proteini denilen tırnaklı proteininden faydalanılıyor. Virüs benzeri parçacık temelli (VLP) aşılarda koronovirüsün 4 proteini kodlayan genler çıkarılıyor. HEK hücrelerine aktarılıyor. Hücrelerde 4 virüs proteini üretiliyor. Bu proteinler bir araya gelerek virüs benzeri parçacıklar halinde hücrelerden salınıyor. Daha sonra bu parçacıklardan aşı antijeni saflaştırılıyor. Bu yöntem ile elde edilen aşılarla virüsün insan hücresine bağlanmasını engelleyen antikorlar oluşturuluyor.

VLP aşısı koldan kas içine değil, deri altına enjekte ediliyor. Aşı, uygulanan kişide bağışıklık sistemini uyarıyor.

VLP yöntemiyle geliştirilen aşı şu an sadece gönüllülere uygulanıyor.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 29  Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.