enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni sivil Anayasa 6 ay içinde hazır

Yeni sivil Anayasa 6 ay içinde hazır
07.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / AK Parti ve MHP yeni anayasa için yol haritasını belirliyor. Buna göre iki parti, 10 gün içinde hukukçulardan bir heyet oluşturacak, yazım 6 ayda tamamlanacak.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘AKŞAM Gazetesi’nden aktardığı Yelda GÖKDAĞ – Osman Nuri CERİT’in haberine göre, AK Parti yeni anayasa için çalışmalara başlıyor. Yol haritasına göre AK Parti, MHP ile hukukçu vekillerden bir heyet oluşturacak. Heyetteki isimlere Başkan Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli karar verecek. Heyet 10 gün içinde netleşecek. Anayasa 6 ayda yazılacak.

PARTİ GRUPLARINA SUNULACAK

AK Parti, teklife ilişkin muhalefetin önerilerini almak üzere parti gruplarını ziyaret edecek ve önerilere göre revizeler yapılacak.

Teklif daha sonra Meclis Başkanlığı’na sunulacak, oradan Anayasa Komisyonu’na gönderilecek. Komisyon, teklifin tüm maddeleri ve genelini görüşecek.

Anayasanın Komisyon’da kabul edilmesi halinde teklif, Genel Kurul’a inecek. Teklifin görüşmelerinde her bir maddenin referanduma gitmeden kabulü için 400 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Her bir madde için 360-400 arasında oy alınabilirse, teklif referanduma götürülebilecek. 360’ın altında kalması durumunda görüşülen madde düşecek.

Her bir maddenin yeterli oyu alarak kabul edilmesi halinde yeni anayasanın geneli oylanacak. 360 ‘evet‘ oyu çıkarsa anayasa Cumhurbaşkanı’na sunulacak. Başkan Erdoğan, teklifi halkın onayına sunacak. Halktan yüzde 50’nin üzerinde ‘evet’ gelirse anayasa yürürlüğe girecek.

OYLAMADAKİ GİZLİ ‘EVET’ REFERANDUMA GÖTÜRÜR

Yeni anayasa tartışmalarının başladığı günden bu yana muhalefet, Cumhur İttifakı’nın anayasayı referanduma götürmek için yeterli olmayacağını ifade etti.

Mevcut durumda AK Parti’nin 289, MHP’nin 48 ve BBP’nin 1 milletvekili bulunuyor. Bu durumda Cumhur İttifakı’nın hiç fire vermeyeceği şeklinde bir hesaplama yapılsa dahi, toplam oyu 338’e ulaşıyor ve referandum için gerekli olan 360 oya ulaşamıyor.

AKŞAM‘a konuşan AK Partili kaynaklar, teklif üzerinde yapılacak gizli oylamanın durumu değiştirebileceği görüşünde. CHP ve İYİ Parti içinde anayasanın gerçekten değişmesini isteyen milletvekilleri varsa yeni anayasanın referanduma gitmesi için gerekli ‘evet‘ oyu TBMM’den çıkabilir.

KEŞKE MUHALEFETLE YAPABİLSEK AMA OLMAZ

AK Parti kaynakları, yeni anayasanın muhalefet ile birlikte yapılması ihtimalini gözden geçirdiklerini belirtti.

Kaynaklar, CHP’nin olası itirazlarının süreci çıkmaza sokma ihtimali olduğunu belirterek, “Keşke tüm partiler bir araya gelsek ve ortak bir Anayasa çıkarsak… Ama biliyoruz ki, CHP her şeye itiraz edecek…” dedi.

TÜM PARTİLER KATILMALI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı canlı yayında yeni anayasayı değerlendirdi: “Böyle bir çağrı heyecan verici. Yeni bir anayasa yaparken sadece aritmetik hesaba göre değil, Meclis’teki tüm partilerin bu tartışmanın içinde olması doğru olacaktır.”

AYM’nin Enis Berberoğlu kararını değerlendiren Şentop şöyle konuştu: “AYM’nin kararına prensip olarak katılıyorum. Ancak ‘Siyasi bildiri’ denilebilecek 140. madde var; AYM verdiği karara uyması konusunda tüm kurumları göreve çağırıyor. Bu yetki aşımı. TBMM, karara uymayan mahkemeyi lağv mı etsin? AYM’ye bir yazı gönderip hatanın düzeltilmesini isteyeceğiz. Enis Berberoğlu’nun dokunulmazlığını yeniden kazanması için kesin hükmün ortadan kalkması gerekiyor.”


YENİ KRİTERLERLE YAZILIR

SETA Hukuk ve İnsan Hakları Araştırma Direktörü Dr. Cem Duran Uzun, yeni anayasayı AKŞAM‘a değerlendirdi. Geçmişteki anayasa uzlaşma komisyonlarından ders çıkarılması gerektiğini belirten Uzun şöyle konuştu: “Değişiklikler olsa da hala 12 Eylül anayasası geçerli. Bundan kurtulmak şart. Dünyanın hiçbir yerinde yüzde yüz uzlaşmayla anayasa yazılamaz. Geçmiş dönemde 59 maddede anlaşma sağlandı, partilerin kırmızı çizgileri nedeniyle çalışmalar tamamlanamadı. Bugün yeni kriterler göze alınarak Meclis Başkanı’nın öncülüğünde bir komisyon kurulabilir. Üzerinde anlaşılan maddeler sürece uyarlanabilir. Milletin beklentileri toplanabilir. Partilerin kırmızı çizgilerini kalın çizmemesi uzlaşmayı sağlar.”


BEDELİ NE OLURSA OLSUN REFORMLARI YAPACAĞIZ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yeni anayasa konusunda açıklamalarda bulundu. “Cumhur ittifakı’nın sarsılmaz birlikteliği ve aziz milletimizin desteğiyle Türkiye’nin önümüzdeki süreçte en önemli meselesi, hukuki ve ekonomik alandaki reformlar ve her türlü vesayetten arınmış yeni bir anayasadır. Bu yoldan geriye dönüş yoktur” diyen Altun şöyle devam etti: “Binlerce yıllık devlet geleneği hafızasıyla tarihin omuzlarına yüklediği sorumluluğun bir gereği olarak ‘yapısal reformları’ hayata geçirmek Türkiye için artık bir zorunluluktur. Bedeli ne olursa olsun, içimizdeki siyasi lejyonerler hangi dış merkezlerin değirmenine su taşırsa taşısın Türkiye, bölgesel ve küresel gücünü pekiştirmek için yapısal reformları hayata geçirecektir.


DARBENİN TORTULARINI MİLLETİMİZLE SİLECEĞİZ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı 7. Olağan İl Kongresi’nde yeni anayasayı değerlendirdi: “Bu ülkede darbe anayasalarının tortularını milletimizle ortadan kaldıracağız. Yeni ve sivil bir anayasayı milletimizle yapacağız. Anayasa toplumsal sözleşmedir. Diyarbakır’ın da Edirne’nin de zenginin de fakirin de kadının da erkeğin, gencin de yaşlısının da memurun da işçinin de kendisini gördüğü, ruhuyla ‘bu benim anayasam’ dediği anayasayı da normatif belgeyi de yine milletle beraber yapacağız.”


BBP’DEN ANAYASA ÇAĞRISINA TAM DESTEK

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Başkan Erdoğan’ın yeni anayasa çağrısını olumlu bulduklarını belirterek destek açıklamasında bulundu: “2023 vizyonu ile daha müreffeh, daha özgür, daha güvenli ve her alanda üretime yönelik hukuki, idari ve ekonomik projelere destek veren olumlu her türlü hamlenin içinde yer alırız ve destek veririz.”

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Şubat  2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.