enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
07:42 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
07:34 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
07:32 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
07:18 Şirketlerden N’aber!
07:06 Dünya Dönüyor!
06:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
18:40 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
18:00 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
10:57 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
10:03 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
09:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:57 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
07:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
07:29 Zafer Partili Aslan’dan Meclis’e çağrı: ‘Yangınsız Türkiye Komisyonu kurulmalı’
07:15 MHP Genel Başkanı Bahçeli, NeXT Sosyal’e katıldı
07:12 İşNet’e Üç Yıl Üst Üste En Mutlu İşyeri Ödülü
07:11 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yasa dışı yollarla Türkiye’ye gönderilen mülteci Yunanistan’a dava açtı

Yasa dışı yollarla Türkiye’ye gönderilen mülteci Yunanistan’a dava açtı
19.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Atina hükümeti Yunanistan’a iltica eden mülteci ve göçmenleri Meriç Nehri üzerinden zorla Türkiye’ye gönderdiği iddiaları sebebiyle zor günler yaşıyor.

Yunan yetkililer bugüne kadar söz konusu iddiaları reddederken, son yaşanan hadise “göçmenlere yasa dışı yollarla” müdahale iddialarına kanıt niteliği taşıyor.

Bu durumun en çarpıcı örneklerinden biri yakın bir zamanda yeniden gündeme geldi.

Almanya’da sığınma hakkı olan Suriyeli bir göçmen, Yunanistan’da kayıp kardeşini ararken Yunan polisi tarafından zorla alıkonularak Türkiye’ye gönderildiğine dair Avrupa Birliği (AB) İnsan Hakları Komitesi’ne şikayette bulundu.

İngiliz medya kuruluşu The Guardian’a konuşan 26 yaşındaki Suriyeli göçmenin iddiasına göre, AB mülteci kanunlarına aykırı olarak bu duruma maruz kalan ve Yunan yetkililer tarafından Meriç Nehri üzerinden Türkiye’ye “zorla” gönderilen onlarca mülteci ve göçmen bulunuyor. Adı açıklanmayan Suriyeli göçmen bu durumun uzun senelerdir saklandığı ve Yunanistan’da yaşanan hukuksuzluğun üzerine gidilmediği görüşünde.

“Ellerimden belgelerim alındı gece yarısı Türkiye’ye sınır dışı edildim”

İddiaya göre söz konusu Suriyeli göçmen 2013’te Almanya’dan sığınma hakkı kazandı ve bu ülkede yaşamaya başladı. Ancak 2016 sonbaharında 11 yaşındaki kardeşinin Yunanistan’a iltica ettiğini öğrenmesi üzerine uçakla önce Atina’ya sonra da ülkenin kuzey doğusunda Türkiye-Yunanistan sınırı olan Meriç Nehri bölgesine gitti.

Suriyeli göçmen, 11 yaşındaki kardeşinin en son görüldüğü kasabada karşılaştığı herkese kardeşinin fotoğrafını göstermek suretiyle arama çalışmalarına başladı.

Ancak 3 Yunan polis Suriyeli göçmeni hiçbir gerekçe göstermeden gözaltına alarak bir toplama kampına götürdü. Suriyeli mültecinin tüm evraklarına el konuldu, çırılçıplak soyularak üzeri arandı ve 50 kişiyle birlikte küçük bir nezarethaneya alındı. Suriyeli mültecinin iddiasına göre nezarethanede Almanca konuşan görevliler de vardı.

Daha sonra yaklaşık 50 kişilik olan mülteci grubu aynı günün gecesi zorla küçük botlara konularak Meriç Nehri üzerinden Türkiye’ye gönderildi. Saatler sonra mülteci grubu Türk askerleri tarafından nehrin diğer tarafında karşılandı.

Kardeşini ararken yasa dışı yollarla Türkiye'ye gönderilen mülteci  Yunanistan'a dava açtı | Euronews

Meriç Nehri sınırı. Arka taraf Türkiye, ön tarafta Yunan polisi ve Yunanistan toprakları.Giannis Papanikos/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

“11 kez Yunanistan beni reddetti, 3 sene Türkiye’de kaldım”

Olayın hemen akabinde Türkiye’de hukuk mücadelesine başlayan Suriyeli mülteci birkaç gün sonra İstanbul’daki Alman konsolosluğuna gitti. Olayı yetkililere bildiren Suriyeli, “Daha birkaç gün öncesinde Almanya’daki evimde oturuyordum.” diyerek yaşadıklarını anlatmaya çalıştı. Suriyeli mültecinin evrakları Almanya tarafından 3 sene önce kabul edilmişti. Tam 11 kez Yunanistan’a girmeye çalıştı ancak hepsinde de Türkiye’ye geri yollandı.

En sonunda Atina’ya ulaşmayı başaran Suriyeli, burada Yunan İnsan Hakları 360 adlı sivil toplum örgütüyle irtibata geçti. 2019 yılında Almanya’ya gitmesine izin verildi ve 2019 Mayıs’ında da yeniden oturum aldı.

Global Legal Action Network: Yunanistan’ın bu tavrı AB hukukuna aykırı

“Benim gibi zulüm gören ve haksızlığa uğrayan çok fazla insan var. Başkalarının bunu bilmesini istiyorum. Hala kardeşimi bulamadım ve ondan bir haber yok. Ondan haber almayı umuyorum.” diyor Suriyeli mülteci.

Londra merkezli Global Legal Action Network araştırma görevlisi Amanda Brown söz konusu durumu, “Yunanistan’ın gizli sınır dışı etme vakalarının açığa çıkan küçük örneği” sözleriyle açıklıyor.

Brown, bu durumun AB yönetmeliğine aykırı olduğunu söylüyor ve ekliyor; “Yasal yollarla Avrupa’da olan yabancı uyruklu biri sadece ırk ve milliyeti sebebiyle tutuklanıyor. Daha sonra belgeleri elinden alınarak, bir gece ansızın başka bir ülkeye sınır dışı ediliyor. Senelerce de belgesi olmasına rağmen sınır dışı edilmeye devam ediliyor. Almanya’nın kendisine verdiği AB sığınma statüsü bile onu koruyamadı. Sığınma talebine yönelik bu yaklaşım insanlık dışı ve açıkça hukuka aykırı. ”

Forensic Architecture: Yunanistan’dan Türkiye’ye zorla sınır dışı ettirilme vakaları oldukça yaygın

Londra Üniversitesi kuruluşu Forensic Architecture ise Yunanistan’dan Türkiye’ye zorla sınır dışı ettirilme vakalarını oldukça yaygın olduğunu ve bu vakaları olabildiğince kayıt altına aldıklarını ifade ediyor.

Yunan İnsan Hakları 360 hukuk danışmanı Valentina Azarova, bu vakalara sebep olan kişilerin hesap verme zamanının geldiğini ifade ederek, “Yunan savcıları ve Yunan İdare Mahkemeleri’ne intikal eden davalar sonuçsuz kaldı. Çünkü Yunan yetkililer sınır dışı edilme hadiselerini inkar ediyor. Meriç Nehri’ndeki zorla sınır dışı etme politikası Yunan devletinin iktidarını kötüye kullandığını gösteriyor. Bu yasa dışı eylemleri iz bırakmadan uygulamaya çalışıyorlar, eldeki kanıtları gizleyip, davacıları reddediyorlar. Yüzlerce insan bu sebeple hakkını arayamıyor.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Göç Bakanlığı ve Yunan polisi ise iddialara ilişkin yorum yapmadı.

HABER : Kerem CONGAR  (EuroNews)

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Kasım 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında.. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.