enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:55 Ev ve mutfak eşyaları sektörünün uluslararası “Tasarım, Teknoloji ve Ticaret” buluşmasına sayılı günler kaldı.
07:51 Macaristan’ın Fahri Konsolosu Osman Şahbaz’dan, İstanbul Fatih Belediyesi’nden Macaristan’a “Kardeş Şehir” Mektubu!
07:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kadınların gücüyle yükselen bir Türkiye var”
07:48 Innosa’nın Coğrafi Bilgi Sistemleri ile mekânsal veriler akıllı kararlara dönüşüyor
07:44 Kartalkaya faciasıyla ilgili 3 bürokrata soruşturma izni
07:43 TED Ankara Koleji Öğrencilerinden Madalya Rekoru: Uluslararası Stem Olimpiyatlarından 30 madalya ile döndüler
07:40 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “Bu düzeni değiştirmek boynumuzun borcudur!”
07:36 Gazeteci Özlem Bay’ın ‘Haber Ajandası’ndan: Bir Tabloya sığan asırlık bir yolculuk
07:32 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturmasında, Tunç Soyer ve 64 şüpheli için 45 yıla kadar hapis istendi
07:32 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail’in hukuk tanımaz saldırılarını nefretle kınıyoruz
07:26 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO), Hayata Dokunan Eğitim: İlk Yardım Sertifikaları Verildi
07:26 Türkiye’nin enerji filosuna yeni katılan 2 derin deniz sondaj gemisinin ilkinin ocakta, diğeri şubatta göreve hazır olacak
07:19 Gıda ve tarımda inovasyona kadın eli değiyor
07:17 Sessiz çatlama: Yeni nesil tükenmişlik ve 438 milyar dolarlık sessizlik
07:14 “Beyin Sinyallerini Anlamak Kişiye Özel Eğitim Çözümlerinin Kapısını Aralıyor”
07:05 FETÖ’nün güncel finansörü  HAKMAR Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Doruk tutuklandı
00:50 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
23:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
23:04 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
22:56 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Whatsapp’ta yabancı numaralı çağrılara dikkat

Whatsapp’ta yabancı numaralı çağrılara dikkat
01.08.2023
A+
A-

* Son dönemlerde Türkiye’deki mobil hat kullanıcılarının en çok şikayetçi olduğu konulardan biri de WhatsApp üzerinden gelen yurt dışı aramaları ve mesajları.

* Google ya da benzer bir marka ismi kullanarak para kazanmayı vadeden dolandırıcıların hedefinde kullanıcıların bankacılık başta olmak üzere kritik bilgileri var.

Sertaç Aksan
TRT Haber: Sertaç Aksan

Türkiye’de telefon üzerinden gerçekleşen dolandırıcılık meselelerinde bir dönem en sık başvurulan yöntemlerden biri de ‘adınız terör soruşturmasında geçiyor’ denilerek işlenen suçlardı. Bu yöntemde mağduru arayan kişi kimi zaman hakim kimi zaman savcı kimi zaman da güvenlik bürokrasisinden biri gibi davranıp karşı tarafa baskı kuruyordu.

Gerek kamu kurum ve kuruluşlarının uyarıları gerek medyanın bu konudaki haberleriyle bu tarz dolandırıcılık girişimlerinin sayısı azaldı. Ancak suçlular da boş durmadı. Yüksek gelir tuzağıyla banka hesabınızın kiralanması, isminizin bahis sitelerinde geçmesi, uluslararası kumar organizasyonlarına bilerek ya da bilmeyerek dahil olmanız gibi suçlar daha sık görülmeye başlandı.

 

Dolandırıcıların yabancı numaralardan yolladığı mesajlara bir örnek.
[Dolandırıcıların yabancı numaralardan yolladığı mesajlara bir örnek.]

Dolandırıcıların hedefinde Türkiye var

Ancak son haftalarda Türkiye’de farklı bir yöntem de daha sık karşımıza çıkmaya başladı. Hindistan, Pakistan, Endonezya ve hatta kimi zaman ABD, İngiltere gibi yerlerin alan kodlarını kullanarak iletişime geçen dolandırıcıların bu işteki iletişim araçları WhatsApp…

Bilmediğiniz yabancı bir numaradan size gönderilen mesajda genellikle Google, Youtube, Apple gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin isimleri geçiyor. Dolandırıcılar, bu şirketlerin ismini vererek, orada çalıştıklarını ve size verecekleri küçük bazı görevlerle çok ciddi kazanç elde edebileceğiniz yalanını söylüyor.

Örneğin mesajlardan birinde, “Eğer kabul ederseniz size Google üzerinden bir mağaza ismi yollayacağız. Tek yapmanız gereken bu mağazaya puan olarak 5 yıldız vermek” yazıyor. Burada mesajı alan kişi bunun çok kolay bir iş olduğunu düşünüp, görevi kabul etmek istiyor. Dolandırıcılık süreci de bundan sonra başlıyor…

Whatsapp'ta yabancı numaralı çağrılara dikkat

“Paranızı alabilmek için bize ödeme yapmanız lazım”

Bu noktada dolandırıcılar genelde iki farklı yöntem izliyor. Öncelikle size bazı görevler verip, para kazandığınızı söylüyorlar. Ancak parayı doğru adrese gönderdiklerinden emin olmak için de öncelikle size verecekleri bir banka hesabına para yollamanızı istiyorlar. Dolandırıcılara göre siz parayı yolladığınızda IBAN hesabınız onların sistemine otomatik olarak kaydoluyor ve bundan sonra vereceğiniz her oy için ödeme otomatik gerçekleşiyor.

Tabii ki böyle bir sistem yok. Sizin paranızı aldıktan sonra o numaraya bir daha ulaşma şansınız olmuyor. Eğer sadece küçük bir meblağ para yolladıysanız belki şanslı bile sayılabilirsiniz çünkü dolandırıcıların en önemli hedeflerinden biri mobil hattınızı tamamen ele geçirmek.

Whatsapp'ta yabancı numaralı çağrılara dikkat

Mobil hattınız ile istedikleri her şeyi yapabilirler

Dolandırıcıların tek yöntemi mağaza puanı vereceğiniz yalanıyla sınırlı değil. Temel olarak çok basit görünen ve yaptığınız takdirde güzel paralar kazanabileceğiniz sahte yöntemler de sıkça kullanılıyor.

Eğer karşınızdaki dolandırıcılar biraz daha profesyonel ise işler sizin için daha da zorlaşabiliyor. Bu tür kişilerin hedefinde sizin cep telefonu hattınızı ele geçirmek oluyor.

Öncelikle size o işi yapabilmeniz için gerekli olduğunu öne sürdükleri bir form ya da benzeri belgeyi indirebilmeniz için link atıyorlar. Ancak bu linke tıkladığınız anda cep telefonunuz kötü amaçlı kişilerin saldırısına açık hale geliyor.

Sahte link ile aslında sizin telefon hattınızı mobil uygulama üzerinden yönetebiliyor. Bu da haliyle tüm bankacılık işlemleriniz başta olmak üzere kritik uygulamalar için size gelmesi gereken güvenlik kodlarının doğrudan dolandırıcıların eline geçmesi anlamı taşıyor.

Hattınıza erişebilen dolandırıcıların ilk yaptığı işlerden biri de WhatsApp üzerinden hesabınıza erişim sağlayıp sizin oturumunuzu kapatmaları oluyor. Böylece aslında WhatsApp’ınız da çalınmış oluyor ve haliyle kişisel konuşmalarınız, fotoğraf ve videolarınız, rehberinizdeki isimlerin kayıtlı tüm bilgileri de kötü amaçlı şahısların eline geçiyor.

Türkiye’deki numaraların bahsettiğimiz kötü amaçlı grupların eline nasıl geçtiğine dair henüz resmi bir açıklama yok. Uzmanlarsa bilinmeyen numaralardan gelen çağrılar, mesajlar ve özellikle bu gibi yerlerden gelen linklere karşı son derece dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor.

WhatsApp üzerinden bilmedikleri numaraların araması ya da mesaj atmasını engellemek isteyenler basit bir ayarla bunu yapabiliyor. Bunun için uygulama üzerinden önce ayarlar kısmına gelmek gerekiyor. Gizlilik sekmesinde yer alan ‘aramalar’ başlığında ise ‘bilinmeyen kullanıcıları sessize al’ ayarının açık olması bilmediğiniz numaralardan gelecek çağrıları otomatik olarak sessize alıyor.

***

Yazar hakkında

Sertaç AKSAN, Adana’da 1986 yılında doğdu. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve TV Bölümü mezunu. 2009 yılında Anadolu Ajansında başladığı iş hayatında Star Haber, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yeni Şafak gibi kurumlarda görev aldı.

Kasım 2019’dan bu yana TRT Haber’de çalışıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.