enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Virüse Bir Kez Yakalanan Bağışıklık Kazanıyor”

“Virüse Bir Kez Yakalanan Bağışıklık Kazanıyor”
A+
A-

TÜHA HABER / Corona virüsüne yakalananların yeniden aynı virüsten etkilenmesi mümkün mü? Yakalanan hastalar virüse karşı bağışıklık kazanıyor mu? Güney Kore’de iyileşen bazı Corona virüsü hastalarına uygulanan testlerin “pozitif” çıkması bu korkuyu yeniden gündeme getirmişti. Ancak yapılan incelemeler, bir kez yakalanan hastanın bağışıklık kazandığını ve yeniden hastalığa yakalanmadığını ortaya koydu.

Reklam

Bilim adamları, Güney Kore’de testleri yeniden pozitif çıkan hastalar üzerinde yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendirdi. Buna göre pozitif çıkan sonuçların hastalığa ikinci kez yakalanmaktan kaynaklanmadığı, bunların “sahte pozitif” olduğu anlaşıldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de testlerin pozitif olmasına, virüs parçacıkları içeren ölü hücrelerin neden olduğunu kaydetmişti.

Fransız Le Figaro gazetesine konuşan Marsilya Macromolekül Biyoloji Laboratuvarı araştırmacılarından Etienne Decroly, bunun hastalıkla mücadele açısından çok iyi bir haber olduğunu belirterek, “Hala yeniden enfeksiyon vakaları varsa bu çok marjinaldir. Ve muhtemelen virüsün kanda yeniden yükselişiyle açıklanabilir” dedi. Decroly’nin açıklamasına göre, bir hasta iyileşmiş gibi görünebilir, ancak yine de taşıyıcı olabilir ve virüs yeniden aktif hale gelebilir. Bu hastanın yeniden virüse yakalandığı anlamına gelmiyor.

Uzmana göre, bağışıklık sistemi bir virüsle karşılaştığında, ona bir tepki geliştiriyor ve bunu hafızasına kaydediyor. Ancak bu virüse verilen yanıt bireyin savunma mekanizmasının kalitesine ve virüse göre değişiyor. Örneğin savunma mekanizmasının koruyuculuğu kızamık için bir ömür boyu, grip için birkaç yıl veya soğuk algınlığı için sadece birkaç hafta etkili oluyor. Corona virüsü için yalnızca maymunlar üzerinde yapılan sertifikalı deneylerde, antikorların bu virüse verdiği yanıtın çok güçlü olduğu tespit edildi.

Etienne Decroly, insanlarda da virüsün koruma gücünün yüksek olduğunu düşündüklerini zira, hastaların yüzde 80’inin tek başına iyileşmeyi başardığını belirtti. Bilim adamı, yalnızca beş aydır bilinen virüse bağışıklık sisteminin ne kadar süre yanıt vereceğini henüz bilemediklerini vurguladı. Decroly, diğer çok hafif mevsimsel Corona virüsleri hakkında bilinenlerle karşılaştırıldığında virüse yanıtın oldukça kısa olduğunu, sadece birkaç ay süreceğini tahmin ettiklerini de söyledi.

Antikorların yanı sıra T hücreleri de savaşıyor

Herhangi bir virüs vücuda saldırdığında, vücut antikorlar ve T hücreleri geliştirerek bir bağışıklık tepkisi gösteriyor. Yani antikorlar virüse karşı savaşıyor, T hücreleriyse enfekte olan hücrelere saldırıyor.

Çinli araştırmacılar tarafından yapılan ve 3 Mayıs’ta Immunity dergisinde yayınlanan bir araştırma, sadece eski hastaların çoğunun tespit edilebilir nötrleşme antikorlarına sahip olmadığını, aynı zamanda tüm hastalarda hücresel bir bağışıklık tepkisinin tespit edildiğini gösterdi. Bazı hastalarda antikor miktarı düşük olsa da, hücresel tepkinin, viral enfeksiyonu kontrol etme gücünün yeterli olduğu görünüyor. Henüz farklı deneylerle ispatlanmasa da, ilk araştırmalar insanların muhtemelen bağışıklık kazandığını ve virüsten korunduğunu ortaya koyuyor. Ancak henüz bu savunma sisteminin etkisinin ne kadar sürdüğü bilinmiyor.

Araştırmaların ortaya çıkardığı bir başka bulgu da bir kişi hastalığı ne kadar şiddetli geçirirse, vücutta o kadar çok antikor üretildiği. Ancak bu bulguların insanların kalıcı olarak korunduğunu düşünmek için yeterli olup-olmadığı sorgulanıyor. Bilim adamları prensipte hastalıkla bir kez nasıl mücadele edileceğini öğrenen bir vücudun, bunu ikinci kez de yapabileceğini düşünüyor. Ancak konuyla ilgili sorular gündeme gelmeye devam ediyor.

Le Figaro gazetesine konuşan Pasteur Enstitüsü Enfeksiyon Biyolojisi Bölüm Başkanı Marc Lecuit, “Antikor aracılı bağışıklık hakkında konuştuğumuzda akılda tutulması gereken birkaç şey var. Hangi antikorlar, hangi oranda virüsü nötralize edebilir? Koruma korelasyonları dediğimiz oranlar nelerdir? Son olarak, antikorlar nötrleştirmiyorsa, aksine enfeksiyonu kolaylaştırabilir mi? Bu soruların yanıtları da bulunmalı” dedi.

Étienne Decroly bu endişeye katıldığını belirterek, “Ağır vakaların bazılarında ‘antikorların kolaylaştırma rolü’, dikkate almamız gereken bir varsayımdır” ifadelerini kullandı.

Araştırmalar sürüyor ancak, bilimsel veriler şu anda hastaların çoğunda bu kolaylaştırıcı antikorların varlığını göstermiyor. Araştırmacılar, aşı çalışmalarının da sürdüğü bir dönemde, bu ayrıntının da dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 9 Mayıs 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.