enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uzman uyardı: “Sabaha kadar dizi izlemeyin”

Uzman uyardı: “Sabaha kadar dizi izlemeyin”
20.11.2020
A+
A-

 

TÜHA HABER / Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle teknoloji kullanımı hızla arttı.

İstanbul BAKIRKÖY Psikoloji Tedavisi DoktorlarıSABAH Gazetesi‘nde yer alan Didem SEYEM’in haberine göre, Salgın sürecinde teknoloji kullanımının kişiler üzerinde faydaları olduğu kadar zararları da artış gösteriyor. “Sokağa çıkma kısıtlılıklarının arz ettiği bu zamanlarda toplumlar stres ve kaygıyı azaltmak ve depresyonu hafifletmek için teknolojiyi daha aktif kullanmaktadırlar. Ancak Covid-19 salgını bir gün bitmiş olsa dahi kişiler üzerinde kalıtsal etkiler bırakacak” diyen Uzman Klinik Psikolog Esra Obuz, teknoloji kullanımına dair önerilerde bulundu…

Teknoloji kullanımı, çalışan bireylerin evden çalışmasına, evden sosyalleşmesine, ihtiyaç duyulan eğlence ve iletişime olanak sağlarken, bilinçsiz bireyler sorunlu kullanım kalıpları geliştirme riski altındadır. Salgın sürecinde evde medya tüketimi incelendiğinde bu süreçte kişilerin yüzde 67’sinin daha fazla haber yayını izlediğini, yüzde 45 ‘inin mesajlaşma servislerinde daha uzun süre harcadığını, yüzde 44 ‘ünün sosyal medyada daha uzun süre harcadığını ve yüzde 36’sının bilgisayar/video oyunlarında daha fazla zaman harcadığı tespit edilmiştir.

Bu süreçte televizyon, radyo, gazete, web siteleri ve sosyal medya kullanımı artmıştır. Bu artış ile depresyon, kaygı, davranışsal bağımlılıklar ve birçok psikiyatrik sorunların ortaya çıkabileceği düşünülmektedir.

Sosyal izolasyonu fırsat olarak gören birçok sektörün daha fazla gelir elde etmek amacıyla teknolojinin daha fazla kullanılmasına teşvik ve reklamlarını arttırmaktadır. Buda bireylerde bağımlı davranışların sık yaşanmasına yol açabilmektedir. Bu sebeple, Covid-19 salgını sonucunda bireylerde teknolojiyi doğru ve yararlı kullanmaya yönelik uygulamaların arttırılması tavsiye edilir.

Uzman Klinik Psikolog Esra Obuz, salgın döneminde teknoloji kullanımı ile ilgili öneriler verdi:

  • Teknolojik tüm cihazlar ile geçirilen sürenin düzenlenmesi esas davranış olmalıdır. Ayrıca pandemi hakkındaki haberleri sürekli olarak takip etmek ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sebep olabilir. Evde geçireceğiniz vakti haftalık ya da günlük bir şekilde planlamaya çalışın. Sistemli bir şekilde entelektüel gelişiminizi sürdürün.
  • Ebeveynler kendi çocuklarının teknoloji kullanımına kural koyarak ve davranışlarını izleyerek, çocuklarında kendi kontrolünü sağlamalarına yardımcı olmaları gerekmektedir.
  • Salgın ile ilgili güvenilir haberler takip edilmelidir. Güvenli olmayan siteleri ve sosyal medya uygulamaları kullanmamızın bulunduğumuz duruma bir faydası olmayacağı gibi aksine bireyleri daha da kaygılandırıp ruhsal bütünlüğü tehlikeye sokacaktır. Güvenilir haber kaynaklarının haberlerini günde bir defa kontrol etmek süreci yönetmemizi basitlaştıracaktır.
  • Haftalık sosyal medya kullanım süresi hakkında bilgi veren uygulamaların telefonlara ve tabletlere yüklenmesi bireylerde ayrımındalık oluşturma konusunda yardımcı olabilir. Kullanılan uygulama sayesinde bireyler haftalık ve aylık ne kadar süre sosyal medya uygulamalarında harcadığı zamanı takip edip en aza indirmeye gayret gösterebilir.
  • Psikolojik dayanıklılığımızı arttırmanın en önemli yollarından biri de sağlıklı ve düzenli bir uykudur. Sabahlara kadar online dizi, film, telefon ve oyun ortamında vakit harcamayın. Kaliteli uyku için beynimizin ürettiği melatonin hormonunun 23:00 ile 05:00 saatleri arasında yoğun bir şekilde salgılandığını ve bu saatler arasında uyuyan kişilerin uykusunu almış ve dinlenmiş bir şekilde uyandığını unutmayın.
  • Salgın döneminde yüksek düzeyde sıkıntı yaşıyor ve kontrol edemiyorsanız Uzmanlardan destek almalısınız. Erken destek almak bireylerdeki semptomları erken tedavi etmek ve azaltmak için önem arz etmektedir.

HABER : Didem SEYMEN & İstanbul

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Kasım 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında.. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.