enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu, “Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:08 Made in EU Nedir?
00:06 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:06 (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:24 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:11 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uykunun o aşaması, bunama riski için hayati!

Uykunun o aşaması, bunama riski için hayati!
21.10.2024
A+
A-

“Yavaş dalga” uyku süreniz yeterli değilse, yaşlandıkça bunama ihtimaliniz o kadar artıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, 60 yaşın üzerindeki bireylerde bu derin uyku süresinin yalnızca yüzde 1 azalması dahi, bunama riskinin yüzde 27 arttırıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

“Yavaş dalga” uyku süreniz yeterli değilse, yaşlandıkça bunama ihtimaliniz o kadar artıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, 60 yaşın üzerindeki bireylerde bu derin uyku süresinin yalnızca yüzde 1 azalması dahi, bunama riskinin yüzde 27 arttırıyor.

Yavaş dalga uykusu, bir insanın 90 dakikalık uyku döngüsünün üçüncü aşamasıdır ve yaklaşık 20-40 dakika sürer. Beyin dalgalarının ve kalp atış hızının yavaşladığı ve kan basıncının düştüğü en dinlendirici aşamadır.

Derin uyku kaslarımızı, kemiklerimizi ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve beynimizi daha fazla bilgiyi işlemeye hazırlar. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, beyinlerinde Alzheimer’a bağlı değişiklikler olan bireylerin daha yavaş dalga uykusu süresinin artmasıyla, hafıza testlerinde daha başarılı olduklarını ortaya koydu.

Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nde Sinir Bilimci olan Matthew Pase, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Yavaş dalga uykusu ya da diğer adıyla derin uyku, yaşlanan beyni birçok yönden destekler. Uykunun ise Alzheimer hastalığında biriken proteinlerin temizlenmesini kolaylaştırmak da dahil olmak üzere, beyindeki metabolik atıkların daha çok temizlenmesini sağladığını biliyoruz. Ancak bugüne kadar yavaş dalga uykusunun demans (bunama) gelişimindeki rolünden emin değildik. Bulgularımız, yavaş dalga uyku kaybının değiştirilebilir bir demans risk faktörü olabileceğini akla getiriyor.”

Uykunun o aşaması, bunama riski için hayati!

Araştırma nasıl yapıldı?

Pase ile Avustralya, Kanada ve ABD’den meslektaşları, 1995-1998 ve 2001-2003 yılları arasında, test dönemleri arasında ortalama beş yıl olacak şekilde, iki gecelik uyku çalışması tamamlayan 346 Framingham Kalp Çalışması katılımcısını inceledi.

2001-2003 çalışması sırasında demans kaydı bulunmayan ve 2020 yılında 60 yaşın üzerinde olan bu toplum temelli grup, araştırmacılara iki derinlemesine polisomnografi uyku çalışmasından elde edilen veri setlerini karşılaştırarak ve ardından 2018 yılına kadar katılımcılar arasında demans olup olmadığını izleyerek ZAMAN içinde iki faktör arasındaki bağlantıyı inceleme olanağı sağladı.

17 yıllık takip sürecinde katılımcılar arasında 52 demans vakası kaydedildi. Katılımcıların uyku çalışmalarında kaydedilen yavaş dalga uyku seviyeleri de demans vakalarıyla bağlantı açısından incelendi.

Yaşlandıkça, derin uyku süresi azalıyor

Genel olarak, yavaş dalga uyku oranlarının 60 yaşından itibaren azaldığı, bu kaybın 75-80 yaşları arasında zirve yaptığı ve daha sonra dengelendiği tespit edildi.

Katılımcıların birinci ve ikinci uyku çalışmalarını karşılaştıran araştırmacılar, yavaş dalga uykusundaki her bir yüzde puanlık azalma ile demans gelişme riskinin yüzde 27 artması arasında bir bağlantı keşfetti.

Demansın en yaygın türü olan Alzheimer hastalığına odaklandıklarında bu riskin yüzde 32’ye çıktığı bulundu.

Framingham Kalp Çalışması, hipokampal hacim kaybı (Alzheimer’ın erken bir belirtisi) ve kardiyovasküler hastalığa katkıda bulunan ortak faktörler de dahil olmak üzere zaman içinde çok sayıda sağlık verisi noktasını ölçüyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar JAMA Neurology dergisinde yayınlandı.

Kaynak* Gıda Hattı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.