enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:26 İzmir’de yarından itibaren su tüketiminin yoğun olduğu 11 ilçede planlı ve dönüşümlü su kesintilerine başlanacak…
22:46 Aceleci Tepki Siyasetine Hapsolmak
22:21 Tarihi komisyonun ilk toplantısı sona erdi
22:11 Dışişleri Fidan’ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı
22:02 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İnanıyorum ki komisyonumuz tarihi misyonu layıkıyla gerçekleştirecek
12:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi bölgesinde kutupbaşı yapacağız
08:10 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:42 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
07:39 İslamofobi mi Yoksa İslam Düşmanlığı mı?
07:34 Rusya’da bilime ve akla yatırım
07:32 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
07:20 İsrail ve Yunanistan bu gelişmeyi, sadece güvenlik değil, nüfuz mücadelesi açısından da kritik bir eşik olarak okuyor…
07:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
07:16 WWF’ten plastik kirliliğine karşı güçlü ve hukuken bağlayıcı bir küresel anlaşma çağrısı
07:11 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
06:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Uygunsuz’ isimli belgeselde Trump’a ‘kötü huylu narsist’ teşhisi kondu

‘Uygunsuz’ isimli belgeselde Trump’a ‘kötü huylu narsist’ teşhisi kondu
02.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşan Kasım 2020 başkanlık seçimleri öncesi taraflar arasında sürtüşme ve polemikler artarken, yayınlanan psikolog destekli bir belgeselde Başkan Donald Trump hakkında ‘kötü huylu narsist’ teşhisinde bulunuldu.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın (EuroNews)’e dayandırdığı haberine göre,İnternet platformlarında yayınlanan “Uygunsuz: Donald Trump’ın psikolojisi” (Unfit: The Psychology of Donald Trump) isimli belgeselin siyasi amaçlı olmadığı savunuldu.

Belgeselde birkaç farklı psikolog ile yapılan röportajlarda bu kişiler Amerikan toplumunu Trump’ın ruhsal durumu ile ilgili bilgilendirme konusunda tıbbi bir sorumlulukları olduğunu ileri sürüyor.

Psikologlardan John Gartner’a göre Trump ‘kötü huylu narsizm’in en önemli dört belirtisini taşıyor: Paranoya, narsizm, antisosyallik ve sadizm. Bunun en zararlı karakter tipi olduğunu belirten Gartner şunları söylüyor:

“Bu tipte liderlerin, tarihin birçok noktasında ortaya çıktığını ve neredeyse her zaman büyük zarar verdiklerini görüyoruz. Hitler, Stalin ve Mussolini de bu ruhsal bozukluğa sahipti. Bu tipte liderlerin Amerika’da olmasına alışık değiliz.”

Ancak belgeselin kamuya mal olmuş olsa dahi bir kişiye uzaktan inceleme yaparak profesyonel tanı koyma iddiası son derece tartışmalı ve profesyonellikle çelişkili bulundu.

Etik mi değil mi?

Daha önce 1964 yılında Cumhuriyetçi aday Barry Goldwater kendisi hakkında benzeri bir psikiyatrik inceleme yayınlamış olan bir dergiyi dava etmiş ve kazanmıştı. Dönemin psikiyatri camiası bir kişi hakkında bire bir temas ve özel görüşme olmadan inceleme ve teşhis konulmasını etik dışı olduğunu açıklamıştı.

Ne var ki, Gartner’a göre artık psikologların ve psikiyatristlerin elinde eskisine göre bunu yapmayı mümkün kılacak büyük seviyede veri var. Bu veriler ile gözleme dayalı teşhis Freudien psikoanaliz kadar güvenilir. Trump özelinde bakıldığında da yine Gartner’a göre gereğinden fazla kamusal veri mevcut.

Amerikan halkı tehlikede mi?

Belgeselde kişi ile doktor arasında özel kalması gereken değerlendirmelerin bu şekilde açıklanması ise bir başka etik kural ile açıklanıyor ve “Bir hastanın ruhsal bozukluğu diğer insanları tehlikeye atacak boyuttaysa sağlık profesyonellerinin bunu açıklaması gerekir” kuralına atıf yapılıyor. Bu durumda ‘tehlikede olan diğer insanlar’ da Amerikan halkı olarak işaret ediliyor.

“Trump, Hitler kadar kötü veya Hitler’e eşit demek değil bu” diyen Gartner “Sadece Hitler ile aynı tanıya sahip” diyerek ülkede yeni bir tartışma başlatmış durumda.

Başkan olarak seçildiğinden bu yana Trump’a teşhisler koymak, muhaliflerin sıkça başvurduğu bir yöntem. Daha önce de Trump’ın patolojik bir yalancı olduğu, egoist ve narsist olduğu, gerçeklerle bağının kopuk olduğu gibi iddialar ortaya atılmıştı.

Kendi psikolog yeğeni de yazmıştı

Trump’ın psikolog yeğeni Mary Trump da amcası hakkında son derece olumsuz bir kitap yazmış ve Donald Trump’ı bir sosyapat olarak tanımlamıştı.

Trump ise tüm bu ithamlara ve söylemlere kendisinin son derece “sağlıklı, dengeli ve istikrarlı bir dahi” olduğunu söyleyerek cevap veriyor.

Belgeselde psikologların yanı sıra hukukçulara, tarihçilere, akademisyenlere ve eski istihbarat servisi çalışanlarının görüşlerine de yer veriliyor.

Eski çalışanları da ‘durumu iyi değil’ diyor

Bunların arasında Beyaz Saray’da çalışmış ancak ofisteki ömrü hayli kısa sürmüş olan Anthony Scaramucci, George Conway ve eşi Kellyanne Conway de bulunuyor. Aralarında en uzun süre Trump’a hizmet etmiş olan Kellyanne Conway de kısa bir süre önce bu görevden ayrıldığını bildirmişti.

Belgeselde çok sayıda siyasetçinin psikolojilerinde bozukluklar olduğu ve bunların mesleki deformasyon olarak adeta normal olarak kabul edildiği de belirtilerek çoğunun ‘zararsız’ seviyelerde olduğu kaydediliyor.

Örneğin eski başkan Bill Clinton’ın hypomania yani orta halli bir manik depresif olduğu hatırlatılıyor. Ancak Trump’ın durumunun onu son derece tehlikeli biri yaptığı öne sürülüyor.

HABER : Sertaç AKTAN & (EuroNews)

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Eylül 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.