enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:34 Doğu Karadeniz’den ocak-ekim döneminde bal ihracatı, 1 milyon 834 bin 520 dolara ulaştı.
00:32 Suriye Sahasındaki Meydan Okumalar ve Fırat’ın Doğusu
00:31 Terör örgütü PKK Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinden tamamen çekildi
00:26 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:19 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:19 Şara’nın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Rolü
00:19 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
00:19 TOBB’un Nefes kredi hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi…
00:09 Sempozyum | Sosyal Panorama 2025: Türkiye’de Değişen Nüfus ve Ailenin Geleceği
00:09 Engelli bireylerin trafik sigortasından indirimli yararlanmalarına ilişkin yeni düzenleme 1 Şubat 2026’da yürürlüğe girecek.
00:08 Bakan Uraloğlu, “Üretilen dördüncü Milli Banliyö Tren Seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edildi”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elim uçak hadisesinin neden yaşandığını çok daha net göreceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız”
00:06 Bakan Kacır: Gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz
13:46 Kriz Beklentisine Mahkum Olmak
11:24 4. Ölüm Yılında, Şair, Yazar, Düşünür Sezai Karakoç
07:21 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Türkiye’nin dünya çapında bir turizm markası”
00:56 Sındırgı’da 22 bin 600 binada inceleme yapıldı…
00:53 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “İlk ziyaretimi Türkiye’ye yapmaktan son derece memnunum”
00:47 CSO Ada Ankara’dan bu hafta müzikseverlere unutulmaz konserler, çeşitli etkinlikler…
00:41 SPD Başkanı Yıldız: Kuraklık yerleşiyor. Su Yönetiminde radikal bir değişim şart.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UTİB: ‘Enerji yönetimi ile yüzde 40’a kadar tasarruf mümkün’

UTİB: ‘Enerji yönetimi ile yüzde 40’a kadar tasarruf mümkün’
04.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / UTİB’in Ekolojik Tekstiller UR-GE Projesi kapsamındaki eğitiminde verimlilik ve temiz üretimin, firmalara sağladığı getiriler anlatıldı. Enerji yönetimi ile firmaların, üretim maliyetlerini yüzde 40’a kadar düşürebilecekleri mesajı verildi. 

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB), Ticaret Bakanlığı desteği ile Ur-Ge Tebliği çerçevesinde yürüttüğü, en çevreci ve en katma değerli üretimin gerçekleşmesi adına başlatılan ‘Ekolojik Tekstiller Ur-Ge Projesi’ kapsamında 7’nci eğitim programı tamamlandı.

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ‘Verimlilik ve Temiz Üretim’ başlıklı eğitimde, Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) Eğitmenleri Canpolat Çakal Işıl Hasdemir ve Cemil Sevinç enerji yönetimi, verimlilik ve temiz üretim konularında proje paydaşlarının neler yapması gerektiğini aktardı. 

‘ÖNCE İSRAFI ORTADAN KALDIRMALIYIZ’ 

Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı firmaların süratle dikkate alması gerektiğini vurgulayan BUTEKOM Eğitmeni Canpolat Çakal, “Bu mutabakat, 2050’de sera gazlarının net emisyon değerinin sıfırlanması hedeflerine ulaşmak için yeni stratejileri içeriyor. Bizim de sanayideki dönüşümü süratle tamamlamamız lazım. Önce israfları ortadan kaldıracağız, yani yalınlaşacağız. Sonrasında ise enerjimizi verimli yöneteceğiz ve çevre yönetim sistemiyle Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getirdiği yöntemlerle çalışmalarımızı tamamlamayıp sürdürülebilirlik yolunda hızla mesafe kat etmeliyiz. Yakın zamanda Avrupa Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlandı. Bununla ilgili Bakanlığımız, 9 yöntem tarif etti. Bunları dikkate alarak çalışmalara başlamamız gerekiyor” dedi. 

‘DOĞAYA KARŞI SORUMLUYUZ’ 

Temiz üretimin, daha az kimyasal kullanılarak enerji verimliliği ve oluşan atıkların azaltılması gibi unsurları içerdiğini dile getiren BUTEKOM Eğitmeni Işıl Hasdemir de “Ekonomik amaçla yapılan her türlü faaliyette temiz üretim ilkelerine göre üretim yapmak, doğaya karşı en büyük sorumluluktur. Temiz üretim uygulamalarını gerçekleştiren tekstil firmaları birçok alanda fayda sağlayacaktır. Temiz üretim gerçekleştiren firmaların kazanımları kaynak kullanımında verimlilik üretim ve atık maliyetlerinde azalma, çevresel yasa, yönetmelik ve ilgili ulusal stratejilere uyum, uluslararası markaların ilgili beklentilerinin karşılaması, marka değerinin artırılması, ulusal ve uluslararası finansal kuruluşların ilgili finans ve olanaklarından yararlanılabilme, endüstri 4.0 ve dijitalleşme süreçlerine uyum olarak özetlenebilir” diye konuştu. 

‘GEREKSİZ TÜKETİM ÖNLENMELİ’ 

Enerji yönetim sistemleri hakkında proje paydaşlarını bilgilendiren BUTEKOM Eğitmeni Cemil Sevinç ise “Enerji yönetim sistemleri; kuruluşların enerji verimliliği, kullanımı, tüketimi ve yoğunluğunu içeren enerji performansını geliştirmek için gerekli sistemleri ve prosesleri kurmalarına yardımcı oluyor. Enerji yönetimi; ürün kalitesi, güvenlik veya çevresel duyarlılıklardan fedakârlık yapmadan, gereksiz enerji tüketiminin önlenmesi, maliyetlerinin azaltılması, çevrenin korunması ve enerjinin verimli kullanımı doğrultusunda yapılandırılmış disiplinler arası bir çalışma alanını kapsamaktadır. Bu durum ülkemizde de hayatımızın vazgeçilmezi olan enerjinin, kanunlar çerçevesinde düzenlemesini zorunlu kılmaktadır. İyi bir enerji yönetimi ile firmalar yüzde 5 ila 40 arasında enerji tasarrufu sağlayabilir” ifadelerini kullandı.   

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.