enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
02:00 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:36 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:19 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:58 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
07:27 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
11:18 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:32 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
10:04 Su, Suyun Önemi Türkiye’de Su Politikaları ve Su Sorunu Üzerine Kısa Anımsatmalar…
07:48 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
07:46 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
07:42 İsrail-İran saldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
07:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
07:38 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
07:33 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, 186 yaşında
23:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UNICEF: Covid-19 nedeniyle milyonlarca kız çocuğu daha zorla evlendirilebilir

UNICEF: Covid-19 nedeniyle milyonlarca kız çocuğu daha zorla evlendirilebilir
10.03.2021
A+
A-

UHA HABER / Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Covid-19 salgını nedeniyle önümüzdeki on yıl içinde on milyon kız çocuğunun daha erken yaşta evlendirilme riskiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore yaptığı açıklamada, “Covid-19 milyonlarca kız çocuğu için zaten zor olanı daha da zorlaştırdı” diyerek, “Kapatılan okullar, arkadaşlardan ve destek ağlarından tecrit, bunun yanında artan yoksulluk dünyanın hali hazırda söndürmek için uğraştığı yangını körükledi” ifadelerini kullandı.

Kazanımlar tehlikeye girdi

UNICEF, küresel sağlık krizinden önce birkaç ülkedeki “önemli” azalmalara rağmen 100 milyon kız çocuğunun son on yılda çocuk yaşta evlenme riski altında olduğunu tahmin ediyordu.

Yine son yıllarda da çocuk gelinlerin oranı yüzde 15 azaldı. Bu da 25 milyon evliliğin önlenmesi anlamına geliyordu. Ancak pandeminin neden olduğu tahmin edilen yüzde 10’luk artış ile birlikte “kazancın tehdit altında olduğu” anlamına geldiği belirtildi.

En az 650 milyon kadın çocuk yaşta evlendirildi

Bugün tahmini 650 milyon kadının çocuk yaşta evlendirildiği, bu evliliklerin yarısının ise Bangladeş, Brezilya, Etiyopya, Hindistan ve Nijerya’da gerçekleştiği ifade ediliyor.

UNICEF’e göre ayrıca çocuk gelinlerin okulda kalma olasılıkları daha düşük, aile içi şiddete maruz kalma olasılıkları ise daha yüksek. Ayrıca çocuk evlilikleri erken ve planlanmamış gebelik riskini, dolayısıyla maternal komplikasyon ve ölüm riskini artırıyor.

Etkili yasalar ve kapsamlı sosyal koruma önlemleri

Fore, “Okulları yeniden açarak, etkili yasalar ve politikalar uygulayarak, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri dahil olmak üzere sağlık ve sosyal hizmetlere erişimi kolaylaştırarak aynı zamanda da aileler için kapsamlı sosyal koruma önlemleri sağlayarak, bir kızın çocuk yaşta evlendirilme riskini önemli ölçüde azaltabiliriz” diyor.

Çocukları Kurtarın Vakfı da (Save the Children) yalnızca 2020’de çoğu Afrika, Asya ve Orta Doğu’daki 18 yaş altı yarım milyon kız çocuğunun evlendirilme riski altında olduğunu duyurmuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.