enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uluslararası medya kuruluşları Rusya’yı terk ediyor

Uluslararası medya kuruluşları Rusya’yı terk ediyor
06.03.2022
A+
A-

BERLİN – TÜHA HABER / BBC’nin ardından CNN, Bloomberg gibi ABD merkezli yayın kuruluşlarının yanı sıra Alman kamu yayıncılık kuruluşları ARD ve ZDF de Rusya’daki yayınlarını askıya alma kararı aldı. Gerekçe ise yeni medya yasası.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna savaşına ilişkin “sahte haber yayanlara” hapis cezası da öngören yasayı imzalamasının ardından birçok uluslararası yayın kuruluşu Rusya’daki yayınlarını askıya aldı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin ardından ABD merkezli yayın kuruluşları CNN ve Bloomberg ile Kanada’nın kamu yayın kuruluşu CBC/Radyo Kanada Rusya’daki yayınlarına ara verdiğini duyurdu. Alman kamu yayın kuruluşları ARD ve ZDF de Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’daki yayınlarını geçici olarak durdurduğunu bildirdi.

ARD ve ZDF: Yasanın sonuçlarını inceleyeceğiz

Alman birinci kanalı ARD ve ikinci kanalı ZDF de Moskova merkezli yayınların askıya alındığını açıkladı. Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu’ndan (WDR) yapılan açıklamada, “Her iki kamu yayıncılığı kanalı da diğer haber merkezlerinden kamuoyunu Rusya ve Ukrayna’daki gelişmelerle ilgili kapsamlı şekilde bilgilendirmeye devam edecektir” denildi. Açıklamada, ARD ve ZDF’nin cuma günü Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da kabul edilen yeni medya yasasının sonuçlarını inceleyeceği belirtildi.

“Bağımsız gazetecilik suç haline geliyor”

CNN’den yapılan açıklamada, “Biz mevcut durumu ve atılacak adımları değerlendirmeye devam ederken CNN Rusya’daki yayınlarını durduracak” ifadeleri kullanıldı.

Bloomberg’den yapılan açıklamada ise Rusya’daki yasa değişikliğinin bağımsız gazeteciliği “suç haline getirmeyi” amaçladığı ifade edildi. Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait yazılı açıklamasında, yasanın “normal gazeteciliğin herhangi bir türünü devam ettirmeyi” olanaksız kıldığını belirterek, Bloomberg’in bu nedenle Rusya’daki yayınlarını geçici olarak durdurma kararı aldığını söyledi.

Kanada’nın devlet yayın organı CBC’den de benzer bir açıklama geldi. Gelişmelerin büyük kaygı uyandırdığının belirtildiği açıklamada, “Mevcut durumdan ve gazeteciler ile çalışanlarımızın güvenliğinden ötürü Rusya’daki yayınlarımızı durdurma kararı aldık; bu esnada yasanın bizler için ne anlama geldiğini incelemeye devam edeceğiz” denildi.

İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC de cuma günü Twitter’den yapılan açıklama ile Rusya’daki yayınların durdurulduğunu duyurdu. BBC Genel Müdürü Tim Davie, “Yeni yasal düzenleme bağımsız gazeteciliği suç haline getiriyor. Bu yüzden gazetecilerimiz ve çalışanlarımızın güvenliği için şimdilik işlerini askıya aldık” açıklaması yaptı.

Duma (Arşiv fotoğrafı)

Duma (Arşiv fotoğrafı)

Duma’da kabul edilmişti

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Duma, “sahte haber paylaşımını” suç sayan, orduyu itibarsızlaştıran ve Rusya’ya karşı yaptırım çağrısında bulunan haberlere karşı yaptırım öngören yasayı dün kabul etmişti. Putin’in imzalamasıyla yürürlüğe giren yasa, “kasıtlı şekilde sahte haber yayanlara” 10 yıl hapis cezası verilmesini, söz konusu haberlerin “önemli sonuçlar” yaratması halinde cezanın süresi 15 yıla kadar çıkabilmesini öngörüyor.

Rus medya denetleme kurumu Roskomnadsor, cuma günü Deutsche Welle’nin yanı sıra BBC Rusça Servisi, Rusça-İngilizce yayın yapan internet gazetesi Meduza ve ABD tarafından finansmanı sağlanan Prag merkezli Radio Free Europa/Radio Liberty’nin internet sitelerine erişimi kısıtlamıştı.

Rusya’da sosyal medya platformu Twitter’a erişim kısıtlanırken, Facebook’a erişimin ise engellendiği duyurulmuştu.

EK Kaynaklar *AFP,Reuters

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.