enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukraynalı Doktorların Yoğun Çabası

Ukraynalı Doktorların Yoğun Çabası
04.04.2022
A+
A-

KİEV – TÜHA HAER / Rusya’nın Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana ülkede en az 128 çocuk saldırılarda yaşamını yitirdi, 172 çocuk yaralandı. Birleşmiş Milletler verilerine göre, işgalde 1,000’den fazla sivil can kaybı kaydedildi. Ukraynalı doktorlar, karşılaştıkları tehlikelere rağmen hayat kurtarmak için canla başla çalışıyor.

Bombardıman altındaki Ukraynalı doktorlar bir taraftan gerekirse kendilerini savunmak amacıyla silah taşırken bir taraftan da hayat kurtarma çabasında.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Ohmatdyt Çocuk Hastanesi’nde görev başında olan doktorlar, hastanenin birçok kez saldırıya hedef olduğunu söylüyor.

Dr. Galyna Feduska, “Bir sabah saat 5’le 6 arasında patlama sesleri duyduk. Hastaneden uzakta olmayan bir bölgeden üç patlama sesi geldi. Hastanedeki tüm çalışanlar ve hastalar duydu bu sesleri. Kapı ve pencereler sallandı. Nöroloji birimimiz yıkıldı. Şu an bu birimde çalışamıyoruz çünkü tavanı çöktü. Ama hasta tedavisine devam ediyoruz. Hastanenin diğer bölümlerinde muayene ve tedavileri sürdürüyoruz” diyor.

Mariupol, Sumi, Çernihiv, Harkiv ve diğer birçok kentte Ukraynalı doktorlar hayat kurtarmak için gece gündüz görev başında.

Malazgirt 1071_680*100 banner

O doktorlardan biri de Fursov Ivan. Ivan, “İşimize dört elle sarılmış durumdayız. Ameliyathanedeyken patlamalar duyduğumuzda sakin kalmaya çalışıp, dua ediyoruz. Ameliyathanenin dışında ne olduğunu düşünmemeye çalışarak, hızlı bir şekilde ve panik yapmadan işimize devam etmek zorundayız. Hepimizin hissettiği birlik ve bağlılık duygusu gerçekten harika” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Rusya’nın işgali başlatmasından bu yana Ukrayna’da sağlık kurumlarına en az 64 saldırı düzenlendi. İnsan Hakları İçin Medya Girişimi kuruluşuna göre, Rus askerleri Mariupol’de bir yoğun bakım ünitesini basarak buradaki hastaları rehin aldı.

Kiev Devlet Hastanesi’nden Dr. Uliana Kashchii, “Hastanede çalışan herkes ne yaptığını çok iyi biliyor. Diğer kentlerde kitlesel saldırılar devam ederken, bir hastanede çalışmanın getirdiği riskleri, kolayca hedef olabileceklerinin farkındalar” diyor.

Ukraynalı birçok sağlık çalışanı uzun saatler görev başında kalıyor. Aralarında, işgal sürecinde hastanelerden hiç ayrılmayanlar da var.

Dr. Anastasiia Moisieienko, “Savaş başladığında, ilk gün işe gidemedim. Sonra bir şekilde evden ayrılmayı başardım. Hastaneye ulaşmam üç saat sürdü. Bu nedenle de hastaneden hiç ayrılmamaya karar verdim. Burada bir sığınağımız var. Herkes birbirine yardımcı oluyor” diyor.


Gönüllüler ve özel kurumların yardımıyla hastane çalışanlarının ihtiyaçları mümkün olduğu kadar karşılanıyor.

Dr. Kashchii, “Hastanelere gıda ve ilaç sevkiyatı iyi gidiyor. Hem şirketler hem de gönüllüler hastaneler için yemek pişiriyor ya da bizim burada yemek yapabilmemiz için marketten malzeme gönderiyorlar” diyor.

Ukrayna’daki hastanelere insani yardım çoğunlukla Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere diğer ülkelerden sağlanıyor.

Dr. Ivanka Nebor, “Burada sadece şırınga ve eldiven yok. Birçok ilaç ve yaraların hızlı iyileşmesini sağlayan yara bantları gibi malzemeler var. Kliniğimiz Ukrayna’ya bu kitleri gönderdi. Ukrayna’daki durum birkaç ay daha devam ederse ülkedeki tüm hastanelere modern tıbbi destek gönderilmiş olacak” ifadelerini kullanıyor.

Ukraynalı doktorlar, ülkedeki herkes gibi azimli ve kararlı bir duruş sergiliyor.

Kiev Hastanesi’nden Dr. Anastasiia Moisieienko, “Açıkçası, iş arkadaşlarımızla hiç bu kadar kenetlenebileceğimizi düşünmemiştim. Büyük bir aile olduk. Günlerce yan yana, birlikte çalıştığınızda, herkesin birbirine yardım etmeye hazır olduğunu görüyorsunuz” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, hastanelere başvuranların sayısı ve insani yadım ihtiyacı arttıkça Ukrayna’daki sağlık merkezlerinin de kapasitelerinin üzerinde faaliyet göstermek zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

Mariia Prus - Reporter bio - Voice of America (VOA News)

HABER : Mariia PRUS

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.