enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP vesayete teslim olmuş, baskılara direnememiş, sürecin önünü açacak hiçbir somut teklif getirememiştir.”
00:29 Karadağ, Türk vatandaşlarına vize muafiyetini yeniden başlatıyor
00:14 Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:06 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu…
00:01 “Aşkabat Forumu: Çok Kutuplu Düzen Arayışında Barış ve Güvenin Yeni Parametreleri”
11:14 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
10:35 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
09:27 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:56 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:44 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:34 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:03 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna’da ‘Onur Devrimi’nde ölenler anıldı

Ukrayna’da ‘Onur Devrimi’nde ölenler anıldı
21.02.2022
A+
A-

KİEV – TÜHA HABER / Ukrayna’da 2014 yılında meydana gelen “Onur Devrimi” olaylarında hayatını kaybeden 130 kişi, başkent Kiev’de anıldı. Kırım Türkleri’nin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımlıoğlu, “Onlar Ukrayna’nın geleceği için hayatlarını verdiler” dedi.

Ukrayna halkı, bir kez daha başkent Kiev’deki tarihi meydanda bir araya geldi. Ama bu sefer anma için…

Her şey 8 yıl önce Rus yanlısı Yanukoviç yönetiminin Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan ortaklık anlaşmasını askıya almasıyla başladı.

Batı yanlısı yüzlerce kişi, 21 Kasım 2013 tarihinde Yanukoviç yönetimini protesto etmek için Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda toplandı.

Yanukoviç’in tavrı yüzlerce kişiyi haftalarca sokaklara döktü. Olaylarda güvenlik görevlileri ile göstericiler sık sık karşı karşıya geldi. Ancak gösteriler bir süre sonra şiddetli çatışmalara dönüştü.

130 kişi hayatını kaybetti

Şubat 2014’teki protestolar sırasında meydandaki kalabalığın üzerine keskin nişancılar tarafından ateş açıldığı iddia edildi; 18’i polis, 130 kişi hayatını kaybetti.

Gelişmeler üzerine Viktor Yanukovic, Rusya’ya sığındı. Batı yanlısı Poroshenko yönetimi başa geçti. Halk mücadelesi ile sağlanan yönetim değişikliği, Ukrayna tarihine “Onur Devrimi” olarak yazıldı.

Hayatını kaybedenler anıldı

Devrimin 8. yıl dönümünde de hayatını kaybedenler unutulmadı. Ukraynalılar meydandaki fotoğrafların önüne çiçek bırakıp mum yaktı.

“Sonuna kadar dayanacağız”

Törene Kırım Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da katıldıi

Burada konuşan Kırımlıoğlu, “Bu çocukların çoğu benim gözümün önünde öldürüldü. Onlar Ukrayna’nın geleceği için hayatlarını verdiler. Onun için biz her yıl bugünü anıyoruz. Ukrayna 8 yıl öncesinden çok farklı. Ukrayna’nın ordusunda şimdi 240 bin kadar askerimiz var. Müttefiklerimiz de silah sağladı. Yani sonuna kadar dayanacağız” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de yayınladığı videoda, olayda hayatını kaybedenleri andı.

TRT Haber KADES merkezinde

Haber: Murat Can Öztürk

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Şubat 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.