enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01
00:26 Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı
00:07 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:04 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:04 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:03 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:03 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:02 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:02 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
00:01 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
10:12 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:52 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:48 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:40 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının,COP31’in organizasyonel hazırlıkları
00:38 Türk Eğitim Derneği’nin 98. Yıl Resepsiyonunda Seçkin Davetliler Eğitim İçin Bir Araya Geldiler
00:31 Adil Türkiye Partisi: “Erken Seçim Yarışı Başlıyor, Hazır Olan Kazanır”
00:28 ABTTF’den AB Komisyonu’na ortak rapor: Yunanistan’daki STK’larından ülkede hukukun üstünlüğündeki gerilemeye dair
00:13 Kafkasya dağlarında açan çiçek. Anadolu’da neden söndü…
00:02 Kocaeli’den Haberler…
00:08 TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve uygulanacak Trafik cezaları…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye katılım müzakereleri başlıyor

Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye katılım müzakereleri başlıyor
22.06.2024
A+
A-

* Avrupa Birliği Konseyi, Ukrayna ve Moldova’nın üyelik müzakerelerinin 25 Haziran’da başlatılmasına onay verdi.

* Atılan adım, Belçika’nın AB dönem başkanlığını Macaristan’a devretmesine günler kala geldi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Cuma günü Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin 25 Haziran’da Lüksemburg’da başlaması konusunda anlaşmaya vardı.

Geçtiğimiz hafta AB dönem başkanlığını yürüten Belçika, Macaristan’ın bloke ettiği Ukrayna ve Moldova müzakere çerçevesini onaylamak için gerekli oy birliğini sağlamayı başarmıştı. Cuma günkü hamle ise görüşmelerin yasal temelini oluşturuyor.

Ukrayna, Şubat 2022’de Rusya’nın işgalinden bir haftadan kısa bir süre sonra AB’ye katılmak için başvuruda bulundu. AB liderleri, Ukrayna’yı aynı yılın Haziran ayında aday yapma konusunda alışılmadık bir hızla hareket etti ancak sonrasında süreç yavaş ilerledi.

İki ülkenin AB yolculuğu hayli meşakkatli.

Yine de müzakerelerin başlaması, AB’nin sağladığı devasa mali desteğin yanı sıra Ukrayna ile güçlü bir dayanışma sinyali gönderiyor.

AB’ye katılmak için aday ülkelerin, yasalarını ve standartlarını uyumlu hale getirmek için uzun bir süreçten geçmesi ve hukukun üstünlüğü ve diğer demokratik ilkelere bağlılık da dahil olmak üzere bir dizi ekonomik ve siyasi koşulu karşılaması gerekiyor. Örneğin Ukrayna’nın, köklü hükümet yolsuzluklarını durdurması ve başka reformlar benimsemesi gerekecek.

Atılan bu adım, AB dönem başkanı Belçika’nın görevi 1 Temmuz’da Macaristan’a devretmesinden hemen önce geldi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban hükümetinin altı ay boyunca AB politikalarını belirleyecek olması Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye katılma sürecini dondurabilir.

Orban hükümetinin duruşu, Ukrayna’nın katılım teklifini mümkün olduğunca ilerletmeye çalışan dönem başkanlığını yürüten Belçika’nın duruşuyla tezat oluşturuyor.

Budapeşte’nin Salı günü açıkladığı AB resmi programında Ukrayna’nın genişleme sürecine yer verilmiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.