enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:32 Hollanda’da kur’an yakmaya yargıçlar bile “Mübah” diyor…
21:51 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:21 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:00 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:05 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:52 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:41 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:07 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:50 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:37 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
17:23 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
14:20 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:36 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:06 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:42 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı…
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:11 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna ile ABD arasında nükleer enerji anlaşması

Ukrayna ile ABD arasında nükleer enerji anlaşması
24.11.2021
A+
A-

KİEV-TÜHA HABER / Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginliğin yeniden tırmandığı bir dönemde Ukrayna hükümeti ABD’li şirket Westingshouse ile iki nükleer reaktörün inşası konusunda anlaşıldığını açıkladı.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitUkrayna Enerji Bakanı Herman Haluschenko, Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu (Energoatom) ile ABD’li (Amerika Birleşik Devletleri) şirket Westinghouse arasında iki yeni nükleer reaktörün inşası konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Bakan açıklamasında, “ABD ile iş birliği halinde nükleer enerji üretme planlarımızın gerçekleştirilmesi yönünde hızlı bir adım atmış olduk” dedi. Açıklamaya göre, AP1000 tipindeki reaktörler ülkenin batısındaki Çimelnizki Nükleer Santrali’nde inşa edilecek.

Ağustos ayı sonunda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Selenski’nin ABD ziyaretinde beş yeni raktör inşasını kapsayan 25 milyar euroluk bir plan üzerinde anlaşa sağlamıştı. Avrupa Birliği (AB) sınırından yaklaşık 180 km. uzaklıkta olan Çimelnizki Nükleer Santrali’nde halihazırda iki reaktör bulunuyor.

Rusya “müdahale” iddialarını reddetti

Öte yandan Rusya’dan Rusya’nın Ukrayna’nın işgal etmeye yönelik hazırlıklar yaptığı iddialarına  yönelik açıklama geldi. Rusya Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, söz konusu iddialar geri çevrilirken ABD medyasının bölgede gerginliği tırmandırmak için “kullanıldığı” ifade edildi. Açıklamada, Ukrayna’nın ordusunu silahlandırması nedeniyle Rusya’nın rahatsızlık duyduğu dile getirildi.

Dimitri Peskov
Dimitri Peskov

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna’nın Donbas’ta Rusya’ya yönelik kışkırtıcı davranışlarda bulunduğunu öne sürerek “Bu kışkırtmalar önemli ölçüde artıyor. Üstelik bu kışkırtmalar, NATO’nun Ukrayna’ya sağladığı silahlarla yapılıyor. Tüm bunlar mevcut Minsk anlaşmalarına aykırı” dedi.

Rusya’nın Dış İstihbarat Servisi (SVR) de Rusya’nın Ukrayna’ya br müdahale planladığı yönündeki iddiaları reddetti. Rus ajanslarında yer alan haberlere göre, söz konusu iddiaların “tamamen asılsız” olduğunu açıklayan SRV, “Amerikalılar, Ukrayna şehirlerini istila etmeye hazırlanan Rus zırhlı ordularının korkunç bir resmini çiziyor” ifadelerini kullandı.

NATO ülkeleri ve Ukrayna hükümeti, Ukrayna sınırına asker yığarak gerginliğin tırmandırıldığı ve olası bir müdahaleye hazırlık yapıldığı suçlamasını yöneltiyor. Konuyla ilgili hafta sonu açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Putin’in niyetini bilmiyoruz ancak geçmişte neler yaşandığını biliyoruz” dedi. Rusya, 2014 yılında Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etmişti.

EK Kaynaklar *AFP,dpa,Reuters

TÜHA Haber Ajansı, 24 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.