enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:07 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:43 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
09:09 Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg, kasım ayında elektrikli otomobil satışlarında liderliği elde etti…
06:28 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
00:58 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:53 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:46 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:45 “Kefeni cebinde” madenciler 4 Aralık’ta neyi hatırlıyor?
00:44 Beş soruda Barzani’nin Cizre’ye ziyaret krizi…
00:43 Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı…
00:43 Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
00:31 Fatma Deniz: Alman üniversitesine Türk rektör…
00:30 Kıbrıs konusunda Türk tarafına baskı mı var?
00:28 İspanya ve Hollanda, ‘İsrail’ nedeniyle Eurovision’dan çekildi…
00:19  İrlanda’nın medya otoritesinden TikTok ve LinkedIn’e soruşturma…
00:13 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:12 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19. toplantının açılışında yaptığı konuştu…
00:06 AB’nin en üst düzey generali: Avrupa’nın drone stratejisinde yeniden yapılanmaya ihtiyacı var…
22:13 Elektronik müzik dünyasının yeni yükselen ikilisi Mass Cust…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uğur Şahin’den aşı fiyatı açıklaması

Uğur Şahin’den aşı fiyatı açıklaması
21.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / BioNTech’in yöneticisi Dr. Uğur Şahin, Pfizer ile birlikte üretilen koronavirüs aşısı için AB’den yüksek fiyat talep edildiği yönündeki iddiaları reddetti.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle’den aktardığı dpa’nın haberine göre, ABD’li ilaç şirketi Prfizer ile birlikte koronavirüse karşı mRNA teknolojisi ile aşı üreten Alman BioNTech’in kurucusu ve yöneticisi Dr. Uğur Şahin, Alman basınında yer alan aşı fiyatına ilişkin iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Bild gazetesine konuşan Uğur Şahin, sanayi ülkeleri için geçen temmuz ayında sipariş miktarına göre bir fiyat modeli hazırlandığını söyledi.

Şahin, “Sipariş miktarına göre fiyatlar 15 euro ile 30 euro arasında değişiyordu” dedi. 22 Temmuz’da ABD ile yeni parametreler doğrultusunda bir anlaşma yapıldığını ve aşı için 19,50 dolarlık bir fiyat belirlendiğini ifade eden Şahin, “Bu fiyat modeli tüm sanayi ülkelerine teklif edildi” diye konuştu.

Alman yayın kuruluşları NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung; BioNTech/Pfizer’ın Avrupa Birliği’nden (AB) geçen haziran ayında bir doz aşı için 54,08 euro talep ettiğini ancak tarafların kasım ayında 15,50 euro üzerinde anlaştığını öne sürmüştü.

“Yeni teklif hazırlandı”

Fiyatlamada “bir dizi bilinmezin” devreye girdiğini söyleyen Şahin, aşının başlarda sadece küçük miktarlarda klinik deneyler için üretildiğini ve 2 bin doz için 1,5 milyon euroluk bir fiyatın söz konusu olduğunu söyledi.

“Kitlesel üretim için altyapı yoktu. O dönemde üretimin nasıl yapılacağını, mRNA konusundaki klinik deneylerin nasıl sonuçlanacağını, üretim süreçlerinin ve fiyatın nasıl şekilleneceğini bilmiyorduk” dedi.

Marburg’daki tesisler gibi büyük üretim tesislerinin o dönemde gündemde olmadığını ifade eden Şahin, “Maliyetlerin nasıl düşeceğini ve ölçeklemenin nasıl yapılacağını belirlediğimizde Pfizer ile birlikte yeni bir teklif hazırladık” açıklamasını yaptı.

BioNTech/Pfizer’ın koronavirüs aşısı 21 Aralık’ta AB’de kullanım onayı almıştı. AB Komisyonu sonbaharda 300 milyon doz aşı sipariş etmiş, Şubat ayında da ilave 300 milyon doz aşı için sipariş vermişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.