enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
10:53 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:38 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Twitter’ın kışkırtıcı hesapları askıya alması çözüm mü?

Twitter’ın kışkırtıcı hesapları askıya alması çözüm mü?
15.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Twitter, ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabını kalıcı olarak askıya aldı. Kimileri, nefret yayan ve halkı kışkırtan diğer hesapların da kapatılmasını isterken, bazıları bunun çözüm olmadığı görüşünde. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın kullanıcı hesabı, geçen hafta Washington’daki kanlı Kongre baskınının ardından Twitter tarafından kalıcı olarak askıya aldı. Gerekçe olarak da Trump’ın halkı isyana teşvik etmesi gösterilerek “Twitter’ın, şiddet ve nefret kışkırtıcılığının aracı olarak kullanılmasına izin verilmeyeceği” vurgulandı. Başkanlık koltuğunu 20 Ocak’ta Joe Biden’a bırakacak olan Donald Trump, son zamanlarda tweet’leriyle 88 milyondan fazla takipçiye ulaşıyordu. Birçok iletişim ve medya uzmanı, Trump’ın sosyal medyadan menedilmesini “doğru ve önemli bir adım” olarak değerlendiriyor. Onlara göre, oyların çalındığı bir seçim iddiasının kalıcı olarak yayılması, demokrasi açısından büyük tehlikeler barındırıyor.

ABD Başkanı Donald TrumpABD Başkanı Donald Trump

Sansür eylemi mi?

Kimileri ise bu görüşe katılmıyor ve seçilmiş bir başkanın, önemli bir iletişim kanalından engellenmesinin “sorunlu bir adım” olduğunu savunuyor. Böyle düşünenler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel de bulunuyor. Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Trump’ın Twitter erişiminin kalıcı olarak askıya alınması konusuna Merkel’in mesafeli yaklaştığını dile getirerek “ifade özgürlüğünün temel bir hak olduğunu ve vazgeçilmez bir önem taşıdığını” hatırlattı.

Bu tür müdahalelerin yalnızca yasal çerçevede yapılabileceğini ve bunun sosyal medya platformu operatörlerinin takdirine bağlı olmaması gerektiğini vurgulayan Seibert, “Bu açıdan bakıldığında Şansölye Merkel, ABD Başkanı’nın hesaplarının kalıcı olarak askıya alınmasını sorunlu olarak görüyor” dedi.

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda benzer eleştiriler dile getirdi. Navalni, sosyal medya hesaplarının, platform operatörleri tarafından askıya alınması ya da kapatılmasını, duygusal ve siyasi motiflerden beslenen bir “sansür eylemi” olarak tanımladı. Rus muhalif, ayrıca Twitter’da bu tür kararları kimin, neye dayanarak aldığını ve neden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi diğer bazı aktörlerin de aynı gerekçelerle dışlanmadığı konusunda şeffaf olunmadığını sorguladı.

Diğer yandan Donald Trump’ın Twitter hesabının askıya alınmasından esinlenerek, Almanya’da da hararetli bir tartışmanın fitili yeniden ateşlendi. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin de Trump ile aynı akıbete uğramasını isteyenler #AfDTwitterBanNow ve #AfDRaus etiketleriyle bir kampanya başlattı. Büyük ilgi gören çağrı, Almanya’daki Twitter trendlerinde uzun süre üst sıralarda yer aldı.

https://twitter.com/NiemalsD/status/1348169023574454272?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1348169023574454272%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dw.com%2Ftr%2FtwitterC4B1n-kC4B1C59FkC4B1rtC4B1cC4B1-hesaplarC4B1-askC4B1ya-almasC4B1-C3A7C3B6zC3BCm-mC3BC%2Fa-56216782

Twitter’ın Trump hamlesi, tüm dünyadaki muhafazakâr Twitter hesaplarını da dolaylı olarak etkilemiş görünüyor. Bazıları birkaç gün içinde binlerce takipçi birden kaybetti. Ancak bunun, pek çok muhafazakâr görüşlü kullanıcının protesto amacıyla Twitter’a veda etmesinden mi, yoksa Twitter’ın şeffaf olmayan bazı uygulama ve düzenlemelerinden mi kaynaklandığı henüz tam olarak netleşmedi.

Alternatif platform arayışları

Bir sosyal medya profiline, hesap sahibinin giriş yapmasının engellenmesine ve aynı zamanda bu profilin, diğer kullanıcıların erişimine kapatılmasına teknik olarak “Deplatforming” (Platformsuzlaştırma) adı veriliyor. Almanya’nın Jena kentinde bulunan Demokrasi ve Sivil Toplum Enstitüsü’nün hazırladığı bir araştırma, “Deplatforming”in özellikle aşırı sağ kullanıcılar söz konusu olduğunda etkili bir yöntem olduğunu zira dikkatleri üzerlerine çekme imkanları kısıtlanan radikal aktörlerin, böylece kendi saflarına birey katma konusunda da daha az sonuç elde edebildiğini ortaya koyuyor. Hesapları, platform yönetimi tarafından askıya alınan kullanıcılar, ya aynı platformda farklı profiller oluşturma ya da alternatif sosyal medya mecralarına geçme yoluna gidiyor.

Nitekim Twitter hesabı bloke edilince önce aynı platformda kendi yönettiği başka hesapları kullanmaya çalışan Donald Trump, bunların da engellenmesinden sonra alternatif sosyal ağlara yöneldi. Hatta şimdi kendi sosyal medya platformunu oluşturmaya çalıştığı bile iddia ediliyor.

Twitter ve Facebook gibi mecraların, giderek daha fazla radikal içerikli profili bloke etmesi, denetimin nispeten daha az olduğu alternatif platformlara ilgiyi bir anda artırdı. Bunlardan biri de canlı video yayın hizmetleri sunan “Dlive” oldu. Bazı Trump taraftarlarının Kongre baskınını Dlive üzerinden canlı yayınlamaları, dikkatleri bu siteye çekti. Yaklaşık iki buçuk yıllık bir geçmişi olan ve halihazırda video oyunu oynayanların ağırlıklı olarak tercih ettiği platform, aynı zamanda ırkçılık, antisemitizm ve komplo teorileri savunucularına propaganda zemini sunmakla da eleştiriliyor.

Bu tarz sosyal ağlar, her türlü görüş ve düşüncenin özgürce ifade edilmesine imkân sunduklarını özellikle iddia ediyor. Bu da Twitter ve diğer mecralardan menedilen ya da kendi isteğiyle ayrılan çok sayıda radikal görüşlü kullanıcının, daha esnek kurallara sahip sosyal ağları kullanmaya başlamasına neden oluyor.

Ancak Demokrasi ve Sivil Toplum Enstitüsü’nün konuyla ilgili araştırmasını hazırlayan isimlerden olan Maik Fielitz, bunun ille de olumsuz bir gelişme anlamına gelmediğini savunuyor: “Sosyal ağlar, şu anda zaten karşıt görüşlerin gerçek bir münazarasına sahne olmuyor. Uzun süredir internette çeşitli alt platformlar mevcut. Gelecekte de görüş alışverişinin gerçekleşebileceği yeterince mecra olacak.” Fielitz’e göre bu noktada gazete ve radyo gibi klasik medya araçları rol oynamaya devam edecek: “Sosyal medyanın, başlangıçta amaçlanan işlevi olan ‘kişilerin özel bir ağ oluşturmasına’ yeniden fırsat verilebilmesi için, toplumdaki tüm farklı söylemlere klasik medyanın yayınlarında da yer verilerek, mevcut çeşitliliğin yansıtılması gerekiyor.”

Haber: Lisa Hänel / DW 

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.