enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
07:03 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
07:33 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
07:25 Milli Eğitim Bakanı Tekin, CNN Türk’te canlı yayınlanan “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı,
00:50 Söke’nin tescillenen “Kulak Çorbası” ilçenin gastronomi mirasına yeni bir değer kazandırdı.
00:21 Süper Lig’de bugün oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor karşılaşmasının başlama saati, A Milli Basketbol Takımı’nın EuroBasket 2025’teki final maçı dolayısıyla saat 19.00’a alındı.
22:04 Bakan Uraloğlu, Tunceli’nin Pertek ilçesindeki Singeç Köprüsü’nde düzenlenen “Karayolları Genel Müdürlüğü Projeleri Toplu Açılış Töreni”nde konuştu…
21:51 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak Dışişleri Bakanları Toplantısı’na iştirak edecek
21:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Halk Partisi’ne tepki göstererek, “Muhalefet, karalama siyaseti yapmaya devam ediyor.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türksat 5A uydusu devrede

Türksat 5A uydusu devrede
A+
A-

TÜHA HABER / Türksat 5A haberleşme uydusu dün TÜRKSAT’ın Ankara Gölbaşı’ndaki yerleşkesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yapılan törenle hizmete alındı.

Türksat 5A, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden 8 Ocak tarihinde uzaya fırlatıldı. Dört ay süren yolculuğunun ardından 31 derece doğu yörüngesine oturdu. Test süreci de başarı ile tamamlandı. Yeni nesil uydu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Türksat’ın Ankara Gölbaşı yerleşkesinde düzenlenen törenin ardından hizmet vermeye başladı.

Grafik: Nursel Cobuloğlu / TRT Haber

[Grafik: Nursel Cobuloğlu / TRT Haber]

Uydunun hizmete girmesinde emeği geçenlere teşekkür eder Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti;

“Kaliteli hizmet sunma kapasitesine sahip Türksat 5A sağlayacağız yüksek katma değerle çok önemli bir projedir. Şimdi sıra Türksat 5B uydumuzda. Tasarım ve üretim aşamaları tamamlanan Türksat 5B uydumuzun testleri sürüyor. Amacımız bu uydumuzu yılın son çeyreğinde yine Falcon-9 roketi ile uzaya göndermektir. Faydalı yük kapasitesi bugünkü uyduların tamamından fazla olacak Türksat 5B’nin hizmete girmesiyle veri iletişim kapasitemiz 15 kat artacaktır.

Bununla kalmıyoruz, yaklaşık 5 yıl önce milli haberleşme uydu projemizi başlatmıştık. Bu çerçevede TÜBİTAK, TURKSAT, ASELSAN, TUSAŞ gibi çok sayıda kurum ve kuruluşun katkıları ile Türksat 6A uydumuzu ürettik. Önümüzdeki yıl uzaya fırlatmayı planlıyoruz. Türkiye kendi haberleşme uydusu üreten 10 ülke arasına girecektir.”

Türksat 5A uydusu devrede

Türkiye’nin uzaydaki 7. uydusu Türksat 5A

Türksat AŞ ile Airbus D&S arasında Türksat 5A’nın üretimine ilişkin 9 Kasım 2017’de sözleşme imzalandı. Sözleşmenin imzalanmasının ardından Airbus’ın Fransa’nın Toulouse kentindeki tesislerinde uydunun üretimine başlandı.

Airbus D&S tarafından üretim süreçleri ve test aşamaları tamamlanan Türksat 5A uydusu fırlatmaya hazır halde 2 Ekim 2020’de Türksat yetkililerine teslim edildi. Türksat 5A, Space X firmasının ABD’de Florida’da bulunan Cape Canaveral’daki fırlatma merkezine gönderildi.

Türksat 5A uydusu devrede

Falcon-9 roketiyle uzaya fırlatıldı

Uydu, Falcon 9 roketiyle 8 Ocak’ta saat 05.15’te Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da canlı bağlantıyla katıldığı törenle başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Uydu, fırlatmadan yaklaşık yarım saat sonra kapsülden tamamen ayrılarak yörünge yolculuğunu sürdürdü. İlk sinyalin alınmasıyla fırlatmanın başarılı bir şekilde gerçekleştiği görüldü.

Türksat 5A uydusu devrede

31 derece doğu yörüngesinde hizmete başladı

Türksat haberleşme filosunun en güçlü uydusu Türksat 5A, yaklaşık 140 gün süren yolculuğunun ardından yörüngesine oturdu.

Türksat 5A’da kullanılan yeni teknolojiler, uydunun ömrünün kayda değer şekilde artmasına ve fırlatma ağırlığının azaltılmasına imkan sağladı.

Fırlatma ağırlığı 3,5 ton olan Türksat 5A’nın, sabit yörüngeye 31 derece doğu meridyeni yayın bandı içinde oturmasıyla Türkiye’nin uzaydaki aktif haberleşme uydusu sayısı 4’e, toplam uydu sayısı ise 7’ye çıktı.

Uydunun kontrolü Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredildi. Buradan gönderilen komutlarla uydu yaklaşık 1,5 ay boyunca performans testlerine tabi tutuldu. Testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından Türksat 5A bugün hizmete alındı.

Uydu, manevra ömrüyle 31 derece doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına alacak.

Ömrünün uzun olması dolayısıyla uydu, daha kapsamlı operasyonlar gerçekleştirebilecek. Türkiye’nin 5’inci nesil uydusu Türksat 5A’nın önceki jenerasyonlara göre kapasitesi yüzde 45 daha fazla olacak.

TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri verecek

Türksat 5A, Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan geniş bir coğrafyada, TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunacak.

Türkiye’nin yeni Ku Bandı’nı kullanan öncü ülkelerden birisi olmasını sağlayacak Türksat 5A, 12 kilovat güçle çok daha kaliteli TV yayıncılığı ve haberleşme hizmeti sağlayacak.

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.