enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
22:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası yarın oynanacak maçlarla başlayacak.
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
TÜMÜNÜ GÖSTER →

”Türkiye’ye Suriye Operasyonları İçin Silah Satmıyoruz”

”Türkiye’ye Suriye Operasyonları İçin Silah Satmıyoruz”
28.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’ye Suriye’deki operasyonlarda kullanabileceği silahların satılmadığını söyledi. Bonn’da çıkan General Anzeiger gazetesinde yer alan röportajda, Almanya’nın Suriye ve Libya’daki çatışmalarda taraf olan Türkiye’ye silah satışını neden durdurmadığı şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Maas, “Türkiye, Almanya’dan Suriye’de kullanabileceği silahları alamıyor. Sadece deniz kuvvetleri için silah satıyoruz” dedi. Türkiye’ye denizaltı satışı yapıldığını doğrulayan Maas, “Türkiye’nin Suriye’deki savaşta yaptıkları, bizim açımızdan kabul edilemez. O yüzden çok sayıda silah ithalatı talebine onay vermedik. Bu, bir NATO üyesi müttefiğe karşı oldukça ileri giden bir adım” şeklinde konuştu. 

Türkiye, Almanya’nın en çok silah sattığı ülke

Almanya Ekonomi Bakanlığı bundan kısa bir süre önce, geçen yıl Almanya’nın en fazla silah satışı yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu açıklamıştı. Türkiye’yi Kuveyt, İngiltere, Litvanya ve Singapur takip etti. Federal hükümet, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2019 yılı Ekim ayında Suriye’ye girmesinden sonra Türkiye’ye kısmi silah ihracatı yasağı koymuştu. Ancak bu, Maas’ın söz konusu röportajda bahsettiği gibi sadece Suriye savaşında kullanılabilecek silahlar için geçerli.

Kısmı silah yasağının konmasından sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’yı eleştirerek, “Biz o zaman NATO’da nasıl ortağız? Siz bize silahı bedava vermiyorsunuz. Paramızla veriyorsunuz. Peki, bulunduğumuz noktada NATO’yu korumaya gelince, bu koruma işlemini nasıl yapacağız? Siz vermezseniz dünyada bu silahları temin edeceğimiz yerler bitmedi” ifadelerini kullanmıştı.

Maas, General Anzeiger gazetesindeki röportajında, Türkiye’nin bir NATO üyesi olarak diğer üye ülkelerin de korunmasına yönelik savunma görevleri üstlendiğini belirtti.

Alman Dışişleri Bakanı, gündemdeki konularla ilgili diğer açıklamalarında, Rusya ve ABD ile olan ilişkilere de değindi. Rusya ile olan ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Maas, “Buna rağmen Libya, Suriye ve Ukrayna’daki sorunların Rusya olmadan çözülemeyeceğini biliyoruz” görüşünü ifade etti. Rusya’nın Kırım’ı işgalinin devam ettiği sürece G7 grubuna dönmesine karşı olduğunu belirten bakan, “21.Yüzyılda Avrupa’daki sınırların keyfe göre yeniden çizilmesini kabul etmeyeceğiz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı, ABD ile ilişkiler konusundaki açıklamasında, “Amerika Beyaz Saray değil. Bu yüzden Transatlantik ilişkileri tüm görüş ayrılıklarına rağmen sağlam tutmaya çabalıyoruz. Beyaz Saray’ın kendi başına ve Avrupa ile paslaşmadan kararlar aldığını artık öğrendik. Ama ileride bizim ABD’ye, ABD’nin de bize ihtiyacı olacak” şeklinde konuştu.

Başkan Trump’ın yeniden seçilememesi durumunda yerine gelecek kişiyle de ikili ilişkilerin eskiye kıyasla zor yürüyeceğini belirten Maas, “ABD artık dünyanın başındaki polis değil. Washington’un savunma ve dış politikaları Trump öncesinde başlayarak değişti. Avrupa artık kendi güvenliğini sağlamak zorunda” diye konuştu.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.