enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin Mülteci Çıkmazı

Türkiye’nin Mülteci Çıkmazı
28.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye’ye Afganistan’dan gelen göçmenlerin sayısı her geçen gün arttıyor. Taleban’ın ülkede baskısını arttırmasıyla daha fazla göçmenin Türkiye sınırını geçebileceği sanılıyor. Yunanistan, Afgan mültecilerin Avrupa Birliği’ne geçişini önlemek için Türkiye sınırındaki duvarı güçlendiriyor. Avrupa Birliği ise Türkiye’den mültecilerin geçişini önlemesini bekliyor.

Kadir Has Üniversitesi’nden Soli Özel, AB’nin Türkiye’den 2015’ten bu yana Suriyeli mültecilerle ilgili beklediklerini Afgan mülteciler için de beklediğini kaydetti. Özel, Türkiye’nin mültecilerin ‘‘depolandığı’’ bir bölge olduğunu söyledi.

İç savaştan kaçan yaklaşık 4 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin Avrupa Birliği ile göçmenler konusunda yaptığı bir anlaşma mevcut. Bunun karşılığında Türkiye AB’den milyarlarca dolar yardım alıyor. Avrupalı liderler Afgan mülteciler konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüyor. Bazı uzmanlar AB’nin Türkiye’ye daha fazla mali yardım yapılması karşılığında Suriye mülteci anlaşmasının Afganlar’ı da kapsayacak şekilde genişletilmesini istediği görüşünde.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi üyesi Aslı Aydıntaşbaş, böyle bir anlaşmanın Türk hükümeti için paraya sıkışık olduğu bir dönemde olumlu karşılanabileceğini ancak kamuoyunda mülteci karşıtı hislerin yükselişte olduğu dönemde bunun büyük siyasi maliyeti olacağını söylüyor.

Ankara yakınında Suriyeliler’in sahibi olduğu bazı mağazalar geçen hafta öfkeli bir kalabalığın saldırısına uğradı.

Ana muhalefet partisi ise Avrupa’nın krizden sıyrılmaya çalışmak yerine yükü eşit paylaşması gerektiğini söyleyerek yeni bir mülteci anlaşmasına karşı çıkıyor.

CHP’li Ünal Çeviköz, AB’nin mülteci problemini Türkiye’ye mali destek vererek çözebileceğini sandığını, ancak önerilen desteğin Türkiye’nin mülteciler için yaptığı harcamaların kaynağı olmadığını ve bunun göç probleminin çözümü olmadığını söylüyor.

Erdoğan anketlerin kamuoyunun ülkeye daha fazla mülteci kabul edilmesine karşı olduğunu gösterdiğini biliyor ve AB ile yeni anlaşma olasılığını devre dışı bırakarak ülkenin sınırlarını güvence altına alma sözü veriyor.

Afgan mültecilerin Türkiye’ye geçiş yaptığı İran’la Türkiye arasındaki duvarın inşaatı ise devam ediyor.

Taleban yönetiminden kaçan Afganlar’ın güvenli liman arayışı her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Dorian Jones | Voice of America - English

    Dorian JONES & VOA

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Ağustos 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.