enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:12 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:52 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:48 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:40 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının,COP31’in organizasyonel hazırlıkları
00:38 Türk Eğitim Derneği’nin 98. Yıl Resepsiyonunda Seçkin Davetliler Eğitim İçin Bir Araya Geldiler
00:31 Adil Türkiye Partisi: “Erken Seçim Yarışı Başlıyor, Hazır Olan Kazanır”
00:28 ABTTF’den AB Komisyonu’na ortak rapor: Yunanistan’daki STK’larından ülkede hukukun üstünlüğündeki gerilemeye dair
00:13 Kafkasya dağlarında açan çiçek. Anadolu’da neden söndü…
00:02 Kocaeli’den Haberler…
00:08 TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve uygulanacak Trafik cezaları…
00:07 Ayşegül Aldinç, D&R’da hayranlarıyla buluşacak
00:06 Avrupa Haberleri: Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı: ‘Ruslar gerçekten barış istiyor mu?’
00:05 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Akın Gürlek’i “doğramakla” tehdit etmişti! Küfürbaz Özgür’e yakışan ziyaret
00:04 ABD’nin Orta Doğu’daki Askerî Gücü
00:03 Avrupa Haberler: AP Başkanı Metsola: ‘İki vitesli Avrupa’, birlik için bir yol olabilir
00:03 Avrupa Haberleri: ‘NATO 3.0’: ABD ve Avrupa’dan gücün yeniden dengelenmesi mesajı
00:02 Nar tanelerini ayırırken ezilmesin ve mutfak kırmızıya boyanmasın!
00:02 Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov Erakçi’yi tebrik etti
00:01 Avrupa Haberleri: Avrupa enerjisinde yeni oyuncular: Yunanistan’ın Dedeağaç stratejisi
15:25 Münih Güvenlik Konferansı başlıyor: Batı ittifakı sınavda
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin ilk mini uydusu uzaya fırlatıldı

Türkiye’nin ilk mini uydusu uzaya fırlatıldı
14.01.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı’nın, temel haberleşme olaylarının gerçekleştirilmesi amacıyla tasarladıkları Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A, SpaceX roketiyle yola çıktı.

Yetkili fırlatıcı firmaya teslim edilen cep uydusunun, Zonguldak’ta 3 Mart 1992’de meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin isimleriyle birlikte ABD’deki Cape Canaveral Fırlatma Üssü’nden uzay yolculuğuna çıktı.

Yaklaşık 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay görev yapması planlanan 5x5x5 santimetre boyutlarındaki Türkiye’nin ilk “pocketqube uydusu” için 25 bin euro fırlatma maliyeti bulunuyor.

“Bir hayali gerçekleştirmek için yola çıktık”

Grizu-263 Uzay Takımı’nın danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, öğrencilerin bu başarısının, yeni başarılarının habercisi olacağını söyledi.

Ekmekçi, bir hayali gerçekleştirmek için yola çıktıklarını ve fırlatmayı büyük heyecanla beklediklerini dile getirdi.

“Hikayemiz 5 yıl önce başladı. Büyük emekler vererek bugüne geldik. Öğrencilerimiz çalıştıkları zaman neleri başarabileceklerini bizlere gösteriyor, onlarla gurur duyuyoruz. Umarım bundan sonra da üzerine koyarak yeni başarılar elde edip üniversitemizin ismini duyurmaya devam edeceğiz. Bütün bu sürecin bu noktaya gelmesinde bizlere önemli destekler veren OYAK Genel Müdürü ve ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı sayın Süleyman Savaş Erdem’e teşekkürlerimi sunuyorum.”

Takım kaptanı Çağla Aytaç Dursun da takım olarak büyük bir mutluluk içinde olduklarını söyledi.

“Uzun ve zorlu bir süreç oldu ama bunun altından alnımızın akıyla kalktığımız için çok gururluyuz. Biz bunu, karanlık maden ocaklarından uzayın sessiz derinliklerine uzanan Zonguldak hikayesi olarak tanımlıyoruz. Uydumuz prototip deneysel bir uydu ve bu uydumuzu geliştirerek deneyler, testler yapmak istiyoruz.”

[TÜHA Haber Ajansı, 14 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.