enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:13 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:58 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:36 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:19 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:06 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:53 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:17 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:51 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:42 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
13:32 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:18 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin İklim Eyleminde Güçlü Adımlar

Türkiye’nin İklim Eyleminde Güçlü Adımlar
10.02.2025
A+
A-

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), TÜSİAD ve UN Global Compact Türkiye’nin işbirliğiyle hayata geçirilen İklim Eylemi ve Ötesi Platformu’nun (TRAction) kamu kurumlarıyla istişare toplantısı, TÜSİAD Ankara Temsilciliği’nde gerçekleştirildi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Gazeteci* Sıla Kararoğlu’nun haberine göre, toplantı, kamu kurumlarının temsilcilerini ve TRAction üyelerini bilim temelli hedefler hakkında bilgilendirmek, kamu ile iş dünyası arasında Türkiye’de bu hedeflerin benimsenmesi ve yaygınlaşması için gerekli unsurların ele alınacağı işbirliği ortamının temelini atmak, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemini ve Mutabakatın bilim temelli hedeflerle (science-based targets) nasıl örtüştüğünü vurgulamak amaçlarııyla organize edildi.

Etkinlik, aynı zamanda özel sektörde emisyon azaltımını hızlandırma ve net sıfır uyumunu kolaylaştırma potansiyeline sahip yaklaşımlar hakkında derinlemesine bir istişare imkanı sağladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda uzmanlar, bilim temelli hedeflerin yaygınlaştırılması, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyum sağlama yolunda atılacak adımlar ve iş dünyasının iklim hedeflerine nasıl katkı sağlayabileceği üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

Science Based Targets Initiative Avrupa Bölge Lideri Kim Schoppink’in, bilim temelli hedeflerin metodolojisini ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilişkisini aktarmasının ardından, WWF İklim ve İş Dünyası Ağı Küresel Lideri Seán Mallon Avrupa’daki uygulamalara ve şirketlerin net sıfır hedeflerine katkılarına yönelik deneyimlerini paylaştı. Kamu Gözetim ve Muhasebe Standartları Kurumu Sürdürülebilirlik Standartları Daire Başkanı Gülşah Günay, Türkiye’de sürdürülebilirlik raporlama standartları ve AB uyum sürecindeki gelişmeler hakkında bilgi sundu.

WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli B. Sabuncu  konuşmasında “İklim kriziyle mücadelede ölçülebilir, zamana bağlı ve eyleme geçirilmesi mümkün hedefler belirlemeye yönelik bir çerçeve sunan Bilim Temelli Hedefler metodolojisi’nin yaygınlaşması ve yeşil dönüşüme yönelik kapsamlı bir yol haritası niteliğindeki AB Yeşil Mutabakatı’na uyum ülkemizde iklim eyleminin hızlanması kritik bir role sahip. Bu bağlamda düzenleyici ortamın gelişimi için sivil toplum, iş dünyası ve kamu diyaloğunun güçlenmesini son derece önemli görüyoruz. TRAction tam da bu amaçla bir araya geldi.” sözlerine yer verdi.

İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş; 2024 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğuna, iklim eyleminin hiç olmadığı kadar kritik olduğuna değinerek bilim temelli hedeflerin ulusal ve uluslararası iklim hedeflerine ulaşmada önemini vurguladı. Dinçbaş, İklim Değişikliği Başkanlığınca Türkiye’nin iklim politikalarını geliştirmek, gelecekteki kırılganlıkları ve riskleri değerlendirmek için 3 km çözünürlükte öncü bir iklim projeksiyonu yapılmakta olduğunu, bu çalışmayla birlikte Türkiye’deki tüm şirketler için bilim temelli hedeflerin çok daha kritik hale geleceğini söyledi.

Konuşmasında “İklim eyleminde ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşması ve iklim değişikliğine uyum ancak kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile gerçekleştirilebilecektir.” sözlerine yer verdi.

Sunumları takiben soru ve cevaplar ile devam eden toplantı katılımcılarla gerçekleştirilen istişare oturumu  ile tamamlandı. İstişarede, Türkiye’de bilim temelli hedeflerin yaygınlaşması için gerekli koşullar ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iş dünyası, sivil toplum ve kamu arasındaki işbirliğinin nasıl güçlendirilebileceği konularına odaklanıldı.

TRAction üyesi iş dünyası örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kamu Gözetim Kurumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı toplantıda kamu, iş dünyası ve sivil toplum arasındaki işbirliğini güçlendirmeye yönelik adımlar atıldı.

Sıla Kararoğlu – SosyalUp

Gazeteci* Sıla Kararoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.