enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin hava üssü İncirlik

Türkiye’nin hava üssü İncirlik
12.09.2022
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Türkiye’nin operasyonel gücüne güç katıyor. Kritik görevlerde tanker uçaklarla savaş jetlerine yakıt desteği veriyor. İncirlik, dünyanın sayılı üslerinden biri. Üstelik İncirliğin mülkiyet hakkı Türkiye’nin elinde. Yunanistan ise ABD’ye tahsis ettiği üslerin bazılarının mülkiyet haklarını da devretti. İşte tartışma konusu olan İncirlik Üssü…

Hüseyin Günay
TRT Haber : Hüseyin Günay

İncirlik Üssü’nün kurulma kararı Aralık 1943’te ikinci Kahire Konferansında alındı.

İnşaatı 2. Dünya Savaşından sonra başladı. 1954’te Türk Silahlı Kuvvetleri ve Amerikan Hava Kuvvetleri’nin hizmetinde ortak kullanıma açıldı. Önceleri Adana Hava Üssü olarak anılıyordu.

Kemal Olçar - Dr. Öğr. Üyesi - Beykent Üniversitesi | LinkedIn

[Dr. Kemal Olçar]

Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kemal Olçar, üssün jeopolitik önemine vurgu yaparak “Irak’a 500 kilometre mesafede etrafındaki yakınlık jeopolitik avantajlar ulaşım olanakları ve en önemlisi iklim 365 gün yani 4 mevsim orada hem havadan hem karadan hem denize ulaşım imkanları dolayısıyla harekat icra etme kapasitesine sahip. Adana çok tesadüfi seçilmiş bir bölge değil. Ortadoğu’da yapılacak olan harekatlara müdahale etmek, kontrol etmek, istihbarat toplamak ve enerji kaynaklarının akışkanlığını güvenlik altına almak.” diyor.

Türkiye'nin hava üssü İncirlik

ABD’nin ülke dışındaki üsleri

Amerika Birleşik Devletleri birinci ve ikinci dünya savaşı sonrası yayılmacı politika izledi. Etki ve ilgi alanı kıtaları aştı. Çeşitli bölgelerde 800 askeri üs kurdu. 38 ülkede varlık gösterdi. Asker sayısı 300 bini buldu. Amerikan ordusunun 5’te 1’i yurtdışındaki üslerde konuşlu.

ABD ile askeri işbirliği anlaşması ilk olarak Türkiye’nin NATO üyeliği öncesinde imzalandı.

İncirlik Üssü kullanıma açıldığında ise Türkiye 2 yıllık ittifak üyesiydi. Amerikalıların Üssü kullanım şekli krizleri de beraberinde getirdi.

Türkiye'nin hava üssü İncirlik

Uçaklar Ortadoğu’ya ve Kafkaslara buradan müdahale etti. Türkiye uluslararası arenada zor durumda bırakıldı.

Kemal Olçar, “1958 Lübnan krizi, Lübnan krizine İncirlik Üssü’nden kalkan uçaklar örneğin geçmek için daha doğrusu gitmek için çaba harcadılar, arkasından biliyorsunuz 1967 İsrail-Filistin çatışmaları esnasında yine aynı şekilde İncirlikten kalkan ABD uçaklarının kullanımı söz konusu oldu. Yine U-2 krizi yaşadık belki hatırlarsınız belki 1960 ta 1965’te başka bir kriz daha yaşadık uçak krizi u-2 krizi Sovyetler topraklarına keşif gözetleme maksatlı incirlikten kalkan bir uçağın Sovyetler Birliği tarafından düşürülmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Yine Karadeniz’de başka bir uçak 1965’te düşürülmüştü ve yine bunlar incirlikten kalkan uçaklar oldu. Pilotun sağ ele geçmesi ile ortaya çıkmıştır. Türkiye çok zor durumda kalmıştır” açıklamasını yaptı.

Türkiye-ABD askeri anlaşması

1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası ABD ambargo kararı aldı. Türkiye’ye ilk kez bir NATO müttefiki silah ambargosu uyguladı.

Türkiye'nin hava üssü İncirlik

Hükumet 1975’te Bakanlar Kurulu kararnamesi ile bütün ABD üs ve tesislerini kapattı. İncirlik’i artık sadece NATO kullanabilecekti.

Amerikan Kongresi ambargoyu 1978’de kaldırdı. 2 yıl sonra da Türkiye ile Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalandı. Üste önemli iyileştirmeler yapıldı.

“Mülkiyeti Türkiye’ye ait”

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Erenel, “Doğrudan doğruya ABD’ye ait üs yok. Koalisyon güçleri kapsamında DEAŞ’a karşı mücadele kapsamında olan incirlikteki unsurlar var. Ama ABD’ye tahsis edilmiş, anlaşmayla tahsis edilmiş incirlik dışında herhangi bir üssümüz yok. Onun da toprak, tamamen toprağıyla birlikte, emir komuta tamamen 10. tanker üs komutanlığındadır. Türk topraklarıdır ve Türkiye’ye ait bir bölgedir” şeklinde konuştu.

Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kemal Olçar ise , “Mülkiyeti Türkiye’ye ait komutanlığı Türkiye’ye ait artı NATO dışı faaliyetlerde kullanılması katiyen kullanılması yasak olan üslerdir. Geçmişteki tecrübelerinden dolayı Türkiye bu konuyu aslında iyi bir şekilde yönetiyor. Özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin karar almadığı ve NATO’nun bu faaliyetleri doğrudan iştirak etmediği hiçbir harekata ya da faaliyete buna insani faaliyetler de dahil olmak üzere bu bölgeden kalkan hava araçları bu faaliyetleri icra etmeniz pek mümkün değildir” açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin hava üssü İncirlik

Yunanistan-ABD askeri anlaşması

Amerika Birleşik Devletleri Ortadoğu çıkarlarını korumak için söz geçirebileceği ülke arayışında. Yunanistan da o yüzden radarında.

Washington’a açılan üsler NATO’ya tahsis edilmedi. Üstelik Rusya tehdidi gerekçe gösterildi.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

İncirlik NATO üssü değil

Rusya Ukrayna savaşı ile Türkiye’nin jeopolitik önemi arttı. Dünyanın sayılı üslerinden olan İncirlik’in de. Üstelik NATO üssü değil.

Ancak görev yapan askerler NATO hukukuna tabi. Türkiye bölgede oyun kurucu ülkelerden. Balkanlarda, Kafkasya’da, Karabağ’da, Irak ve Suriye’de. Üssün yönetimi farklı ülkelere bırakılamayacak kadar değerli.

***

Yazar Hakkında

Hüseyin Günay, 1986 yılında Mersin’in Erdemli ilçesinde doğdu. 2010 yılında TRT’de stajyer muhabir olarak çalışmaya başladı. TRT’nin İzmir ve İstanbul müdürlüklerinde çalıştı. Cumhurbaşkanlığı Muhabiri olarak görev yapan Hüseyin Günay, savunma ve polis adliye muhabirliği de yapıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.