enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
14:21 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin en yüksek barajı su tutmaya hazırlanıyor

Türkiye’nin en yüksek barajı su tutmaya hazırlanıyor
03.12.2021
A+
A-

ARTVİN-THA HABER / Artvin’in Çoruh Nehri üzerinde, Türkiye sınırları içerisinde 410 kilometrelik uzunluğa sahip, 26 Şubat 2013 tarihinde, dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Yusufeli Barajı ve hidroelektrik santralinin inşaatı tamamlandı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın Devlet Su İşleri yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 275 metre gövde yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye’nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı yıl sonunda su tutmaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise ‘çift eğrilikli ince kemer baraj tipi‘ kategorisinde olan Yusufeli Barajı’nda, 558 megavat kurulu güce sahip santral yer alıyor.

Proje, Türkiye’nin öz kaynaklarıyla tamamı Türk mühendisler tarafından inşa edilen Yusufeli Barajı’nda, yıl sonunda su tutmaya hazırlanıyor. Barajla Antalya büyüklüğünde bir kentte yaklaşık 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek kapasitede.

Türkiye'nin en yüksek barajı su tutmaya hazırlanıyor

Gövde yüksekliği 100 katlı gökdelene eş değer 

Yufuseli Baraj inşaatında, 440 metre temel kotundan başlanarak, 710 metre kotuna yükselen 275 metrelik gövde inşa edildi. Gövde yüksekliği 100 katlı gökdelene eş değer olan Barajıda, Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol veya 120 metrekarelik 60 bin konutun inşa edilebileceği 4 milyon metreküp beton kullanıldı. Baraj alanına ise günde 3 hava hattıyla taşımalı 6 bin 500 metreküp beton döküldü.

Türkiye'nin en yüksek barajı su tutmaya hazırlanıyor

Yufuseli Baraj’ın Proje çalışmalarında görev alan Makine Mühendisi Canberk Demirkan, barajdaki gövde imalatlarının tamamlandı belirterek, şimdi de santral binasındaki imalatlara odaklanmış durumda olduklarını açıkladı.

Santral binasınaki çalışmaların 3 ünite üzerinde devam ettiğini ifade eden Canberk Demirkan, İnşaat işlerinin yüzde 85’i, elektronik işlemlerin ise yüzde 75’inin tamamlandığını ve Barajın 275 metre yüksekliğinde, 558 megavat gücünde, barajın kurulu gücünün ise 1 milyon 888 bin kilovat saat ve  Barajın yaklaşık 7 yıl içinde kendisini amorti edeceğini söyledi.

Türkiye'nin en yüksek barajı su tutmaya hazırlanıyor

Yufuseli Barajı’nın Elektrik Elektronik Mühendisi Cansu Yıldız da yaptığı açıklamada, barajda  Barajı’nda artık sona gelindiğini hatırlarak, kalıcı elektrik işlerine başladıklarını, yoğun şekilde çalışmak suretiyle 2-3 ay içerisinde elektrik işlerini toparlayacaklarını kaydetti.

 

 

 

 

 

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Aralık 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.