enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:53 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:29 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
07:07 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
06:44 ManpowerGroup: Zorunlu ofise dönüş, kadınların işten ayrılma olasılığını erkeklere kıyasla 3 kat artırıyor
06:25 DMM’den “sınırda kaçak geçiş” iddialarına yalanlama
06:00 ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın , “Güçlü bir katılım bankacılığını çok önemsiyoruz”
04:16 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
03:18 EÜ’de Ramazan Huzuru: İftar sofrası tasavvuf musikisi ile taçlandı
02:09 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Ülkemizin geleceğinde benzer acıları üretecek hiçbir müdahale zemini, hiçbir vesayet odağı kalmamıştır.”
01:09 Demokrasiye vurulan darbe: 28 Şubat
14:58 ABD ve İsrail İran’a saldırı başlattı: Körfez’de tansiyon yükseliyor
14:18 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:44 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:19 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
11:00 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:07 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:06 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:06 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:06 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:05 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin en akıllı otoyolu Ankara-Niğde Otoyolu

Türkiye’nin en akıllı otoyolu Ankara-Niğde Otoyolu
18.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle açılışı gerçekleştiren Türkiye’nin en akıllı otoyolu olan Ankara-Niğde Otoyolu ile iki kent arasındaki mesafe 4 saat 14 dakikadan 2 saat 22 dakikaya düştü.

Türkiye'nin en akıllı otoyolu Ankara-Niğde Otoyolu yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Otoyol, milli akıllı ulaşım sistemleri ile tek merkezden yönetiliyor ve sistem ile yolda meydana gelebilecek tehlikeli durumlara karşı sürücüler uyarılıyor.

.Akıllı ulaşım sistemleri ile donatılan Ankara-Niğde otoyolun, 275 kilometresi otoyol ve 55 kilometresi ise bağlantı yolu olmak üzere toplam 330 kilometre uzunluğa sahip.

Ankara ile Niğde arasında 4 saat 14 dakika olan seyahat süresini 2 saat 22 dakikaya düşüren otoyolun 105 kilometrelik Ankara-Acıkuyu Kavşağı arası 1’inci kesimi ile 57 kilometrelik Alayhan Kavşağı- Gölcük Kavşağı arasındaki 3’üncü kesimi hizmete girdi.

Ankara’yı Mersin‘e, Adana‘ya, Gaziantep‘e, Hatay‘a ve Şanlıurfa‘ya kadar kesintisiz bölünmüş yol ile bağlayan otoyol ile yıllık 127 milyon 551 bin litre yakıt tasarrufu sağlanacak.

208 OLAY ALGILAMA KAMERASI

Türkiye’nin en akıllı otoyolu, yerli ve milli akıllı ulaşım sistemleri altyapısı ile birlikte yapıldı. Sistem sayesinde otoyol, tek bir ana kontrol merkezinden yönetiliyor.

Sistem kapsamında otoyola 3 omurga halinde 1,3 milyon metrelik fiber optik kablo altyapısı döşendi; otoyol boyunca 500 trafik sensörünün yanı sıra 9 meteorolojik ölçüm istasyonu, 208 olay algılama kamerası, 335 akıllı ulaşım saha yönetim ünitesi ve 687 dijital ortam sunucusu kurulumu yapıldı.

Türkiye'nin en akıllı otoyolu Ankara-Niğde Otoyolu yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak

Ankara-Niğde Otoyol Trafik ve Yol Güvenliği Müdürü Mustafa Akbaş

7 GÜN 24 SAAT İZLENECEK

15 kişilik ekibin çalıştığı Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Ana Kontrol Merkezi görüntülendi. Kontrol merkezinden otoyol, 7 gün 24 saat izlenecek. Otoyolda meydana gelebilecek kaza, trafik ve diğer tehlikeli durumlarda sistem devreye girecek. Kameralarla otoyol üzerindeki olumsuzluk, kontrol merkezine aktarılacak. Merkezdeki operatörlerin devreye girmesiyle de sürücüler, güzergahtaki akıllı işaretlemeler ile mesaj yoluyla uyarılacak.

Türkiye'nin en akıllı otoyolu Ankara-Niğde Otoyolu yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak

“AKILLI SİSTEM DEVREYE GİRECEK”

Ankara-Niğde Otoyol Trafik ve Yol Güvenliği Müdürü Mustafa Akbaş, otoyol güzergahına yerleştirilen olay algılama kameralarıyla elde edilen görüntülerin anında merkezde ekrana düşeceğini belirterek, Otoyolda bir kaza meydana geldiğinde ya da bir araç durduğunda, bir yaya girdiğinde, canlı bir hayvan görüldüğünde ‘akıllı‘ denilen sistemin devreye gireceğini aktardı.

Türkiye'nin en akıllı otoyolu Ankara-Niğde otoyolu yarın açılıyor - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Ankara-Niğde Otoyol Trafik ve Yol Güvenliği Müdürü Mustafa Akbaş

Mustafa Akbaş, “Olayların ana ekrana düşmesinin ardından bizde operasyon başlıyor. Otoyolda bulunan sensörler sayesinde ve olay algılama sistemi sayesinde gelen görüntüler sonucunda kendi trafik devriye ekiplerimiz, otoyol bakım ekiplerimiz harekete geçiyor. Arkasından olay ve duruma göre trafik polisleri, jandarma, 112 ve itfaiye gibi kurumlarla koordinasyon sağlıyoruz” dedi.

Sistemin altyapısını oluşturduklarını ifade eden Ankara-Niğde Otoyol Trafik ve Yol Güvenliği Müdürü Akbaş, “Birinci amacımız olayları önlemek, ikinci amacımız ise bir olay meydana geldiğinde en hızlı şekilde müdahale etmek. Nokta nokta otoyolumuzun bütün güzergahına hangi ilin trafik polisinin baktığı hangi bölgenin jandarmasının asayiş açısından sorumluluk alanı olduğunu belirledik” diye konuştu.

Türkiye'nin en akıllı otoyolu Ankara-Niğde Otoyolu yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak

Ankara-Niğde Otoyol Trafik ve Yol Güvenliği Müdürü Mustafa Akbaş

“DEĞİŞKEN İŞARETLER İLE SÜRÜCÜLER UYARILACAK”

Mustafa Akbaş, otoyol güzergahında 65 değişken mesaj işareti olduğunu dile getirerek, sürücülerin kaza ya da diğer tehlikeli durumlarda bu işaretlerle uyarılacağını açıkladı.

“Değişken işaretler sayesinde yönlendirmeler yapılıyor” diyen Akbaş,.bu şekilde otoyolun güvenliğini sağladıklarını ve otoyolun uluslararası transit otoyolunun son halkası olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin en akıllı otoyolu Ankara-Niğde Otoyolu yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak

Ankara-Niğde Otoyol Trafik ve Yol Güvenliği Müdürü Mustafa Akbaş

Mustafa Akbaş, Ankara-Niğde Otoyolunun açılmasıyla Edirne‘den gelen bir sürücünün Şanlıurfa’ya kadar kesintisiz olarak otoyol hizmetinden yararlanmış olacağını belirtti.

“1,3 milyon metre uzunluğunda fiber optik bir alt yapı sistemine sahibiz” diyen Akbaş, “Bunu belirttiğim gibi 7/24 esasına göre veriyoruz. Alternatif enerji kaynakları mevcut. Her noktada jeneratör sistemi devreye girecek. Çok fazla insanın dahi yapamayacağı çalışmayı teknolojiden faydalanarak sürücülerimizin ve yolcularımızın güvenliği konforu için sunduk. Projemiz ticari faaliyetlerde ciddi katkı sağlayacak. Tuz gölü, Kapadokya ve Ürgüp bölgesine ulaşım sağlanacak. Bu şekilde ekonomik ve sosyal hayata katkı sağlayacak” dedi.

Türkiye'nin en akıllı otoyolu Ankara-Niğde Otoyolu yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak

“113 KİLOMETRELİK BÖLÜMÜ YILIN SON ÇEYREĞİNDE AÇILACAK”

Ankara-Niğde Otoyol Trafik ve Yol Güvenliği Müdürü Akbaş, otoyolun sözleşmeye göre 2021 Haziran ayında tamamlanacağını; ancak projeyi söz verilen tarihten neredeyse 1 yıl önce hizmete açmış olduklarını, projenin kalan 113 kilometrelik Acıkuyu Kavşağı-Alayhan Kavşağı arası 2’nci kesimini de yılın son çeyreğinde açarak otoyolun tamamını hizmete sunmuş olduklarını kaydetti.

Akbaş, Ankara- Niğde Otoyolu’nun hizmete girmesinden itibaren Ankara tarafından ilk 13 kilometrelik kesimin de ücretsiz olduğunu bildirdi.

Akbaş, proje kapsamında 3 bin 566 metre uzunluğunda 5 viyadük, 2 bin 368 metre uzunluğunda 49 köprü, 4 bin 506 metrelik 75 üst geçit, yaklaşık 131 milyon metreküp kazı ve 76 milyon metreküp dolgu yapıldığını, 22 milyon ton asfalt döküldüğünü kaydetti.

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.