enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Türkiye’nin Durumu Yeniden Değerlendirilecek”

“Türkiye’nin Durumu Yeniden Değerlendirilecek”
03.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Berlin’de temaslarda bulunan Çavuşoğlu, Almanya’nın seyahat yasağını objektif veriler ışığında yeniden gözden geçirmesini istedi. Maas da seyahat kararını gözden geçirecekleri söyledi.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dün Almanya’da temaslarda bulundu. Türk bakanların temasları çerçevesinde Çavuşoğlu ilk olarak Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya geldi. Görüşmenin ana gündem maddesi ise Almanya’nın Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı oldu.

“AB objektif değil” 

Türk yetkililerin alınan önlemlerin anlattığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan Çavuşoğlu, corona virüsü salgınıyla ilgili son rakamları Berlin’deki yetkililerle paylaştıklarını bildirdi. Türkiye’nin güvenilir ülkeler listesinde olması gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, Almanya ve Türkiye’nin sağlık konusunda dünyanın en iyileri arasında olduğunu belitti. Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) listesinin de objektif kriterlere göre belirlenmesi gerektiğini de kaydetti.

Güvenli bir ortamda sağlıklı bir ortamda Almanya’dan ve diğer ülkelerden gelecek misafirleri ağırlamaya hazır olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye’deki bütün tesislerde önlemlerin alındığını ve Alman uzmanlar tarafından da denetlendiğini ifade etti.  Almanya’nın seyahat uyarısını gözden geçirmesinin önemli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, AB’nin seyahat uyarısını kaldırdığı ülkeler listesinin objektif olmadığını ve şeffaflığın olmadığı bazı ülkelerin bu listede bulunduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, “Türkiye yok. Burada görüyoruz ki siyasi saiklerle karar alınmış. Geçen sene 5 milyondan fazla Alman turisti ülkemizde ağırladık. Hepsi de büyük bir memnuniyetle Almanya’ya geri döndüler. Ben inanıyorum ki bugün faydalı görüşmemizden sonra, verilerimiz şeffaf, AB ile de paylaşıyoruz. Bu konudaki kararları birlikte alacağız” diye kaydetti.

Maas: ‘‘Türkiye’nin durumu yeniden değerlendirilecek’’

Dışişleri Bakanı Maas ise Türkiye’ye yönelik Almanya ve Avrupa Birliği’nin (AB) seyahat uyarısını gözden geçirecekleri konusunda söz verdiklerini söyledi ve Almanya’nın bu konuda AB’nin tutumu çerçevesinde karar vereceğini vurguladı. AB yetkilileri ile iki haftada bir durum değerlendirmesi yaptıklarına da dikkat çeken Maas, AB’nin seyahat uyarılarını kaldırmak konusunda ilk adımları attığını ve bu adımların devam edeceğini belirtti.

Aile ziyaretlerinin seyahat uyarısının dışında tutulduğunu ifade eden Maas, bunun Almanya’daki Türk topluluğu için önemli olduğunu kaydetti. Almanya’nın da Türkiye için önemli bir turizm kaynağı olduğunu söyleyen Maas, pandemi döneminde güvenli bir turizmin gerçekleşmesini istediklerini ve Alman hükümetinin kararlarını salgını takip eden Robert Koch Enstitüsü’nün tahminlerine göre aldığını bildirdi.

15 Haziran itibarıyla AB üyesi ülkeler, Schengen ülkeleri ve İngiltere’ye yönelik seyahat uyarılarını kaldıran Almanya, Ankara’nın yoğun girişimlerine rağmen bu konuda Türkiye’ye bir istisna getirmemiş, tersine 31 Ağustos’a kadar seyahat uyarısı yaparak Türkiye’yi ‘riskli ülkeler’ listesine almıştı.

‘‘Fransa’nın özür dilemesi gerekir’’ 

İki bakan basın toplantısında Fransa ve Türkiye arasındaki Libya gerilimi, Suriye krizi ve Türkiye – AB ilişkileri konusunda da açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Fransa’nın Doğu Akdeniz’de Türk gemilerinin bir Franız askeri gemisini taciz ettiği konusuna NATO’ya doğruyu söylemediğini belirterek, “Türkiye’nin gemileri kilit atmamıştır. Raporlarla belgelerle biz bunu kanıtladık” dedi. Çavuşoğlu Fransa’dan özür beklediklerini de ifade etti.

Fransa ve Türkiye arasında Libya, Suriye’nin kuzeyi ve Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle gerilim yaşanıyor. Haziran ayında Akdeniz’de Courbet adlı savaş gemisinin BM’nin Libya silah ambargosunu ihlal ettiğinden şüphelenen bir gemiyi incelemek istediğinde Türk savaş gemisi tarafından taciz edildiğini iddia eden Fransa, konuyu Haziran ayında yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısına taşımış, NATO ise Fransa’nın tepkisinin ardından konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Fransa daha önce yaptığı suçlamada 10 Haziran’da Türk savaş gemilerinin radar ışıklarını Courbet gemisine üç kez yaktğını, olay esnasında Türk denizcilerin silahlarının arkasına geçerek kurşun geçirmez yeleklerini giydiklerini savunmuştu.

Saldırgan davranan tarafın Fransız gemisi olduğunu savunan Türkiye ise iddiaları kabul etmemiş ve Fransa’nın incelemek istediği geminin Libya’ya insani yardım taşıdığını söylemişti.

Fransa Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, 1 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Akdeniz’deki NATO operasyonuna katılımını da askıya aldığını duyurmuştu.

HABER: Tuba Nur TÜRKELİ / BERLİN

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı / Almanya Temsilcisi 

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Temmuz 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.