enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
07:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları Gençlerin Geleceğini Çaldı!”
07:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
07:34 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
07:08 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
07:06 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
07:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de yaşayan İranlı dansçıya göre İran’daki protestolar Tahran’ın ‘zulmüne’ son verecek

Türkiye’de yaşayan İranlı dansçıya göre İran’daki protestolar Tahran’ın ‘zulmüne’ son verecek
19.10.2022
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

İran’da ölüm tehditleri almasının ardından tutuklanma kaygısıyla 2015 yılında Türkiye kaçan LGBT üyesi kadın dansçı Mikaeil Alizadeh, ülkesindeki rejim karşıtı gösterilerin Tahran’ın ‘zulmüne’ son vereceği görüşünde.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)nın haberine göre, Reuters’e konuşan 33 yaşındaki kadın dansçı 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesini, başta İran olmak üzere dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de protesto eden yüzlerce İranlı arasında yer alıyor.

Sahneye “Leo” takma adıyla çıkan ve son olarak İstanbul’daki İran Konsolosluğu önündeki gösteriye katılan Alizadeh, yurt dışındaki destek gösterilerinin İran’daki protestoculara da “cesaret verdiği” görüşünü dile getirdi.

Alizadeh, “İran’da insanlar daha güçlendi. Bu protestolar ve dünyanın dört bir yanından gelen destek sayesinde oldu. Bu sefer biz kazanacağız. Bu hükümet zalim, bu hükümet katil. Zulüm hiç bir zaman sürdürülebilir değil. Bu iktidarın da artık sonu geldi.” ifadesini kullandı.

İran’da gizli bir şekilde dans dersleri verdiğini ve yine gizlice dans gösterileri düzenlediği kaydeden genç kadın, 2015 komşusunun polisi arayıp dans dersleriyle ilgili kendisini “fahişelik yaptığı” suçlamasının ardından ülkeyi terk etmek zorunda kalmış.

İranlı dansçı Mikaeil Alizadeh

[İranlı dansçı Mikaeil Alizadeh   –  Reuters Connect]

Alizadeh, “O günden sonra tehlikeyi kalbimde hissettim. İran’da eğer yaşasaydım ya dans etmeyi bırakmak zorunda kalacaktım ya da hayatımın geri kalanını hapiste geçirmek zorunda kalacaktım.” diyerek yaşadığı korku dolu anları dile getirdi.

İran’da hormon tedavisi gördüğünü ve Mastektomi (meme dokusunun tıbbi operasyonla çıkarılması) ve histerektomi (çeşitli cerrahi yaklaşımla rahim yapısına yapılan ameliyat) operasyonları geçirdiğini kaydeden Alizadeh, ülkesinin de bu yüzden ciddi tehditler aldığını belirtti.

Alizadeh, “Bana neden bir erkek olarak kadınlarla dans ediyorsun diye soruyorlardı. O zamanlar ülkeden gerçekten bıkmıştım çünkü bizim protestolarımız sürekli cevapsız kalıyordu.” ifadesini kullandı.

LGBT, Ortadoğu’daki diğer ülkelere oranla Türkiye’de kısmen “korunaklı cennet” olarak görülüyor.

Türkiye’de evlendiğini ve özel dansler verip, özel ve kültürel ortamlarda dans etmeyi sürdüren Alizadeh, “En azından Türkiye dans etmeyi yasaklamıyor. İran’da dans etmeyi düşünmek bile günah ve yasak.

Burada şovlar yapıyorum. Dans edip gülümsediğimde insanlar yüzüme bakıyor. O an benim için büyük bir hediye.” diye konuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Ekim 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.