enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:31 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
00:13 Türkiye’den NATO ve AB üyesi bir ülkeye ilk savaş gemisi satışı’dan notlar!
00:12 Ankete 9 AB ülkesinden toplam 9 bin 500’den fazla kişi katıldı…
00:11 Deutsche Bank’tan kapsamlı Türkiye analizi: Dolar, büyüme ve faiz tahmini
00:03 Ayvalık merkezli Türk zeytinyağı firması Nova Vera, uluslararası arenada dünya birincisi oldu…
11:38 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:07 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:43 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
09:09 Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg, kasım ayında elektrikli otomobil satışlarında liderliği elde etti…
06:28 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
00:58 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:53 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Türkiye Suriyeli askerleri Libya’dan çekiyor” iddiası

“Türkiye Suriyeli askerleri Libya’dan çekiyor” iddiası
27.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Libya’da geçici birlik hükümetinin işbaşı yapmasının ardından “normale dönüş” için adımlar giderek hızlanıyor. Türkiye’nin Libya’daki Suriyeli askerleri geri çekmeye başladığı iddia edildi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP ‘nin haberine göre, Libya’da geçici birlik hükümetinin işbaşı yapmasının ardından ülkede siyasi istikrarın sağlanması ve normalleşme için atılan adımlar hızlandı.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Fransız diplomat, Türkiye’nin Libya’da konuşlandırdığı Suriye Milli Ordusu’nu (SMO) geri çekmeye başladığını bildirdi.

İsmi açıklanmayan kaynak, “Bu şimdiye kadar gördüğümüz en cesaret verici jestlerden biri. Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) hareketlilik içinde olduğu görüldü ve kaydedildi” diye konuştu.

Fransız diplomatik kaynak, Libya’da yeni kurulan geçici birlik hükümetinin başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile Türkiye arasında askerlerin geri çekilmesi konusunda son dönemde görüşmeler yürütüldüğünü ve Türk tarafından gelen açıklamaların da Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) hava yoluyla Libya’dan çıkarıldığı izlenimi verdiğini belirterek, ancak bunun “somutlaştırılması ve teyit edilmesi” gerektiğini söyledi.

Fransız kaynak, askerlerin geri çekilmesinin sürdürülmesi gerektiğini ve bunun sadece Suriye Milli Ordusu (SMO) değil, tüm yabancı güçler için geçerli olduğunu vurguladı.

Fransa, Almanya ve İtalya’dan destek ziyareti

Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanları, geçen hafta yemin ederek göreve başlayan yeni hükümete destek için bugün Libya’yı ziyaret etmişti. Avrupalı mevkidaşlarıyla görüşmesi sonrasında Trablus’ta düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Libya Dışişleri Bakanı Necla el Menguş, “Tüm paralı askerlerin Libya’dan çekilmesi ve bunun derhal gerçekleşmesi gerektiğini yineliyoruz” dedi.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi de salı günü Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmüş, Macron görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “Libya’da bulunan yabancı güçlerin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çekilmesi için her şeyi yapmalıyız. Türk ve Rus savaşçılar, onlar ya da diğerleri tarafından gönderilen yabancı savaşçılar Libya’yı derhal terk etmelidir. Tek meşru güç Libya silahlı kuvvetleridir” demişti.

Libya’daki milisler konusu BMGK’da tartışıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de çarşamba günü BM Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu raporda “yabancı unsurların Libya’daki faaliyetlerinin sürdüğü konusunda hala derin endişe içinde olduğunu” ifade etmişti.

AFP’nin ele geçirdiği ve BMGK’da tartışıldığı belirtilen raporda bazı yabancı güçlerin yer değiştirdiğine işaret edilmiş, ancak bunun yeterli olmadığı kaydedilmişti.

Türkiye Libya ile 2019 yılının Kasım ayında imzaladığı güvenlik mutabakatı çerçevesinde ülkenin güvenliğine destek ve Libya ordusunun eğitiminde görev almak üzere ülkeye asker göndermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl yaptığı bir açıklamada Libya’da Halife Hafter güçlerine karşı Türk askerlerinin yanında Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarının da yer aldığını söylemişti. SMO, Suriye iç savaşında rejim birliklerine karşı savaşan Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu’na bağlı güçlerden oluşturulmuştu.

Libya’da ayrıca Rus Wagner grubunun yanı sıra Çad ve Sudandan para askerlerin de bulunduğu biliniyor. BM’nin geçen aralık ayında yayımladığı raporda, ülkede 20 bin civarında yabancı paralı asker bulunduğu tahminine yer verilmişti.

Afrika’daki en zengin ham petrol rezervlerine sahip olan yedi milyon nüfuslu Libya, 2011’de Muammer Kaddafi’nin NATO öncülüğündeki bir operasyonla devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenmişti. Libya’da geçici birlik hükümetinin ülkeyi 24 Aralık’ta seçimlere götürmesi hedefleniyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.