enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:14 Davos’ta geç gelen itiraf
10:54 Zorbalık üstüne zorbalık!
00:05 Hataylı çocuklara Karadeniz’de unutulmaz ara tatil deneyimi
00:05 40 Yıllık dostluğun yaratıcısı Türk kahvesi dünyanın dört bir yanında görücüye çıktı
00:04 Ahmet Efendi Mescidi, Kocaeli Büyükşehir’le hayat buldu
00:03 Şifa, Tat ve Bereket: Kuru Üzümün Türk Mutfağındaki Yolculuğu
00:02 Gazze’de Ateşkesten Sonra Derinleşen Sessizlik “Gazze’de Her Şey En Ağır Haliyle Devam Ediyor”
00:01 Türkiye ile mücadele eden herkes kaybeder…
00:00 AB Kapısı Letonya’dan Geçiyor: Oturum İzni Almanın Şartları Neler?
09:17 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, (TCMB) ocak ayına ilişkin “Sektörel Enflasyon Beklentileri” verilerini değerlendirdi.
07:44 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Türkiye’yi ziyaret edecek Fransız mevkidaşıyla güncel uluslararası gelişmeleri görüşecek
07:25 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | Yusuf Kemal Tengirşenk
07:21 2026 Kültür Yolu rotası belli oldu: 26 şehirde kültür sanat şöleni yaşanacak
07:18 Kocaeli Kuzuyayla’da kar keyfi kış masalına dönüştü
07:02 Katil, soykırımcı İsrail yıktı, Kocaeli Büyükşehir Gazze’ye 2 bin kişilik çadır cami kurdu…
00:50 Çelik: PKK tüm uzantılarını feshetmeli
00:32 Türk savunma sanayisi, İnsansız hava araçlarında (İHA/SİHA) elde ettiği küresel başarıyı denizlere taşıdı
00:26 Türkiye’de Bölgesel Tehdit ve Savunma Sanayi Politikası
00:22 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, gündeme dair açıklamalarda bulundu
00:17 Şark Fatihi ve Yetimlerin Babası: Kazım Karabekir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Türkiye Suriyeli askerleri Libya’dan çekiyor” iddiası

“Türkiye Suriyeli askerleri Libya’dan çekiyor” iddiası
27.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Libya’da geçici birlik hükümetinin işbaşı yapmasının ardından “normale dönüş” için adımlar giderek hızlanıyor. Türkiye’nin Libya’daki Suriyeli askerleri geri çekmeye başladığı iddia edildi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP ‘nin haberine göre, Libya’da geçici birlik hükümetinin işbaşı yapmasının ardından ülkede siyasi istikrarın sağlanması ve normalleşme için atılan adımlar hızlandı.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Fransız diplomat, Türkiye’nin Libya’da konuşlandırdığı Suriye Milli Ordusu’nu (SMO) geri çekmeye başladığını bildirdi.

İsmi açıklanmayan kaynak, “Bu şimdiye kadar gördüğümüz en cesaret verici jestlerden biri. Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) hareketlilik içinde olduğu görüldü ve kaydedildi” diye konuştu.

Fransız diplomatik kaynak, Libya’da yeni kurulan geçici birlik hükümetinin başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile Türkiye arasında askerlerin geri çekilmesi konusunda son dönemde görüşmeler yürütüldüğünü ve Türk tarafından gelen açıklamaların da Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) hava yoluyla Libya’dan çıkarıldığı izlenimi verdiğini belirterek, ancak bunun “somutlaştırılması ve teyit edilmesi” gerektiğini söyledi.

Fransız kaynak, askerlerin geri çekilmesinin sürdürülmesi gerektiğini ve bunun sadece Suriye Milli Ordusu (SMO) değil, tüm yabancı güçler için geçerli olduğunu vurguladı.

Fransa, Almanya ve İtalya’dan destek ziyareti

Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanları, geçen hafta yemin ederek göreve başlayan yeni hükümete destek için bugün Libya’yı ziyaret etmişti. Avrupalı mevkidaşlarıyla görüşmesi sonrasında Trablus’ta düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Libya Dışişleri Bakanı Necla el Menguş, “Tüm paralı askerlerin Libya’dan çekilmesi ve bunun derhal gerçekleşmesi gerektiğini yineliyoruz” dedi.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi de salı günü Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmüş, Macron görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “Libya’da bulunan yabancı güçlerin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çekilmesi için her şeyi yapmalıyız. Türk ve Rus savaşçılar, onlar ya da diğerleri tarafından gönderilen yabancı savaşçılar Libya’yı derhal terk etmelidir. Tek meşru güç Libya silahlı kuvvetleridir” demişti.

Libya’daki milisler konusu BMGK’da tartışıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de çarşamba günü BM Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu raporda “yabancı unsurların Libya’daki faaliyetlerinin sürdüğü konusunda hala derin endişe içinde olduğunu” ifade etmişti.

AFP’nin ele geçirdiği ve BMGK’da tartışıldığı belirtilen raporda bazı yabancı güçlerin yer değiştirdiğine işaret edilmiş, ancak bunun yeterli olmadığı kaydedilmişti.

Türkiye Libya ile 2019 yılının Kasım ayında imzaladığı güvenlik mutabakatı çerçevesinde ülkenin güvenliğine destek ve Libya ordusunun eğitiminde görev almak üzere ülkeye asker göndermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl yaptığı bir açıklamada Libya’da Halife Hafter güçlerine karşı Türk askerlerinin yanında Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarının da yer aldığını söylemişti. SMO, Suriye iç savaşında rejim birliklerine karşı savaşan Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu’na bağlı güçlerden oluşturulmuştu.

Libya’da ayrıca Rus Wagner grubunun yanı sıra Çad ve Sudandan para askerlerin de bulunduğu biliniyor. BM’nin geçen aralık ayında yayımladığı raporda, ülkede 20 bin civarında yabancı paralı asker bulunduğu tahminine yer verilmişti.

Afrika’daki en zengin ham petrol rezervlerine sahip olan yedi milyon nüfuslu Libya, 2011’de Muammer Kaddafi’nin NATO öncülüğündeki bir operasyonla devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenmişti. Libya’da geçici birlik hükümetinin ülkeyi 24 Aralık’ta seçimlere götürmesi hedefleniyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.