enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:34 Avrupa Haberleri: ABD-İran Cenevre Görüşmeleri: Körfez’de tatbikat, masada nükleer pazarlık
07:57 Ekonomide gözler mart ayına çevrildi
06:44 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
06:34 CHP’de Görele Belediyesi krizi
00:04 Kudüs Valiliği: İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ramazan ayı hazırlıklarını engellemeye devam ediyor…
00:03 “Türkiye nükleer silah yapabilir”
00:03 KAAN’ın yeni prototipleri sahnede: Neler değişti?
00:03 On bir ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazı, 18 Şubat Çarşamba günü kılınacak…
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’ya gidecek
00:02 İstanbul’daki uyuşturucu soruşturması kapsamında CHP’li Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ifadeye çağırıldı.
00:01 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:01 Sıcaklıklar önce düşecek sonra yükselecek
00:26 Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı
00:07 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:04 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:03 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:03 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:02 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:02 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
00:01 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye son 10 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu

Türkiye son 10 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu
14.01.2025
A+
A-

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy: “Un Sektörü 2024 Yılını Yeniden Dünya Şampiyonluğuyla Kapattı”

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) BaşkanıSuriye'deki un talebinin karşılanmasına yönelik stratejiler geliştirmekteyiz” - Ekonomi Gazetesi Dr. Eren Günhan Ulusoy’un TÜHA Haber’e yaptığı açıklamada, son 10 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu olan Türkiye’nin, 2024 yılında da 3 milyon 60 bin ton un ihracatı gerçekleştirerek yeniden dünya un ihracat şampiyonu olduğunu söyledi.

Dr. Eren Günhan Ulusoy, 2023 yılına göre yüzde 17’lik bir ihracat kaybına rağmen 3 milyon 60 bin ton un ihracatı gerçekleştiren sektörün, 1 milyar 160 milyon dolar da getiri sağladığını ifade etti.

Dünyada artan nüfusla birlikte un ve unlu mamullere olan ihtiyaç artarken, Türkiye’nin gıda tedarikindeki konumunun da giderek güçlendiğine dikkat çeken (IAOM) Başkanı Dr.  Ulusoy, “32 ülkeden oluşan dünya buğday üretiminin yüzde 30’unu ve dünya un ihracatının yüzde 59’unu temsil eden Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM)’nin Avrasya Bölge Başkanlığı’nı üstlenen Türkiye, 10 yıldır üst üste dünya un ihracat şampiyonu olmayı sürdürüyor” dedi.

(IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, 2023 yılında 3 milyon 663 bin ton un ihracatıyla tüm zamanların ihracat rekorunu gerçekleştirdikleri belirterek,  21 Haziran 2024 tarihinde buğday ithalatına getirilen yasak nedeniyle ihracatta haziran itibariyle bir düşüş eğilimi başladığını açıkladı.

Dr. Eren Günhan Ulusoy, şunları söyledi:

“En güçlü ihracat pazarlarımız olan Irak, Yemen ve Sudan’da yaşadığımız pazar kayıplarına rağmen 2024 yılını 3 milyon 60 bin ton un ihracatıyla kapattık ve 1 milyar 160 milyon dolar gelir elde ettik. Böylece yeni bir şampiyonluğa daha imza attık. Türkiye’nin yıllık un üretim kapasitesi yaklaşık 32 milyon ton civarında ve hem yurt içi hem de yurt dışı kullanım için 15 milyon ton un üretimi gerçekleştirildi. Türkiye, un ihracatıyla dünya pazarından yüzde 23 pay alıyor ve her 4 un paketinden 1’inde Türkiye’nin imzası bulunuyor. 2025 yılında da hedefimiz yeniden 3 milyon tonun üzerinde un ihracatı gerçekleştirmek olacaktır”.

Türkiye'nin un ihracatı en çok Suriye'ye! - Bursada Bugün - Bursa bursa haber bursa haberi bursa haberleri Bursa

Suriye’ye ihracat artacak
Aralık ayında Suriye’ye hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatının yıllık bazda yüzde 73 arttığına dikkat çeken IAOM Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Suriye’ye olan un ihracatı konusunda şu açıklamalarda bulundu:

“Un, temel bir gıda maddesi olması nedeniyle savaş ve kriz dönemlerinde dahi talebini koruyan önemli bir üründür. Türkiye, Suriye’ye yaptığı un ihracatını iç savaş süresince de kesintisiz sürdürerek, Suriye halkının temel gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında kritik bir rol oynamıştır. Bu durum, Türkiye’nin un ihracatındaki sürdürülebilirliği ve bölgedeki gıda güvenliğine sağladığı katkısı açısından önemlidir. Suriye’de normalleşmenin başlamasıyla birlikte iki ülke arasındaki ticaret hacmi yeniden artmaya başladı. Önümüzdeki dönemde, ihracatımızın daha da artacağını öngörüyoruz. Bu kapsamda, Türk un sanayicileri olarak Suriye pazarındaki varlığımızı güçlendirmek ve ticareti artırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz. Özellikle lojistik altyapının iyileştirilmesi, sınır ticaretinin kolaylaştırılması ve Suriye’deki un talebinin karşılanmasına yönelik stratejiler geliştirmekteyiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.