enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:06 (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:24 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:11 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:05 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:55 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:38 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:35 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
11:29 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
10:00 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:14 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:48 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
12:57 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
22:31 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:07 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:01 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:11 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
10:04 Yurt genelinde sıcaklıklar artıyor
09:30 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede teknolojik kapasitesini artırdı, yangın tespiti 2 dakika, ilk müdahale süresi ise 11 dakikaya kadar düşürüldü

Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede teknolojik kapasitesini artırdı, yangın tespiti 2 dakika, ilk müdahale süresi ise 11 dakikaya kadar düşürüldü
30.07.2025
A+
A-

* Türkiye, 2021’den itibaren orman yangınlarıyla mücadele altyapısını köklü biçimde güçlendirdi. 2025 itibarıyla 27 yangın söndürme uçağı, 105 helikopter, 14 insansız hava aracı (İHA), 6 bine yakın kara aracı ve 25 bini aşkın personel sahada aktif görev yapıyor.

* Detayı bültenimizde!…

TÜHA/TÜRKUAZ İnternational News Agency

ANKARA, 30 TEMMUZ  2025 – Türkiye, yangınla mücadelede İHA kullanan Avrupa’da ilk, dünyada ikinci ülke oldu.

14 İHA, 184’ü akıllı 776 gözetleme kulesi ve yapay zeka tabanlı sistemlerle yangın tespit süresi 2 dakikaya kadar indi.

Yangınlara 2 dakikada tespit, 11 dakikada ilk müdahale

2002 yılında 73 ton olan havadan su atma kapasitesi, 2025 itibarıyla 438 tona yükseltildi.

2002’de 637 olan arazöz ve su ikmal aracı sayısı 1786’ya çıkarıldı, 831 iş makinesi de arazide göreve hazır bekliyor. Hava araçlarının daha hızlı su alabilmesi için de 4 bin 796 yangın göleti ve havuz inşa edildi.

Yangınlarla mücadele için insan kaynağı da artırıldı. Bu kapsamda 25 bini aşkın personelin yanı sıra 132 bin gönüllü, orman yangınlarıyla etkin mücadele için çalışmalara destek veriyor.

Yangınlara 2 dakikada tespit, 11 dakikada ilk müdahale

Riskli alanlar önceden tespit ediliyor

Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı sistem modernizasyonlarıyla yangına ilk müdahale süresi de önemli ölçüde kısaldı.

2002’de 40 dakika olan yangına ilk müdahale süresi 11 dakikaya kadar düşürüldü.

İHA ve gözetleme kuleleriyle 24 saat esasına göre gözetim yapılıyor, riskli alanlar önceden tespit edilerek hava ve kara unsurlar bu doğrultuda konumlandırılıyor. Yangının yerleşim yerlerine ulaşmasını engelleyecek öncelikli savunma hatları hızla oluşturuluyor.

Yangınlara 2 dakikada tespit, 11 dakikada ilk müdahale

Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarından helikopter, uçak ve İHA’lardan oluşan 53 hava gücü desteği alınıyor. 12 bin 219 askeri personele yangınla mücadele eğitimi verilirken, ihtiyaç halinde personel sahada görev yapıyor.

Gece uçuşları risk nedeniyle tercih edilmiyor

Gece çıkan veya devam eden yangına havadan müdahale büyük riskler barındırdığı için genellikle tercih edilmiyor.

Yangınla mücadele eden pilotlar; arazi, eğim, yükselti, ağaç, tel, direkler ve hava koşulları gibi değişkenlikler nedeniyle geceleri, gündüz saatlerindeki gibi uçamıyor.

Gece uçuşuyla yapılan müdahalelerin yangını söndürmeye olan etkisi de oldukça düşük.

Yangına havadan müdahale uçuşları, sahada durmaksızın çalışan kara ekiplerine destek amaçlı yapılıyor. Can güvenliği de dikkate alınarak gece uçuşuyla yangınlara müdahale yöntemi kullanılmıyor.

Türkiye’de gece görüş kabiliyetine sahip 5 helikopter bulunurken, bunlardan sadece çok kritik durumlarda istifade edilebiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.