enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:31 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
00:13 Türkiye’den NATO ve AB üyesi bir ülkeye ilk savaş gemisi satışı’dan notlar!
00:12 Ankete 9 AB ülkesinden toplam 9 bin 500’den fazla kişi katıldı…
00:11 Deutsche Bank’tan kapsamlı Türkiye analizi: Dolar, büyüme ve faiz tahmini
00:03 Ayvalık merkezli Türk zeytinyağı firması Nova Vera, uluslararası arenada dünya birincisi oldu…
11:38 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:07 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:43 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
09:09 Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg, kasım ayında elektrikli otomobil satışlarında liderliği elde etti…
06:28 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
00:58 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:53 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Merkel’i Arayacak mı?

Türkiye Merkel’i Arayacak mı?
25.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Uzmanlara göre, 26 Eylül seçimleriyle sonlanacak olan Merkel dönemi, Türk hükümeti yetkilileri tarafından aranacak. Avrupa’da birçok kişiye göre Türkiye Merkel için Avrupa Birliği’ndeki önemli bir koruyucuydu.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’dan aktardığı Dorian JONES’in yorumuna göre, Türk liderler, Almanya’da uzun süredir başbakanlık görevinde olan Angela Merkel’in dönemini sonlandıracak seçim sürecini yakından izliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birçok batılı liderle uzlaşmazlık yaşadığı dönemlerde bile Alman lider Merkel ile bağları güçlü kaldı.

İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi’nin hızlı bir şekilde büyümesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki güçlü bağların göstergelerinden biri. Duvar gazetesi yazarlarından Sezin Öney, “En önemlisi, bağ kurabilmiş olmaları. Çünkü Erdoğan’la ilişki yürütmek kolay bir şey değil ama Almanya Merkel’le bunu başardı. Ve bunun, Türkiye’nin şu anda dış ilişkilerde elde ettiği en iyi ilişki olduğunu düşünüyorum” diye konuşuyor.

Erdoğan ile Merkel’i bir araya getiren, 2016 yılında Ankara ile Avrupa Birliği arasında imzalanan ve Türkiye’nin milyarlarca dolar mali destek karşılığında milyonlarca Suriyeli göçmene ev sahipliği yapmasıyla sonuçlanan mülteci anlaşması oldu. Okan Üniversitesi öğretim üyesi Zeynep Alemdar, “İlk adımı atarak Erdoğan’la görüşecek olan liderin Merkel olacağı elbette belliydi. Bu oldukça etkili bir adımdı. Bugün de gördüğümüz gibi, Avrupalılar mültecileri mümkün olduğunca Avrupa’dan uzak tutmak istiyordu” diyor.

Ancak mülteci anlaşmasının kirli bir anlaşma olduğu görüşünde olan muhalifler, Merkel’in bu anlaşmayı yürürlükte tutmadaki ısrarı sayesinde, Türkiye’deki hak ihlallerine Avrupa’dan gelen eleştirileri de bastırdığını savunuyor. Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen, “Türkiye’yle mülteci anlaşmasını koruma ve sürdürme pahasına Avrupa Birliği değerleri olarak kabul edilen demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğünü savunma konusunda fazla temkinli davranması, Merkel’in geride bıraktığı miraslardan” diye yorumluyor.

Alman yetkililer, Türkiye’yle insan hakları konusundaki endişelerle ilgili görüşmelerin son bulmadığını, perde arkasında devam ettiğini söylüyor.

Uzmanlara göre, seçimlerle sonlanacak olan Merkel dönemi, Türk hükümeti yetkilileri tarafından aranacak. Avrupa’da birçok kişiye göre Türkiye Merkel için Avrupa Birliği’ndeki koruyucu bir kol niteliğindeydi.

Sezin Öney Merkel dönemini Türkiye açısından şöyle yorumluyor: “Merkel bir anlamda Türkiye’nin annesi gibiydi. Ama artık Ankara’nın Avrupa’daki dış politikası yetişkin bir düzeyde olmak zorunda, çünkü artık kapalı kapılar ardında durumu düzelten bir Merkel olmayacak.”

Uzmanlara göre Erdoğan, Merkel’in görevini tamamlamasıyla sadece Almanya’yla değil, genel anlamda Avrupa Birliği’yle daha sarsıntılı bir diplomatik sürece girebilir.

Yorum : Dorian JONES

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.