enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
23:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
22:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
07:03 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
07:33 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK), evlilik hızı 2021 yılında 8,35 iken 2022’de 6,75’e düştü

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK), evlilik hızı 2021 yılında 8,35 iken 2022’de 6,75’e düştü
22.12.2023
A+
A-

Türkiye’nin saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı tarafından, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan ve yeni evlenecek gençlere, 150 bin lira tutarında 2 yıl geri ödemesiz verilecek krediyle ilgili ‘Aile ve Gençlik Fonu’ konulu paneli Ankara’da gerçekleştirildi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiÇevrim içi düzenlenen ‘Aile ve Gençlik Fonu’ konulu panelin moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nursem Keskin Aksay yaptı.

Aile ve Gençlik Fonu’ konulu panelde söz alan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zehra Zeynep Sadıkoğlu, Aile ve Gençlik Fonu’nun amacının ailenin desteklenmesi, güçlendirilmesi, sosyal risklere karşı korunmasına yönelik kaynağın oluşturulması olduğunun altını çizdi.

Dr. Zehra Zeynep Sadıkoğlu konuşmasında, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) evlilikle ilgili yaptığı istatistiksel verileri paylaşarak, evlilik hızının 2021 yılında 8,35 iken 2022’de 6,75’e düştüğünü hatırlattı.

Dr. Sadıkoğlu, ülkemizdeki boşanma  hızının ise tam tersi yönde 1,41’den 2,13’e yükseldiğini belirterek, ortalama hane halkı büyüklüğünün de 2008’de 4 iken, 2022’de 3,17’ye düştüğünü,  günümüzde evliliklerin giderek azaldığını, ailelerin küçüldüğünü ve aynı zamanda daha kolay dağılabilir hale geldiğine dikkat çekti.

Dr. Sadıkoğlu, ülkemizde doğurganlık azalırken, kadınların anne olma yaşının da giderek yükseldiğinin altını çizerek, daha geç yaşta daha az sayıda çocuğa sahip olmanın tercih edildiği dile getirdi.

Bir ülkede doğurganlığın azalmasının nüfusun yaşlanması olduğuna dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zehra Zeynep Sadıkoğlu, yaşlanan nüfusun ise aslında hem geçim hem de bakım açısından devletin yönetmesi gereken bir süreç olduğunu, gençlik döneminde aile kurmanın ve evliliği teşvik etmenin çok daha olumlu yönlerinin bulunduğunu anlattı.

Dr. Zehra Zeynep Sadıkoğlu konuşmasında, araştırmaları sırasında, projeden faydalanmak isteyen çiftlerin aile hekim programı ve evlilik öncesi eğitim programından faydalanmalarının bir koşul olarak bahsedildiğini belirterek, bunun da önemli olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Dr. Sadıkoğlu, çünkü Türkiye’de öne çıkan boşanma nedenlerine bakıldığı zaman eşler arasında iletişim, ekonomik sorunlar, çocuklara ilgisizlik, farklı eğitim anlayışları, eşlerin köken ailelerinin aile içi meselelere müdahalesi, cinsel uyumsuzluk gibi nedenlerin ortaya çıktığını ve maddi sorunların bir kenara bırakılırsa, bu eğitim programlarının diğer konulara katkı sunacağını düşündüğünü dile getirdi.

– “Bu yaş aralığına uygun evlenen sayısı ortalama 350 bin kişi”

Moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nursem Keskin Aksay yaptığı ve çevrim içi düzenlenen ‘Aile ve Gençlik Fonu’ konulu panelde söz alan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Coşan da yaptığı konuşmada, ülkede sosyoekonomik statü arttıkça evlilik yaşının da yükseldiğini açıkladı.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Coşan, Fon için 18-27 yaş sınırının konuşulduğunu hatırlatarak,  2022 yılında 500 bin çiftin evlendiğini, TÜİK verilerine göre 18-27 yaş aralığının ise çok tutarlı geldiğini ifade etti.

2022 yılında ortalama annelik yaşının 29,2,  ilk defa doğum yapan annelerin ortalama yaşının ise 26,8 yaş olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bilal Coşan, sadece ortalama ilk evlilik yaşından değil annelerin ilk ortalama doğum yaşı üzerinden bir sınırlamaya gidildiğini, arka planda ise birden fazla veri incelendiğini ve buradan bir yaş sınırlamasını yapılmış gibi bulduğuna vurgu yaptı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Coşan konuşmasında, Macaristan’da devlet tarafından benzer şekilde evlenenlere maddi destek verilen bir fon oluşturulduğunu da belirterek, özellikle yaş gruplarına bakıldığında, 18-27 yaş aralığı ile 2022 yılındaki evlenen oranının baz alında, ortalama 150 bin kişinin yılda evleniyor ve takribi 350 bin çift çıktığını aktardı.

Doç. Dr. Bilal Coşan,  bu yaş aralığına uygun evlenen sayısının ortalama 350 bin kişi olduğunu söylemenin mümkün olduğunu ve bir de talep edip etmeme meselesinin bulunduğunu söyledi.

Yaş konusunda erkeklerin ortalama evlilik yaşının altında bir sınır olduğunu dile getiren Doç. Dr. Coşan, Türkiye’de erkeklerin yaş oranının 18-29’a çekilebileceğini, şayet devlet doğurganlık artışını da istiyorsa, 2 yıl sonra ödeme meselesinde Macaristanın bunu denediğini ve şayet çiftlerin 2 yıl içinde bir çocuk dünyaya getirirse o borcun belli bir miktarından muaf olduğunun altını çizdi.

– “En büyük problem, borcu geri ödeme problemi”

Aile ve Gençlik Fonu’ konulu panelde söz alan Karzı Hasen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koca ise, vakıf olarak evlenecek gençlere borç verdiklerini hatırlatarak, bu konuda başvuran kişilerde, 33 yaş sınırı, ilk defa evlenecek olması ve borcu geri ödeyebilecek kabiliyetinin olması gibi şartları aradıklarını açıkladı.

Başkan Mehmet Koca, sadece vakıf olarak insanlara borç vermediklerini, bunu bir kooperatif mekanizması içinde çözdüklerini ve evlilik yardımından yararlanmak için 10 bin müracaat olduğunu, ancak kaynak kısıtlı olduğu için 550 çifte borç verdiklerini ifade etti.

Karzı Hasen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koca, ihtiyaç sahibine en fazla 160 bin TL borç verebildiklerini belirten belirterek, burada en büyük problemin ise, borcu geri ödeme problemiyle karşılaştıklarını söyledi.

Mehmet Koca, tabii toplumun algılarından kaynaklanan ve borç ödemeyle ilgili bazı problemler olduğunu, vakıf olarak bunu çok ciddi disipline ettiklerini ifade etti.

Kefil, senet, referans, findeks raporu, ödeyebilme kabiliyetini gösterecek evraklarını aldıklarını dile getiren Karzı Hasen Vakfı Başkanı Koca, bir bankada olması gereken bir kredi komitesi gibi bir komitelerinin bulunduğunu, bütün evrakları dosya haline getirdiklerini ve ayrıca bu arkadaşlarımızla mülakat yaptıklarını belirtti.

Mehmet Koca konuşmasında ayrıca, başvuru adaylarını İstanbul’da yüz yüze, Anadolu’da ise internet üzerinde mülakat yaptıklarını hatırlatarak, bunun neticesinde bir rakamın ortaya çıkıtığını, kişiye özel ödeme planı çıkarttıklarını ve Standart bir ödeme planlarının olmadığını kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.