“Türkiye–Azerbaycan–Pakistan Üçlü Vizyonu: Ortak Medeniyet”

UHA HABER / Diplomatik İlişkiler ve Politik Araştırmalar Merkezi’nce (DİPAM), “Türkiye–Azerbaycan–Pakistan Üçlü Vizyonu: Ortak Medeniyet” Online Paneli
ortak medeniyetin uyanması ile yeni alternatifler üzerinde üç ülkeden
konuşmacıların katılımıyla önemli tartışma gerçekleştirildi.
“Türkiye–Azerbaycan–Pakistan Üçlü Vizyonu: Ortak Medeniyet”adlı panel online olarak DİPAM ile Center for Global & Strategic Studies (CGSS) işbirliğinde gerçekleştirilen panel DİPAM Youtube kanalında canlı olarak da yayınlandı.
Moderatörlüğünü, DİPAM Başkanı Tolga SAKMAN’nın üstlendiği panelde, CGSS
Başkanı Tümg. (E) Syed Khalid Amir JAFFERY, Azerbaycan’dan Center of Analysis of International Relations (AIR Center) Başkanı Büyükelçi Dr. Farid SHAFİYEV, ve İİT Eski Temsilcisi Büyükelçi (E) Aydın NURHAN konuşmacı olarak katıldı.
Moderatör Tolga Sakman, konuşmacıları tanıtararak panelde tartışılacak konular hakkında bilgi verdi.
Sakman, ortak medeniyet üzerine üçlü vizyonun ne anlama geldiğini açıklayarak, panelde Türkiye-Pakistan-Azerbaycan ilişkileri ve işbirliklerinin de değerlendirileceğini söyledi.
“Üç ülke, tek millet” denilen Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan’ın duruşunun, varoluşun sembolleri haline geldiğini hatırlatan moderatör Tolga Sakman, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Dağlık Karabağ ve Keşmir gibi farklı coğrafyalardaki çatışmaların temelde benzer olduğunu ifade etti.
Bu sorunların sürekli gündeme geldiğini ifade eden Sakman, bu sorunları “yeni döneme geçiş sancıları” olarak nitelendirerek, Türkiye-Pakistan-Azerbaycan ilişkilerinin sadece güvenlik merkezli olmadığını, üçlü arasında kültür ve tarih bağlarının olduğunu vurguladı.
Moderatör Tolga Sakman, Ortak hareket etmenin öneminden ve gerekliliğinden bahsederek konuşmacılara söz hakkı verdi.
CGSS Başkanı Tümg. (E) Syed Khalid Amir JAFFERY, üç devlet arasındaki tarihsel bağlardan bahsederek aralarında dostluk, işbirliği ve kardeşliğin bulunduğunu belirterek, üçlü arasındaki bağların dünyada eşsiz
olduğunu ve ilişkilerin bozulamayacağını ifade etti.
‘Üç devlet bir millet‘ söylemini de değerlendiren Syed Khalid Amir JAFFERY, üçlü arasında çok yönlü işbirliklerinin olduğunu hatırlatarak, Türkiye ve
Pakistan arasındaki startejik işbirliğinin bu ilişkilerin daha da geliştirilebileciğini ifade etti.
Syed Khalid Amir JAFFERY, özellikle, liderler arasındaki iletişimin güçlü olduğundan da söz ederek, Bölgenin barışı ve istikrarında üçlünün etkisinin önemli olduğunu ve bu süreçte üç devletin birbirlerine destek olabileceğini kaydetti.
Center of Analysis of International Relations (AIR Center) Başkanı Büyükelçi Dr. Farid SHAFİYEV de yaptığı konuşmada, üç devletin de halklarının birbirine olan desteğinin öneminden bahsetti.
Büyükelçi Dr. Farid SHAFİYEV, Tarihsel bağlarının yanı sıra modern ve yakın zamanlarda da ilişkilerin çok boyutluluğun önemine değinerek, Türkiye ve Pakistan’ın Azerbaycan’ı tanıyan ilk devletlerden biri olduğunu söyledi.
Her üç devletin de farklı sorunlarla uğraştığını belirten Dr. SHAFİYEV, bu sorunların bu ülkelere siyasi ve daha birçok yönden zarar verdiğini, bu tür zamanlarda dayanışmanın önemli olduğunun altını çizdi.
Dr. Farid SHAFİYEV, Azerbaycan’ın BM’de Pakistan tarafından desteklemesinin çok önemli olduğunu hatırlatarak, Ermenistan işgalinin uluslararası arenada duyurulmasında büyük rol oynadığını aktardı.
İİT Eski Temsilcisi Büyükelçi (E) Aydın NURHAN da panelde, ‘üç millet bir devlet’ söyleminin önemini vurgu yaparak, bu mottonun geleceğe de taşınması gerektiğini ifade etti.
Aydın NURHAN, son dönemlerde gündemde olan Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki durumu değerlendirerek, Ermenistan’ın tutumunu sert bir şekilde
eleştirdi.
.ABD, Rusya ve Fransa gibi ülkelerin etkisinden bahseden Büyükelçi (E) NURHAN, Ermenistan’ın Türkiye olmadan batılı güçlerle ilişkisinin olamayacağını, Rusya ve Ermenistan ilişkileri konusunda ise Ermenistan’ın Rusya’nın kuklası olduğunu iddia etti
Büyükelçi (E) Aydın NURHAN, konuşmasının sonunda Karabağ sorunun
çözülmesiyle ancak bölgede güvenliğin ve istikrarın olabileceğine dikkat çekerek, Türkiye – Azerbaycan – Pakistan arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı ve işbirliklerinin daha da artması gerektiğini kaydetti.
Not: Dili İngilizce olan panelin kaydını DİPAM Youtube kanalından canlı izlemek mümkün.
HABER : Merve TAMER & Koordinatör | Coordinator
[TÜHA Haber Ajansı, 05 Kasım 2020]