enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 MİT Başkanı İbrahim Kalın, İstanbul’da başta Kudüs olmak üzere Hamas heyetiyle görüştü
10:19 Trump yönetimi İran sendromuyla güç kaybetmeye devam ediyor
00:50 İran savaşında hangi ülkeler kazanacak, hangileri en çok zarar görecek?
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:13 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:58 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:36 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:19 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:06 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:53 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:17 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:51 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Avrupa’ya Enerji Köprüsü Olabilir mi?

Türkiye Avrupa’ya Enerji Köprüsü Olabilir mi?
16.04.2022
A+
A-

İSTANBUL – TÜHA HABER / Avrupa Birliği, Rus doğalgazına bağımlılığı azaltma sözü verirken Türkiye alternatif enerji tedarik sürecinde köprü görevi üstlenmek istiyor.

Türkiye, Avrupa ile enerji zengini Ortadoğu’nun buluşma noktası. Avrupa’nın doğalgaz şebekesine bağlı altyapısıyla Türkiye, AB’nin doğalgaz bağımlılığını sonlandırmada önemli rol oynayabileceği görüşünde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından İlnur Çevik, Ukrayna savaşının Avrupa için ciddi bir enerji sorununa yol açtığını söyledi. Doğu Akdeniz’den Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz akışının Rus doğalgazına bir alternatif olabileceğini belirten Çevik, bunların taraflar arasında tartışılması gereken konular olduğunu belirtti.

Türkiye ve İsrail enerji konusunda anlaşabilir mi?

Akdeniz’in doğusundaki İsrail’de henüz keşfedilmiş doğalgaz rezervleri bulunuyor. Ankara, İsrail’den Avrupa’ya doğalgaz tedarik edecek ve Türkiye’nin doğalgaz şebekesine bağlanacak bir boru hattı inşa edilmesini öneriyor.

İsrail Cumhurbaşkanı geçen ay Ankara’yı ziyaret etti ve enerji işbirliği konusu gündeme geldi.

Türkiye’nin eski Katar Büyükelçisi Mithat Rende, İsrail ve doğu Akdeniz doğalgazını Türk ulusal şebekesine bağlamanın ve buradan Tanap ile Avrupa’ya göndermenin önemli bir proje olduğu görüşünde. Rende’ye göre kolay olmasa da Türkiye, İsrail ve Avrupa’nın işbirliğiyle projeyi hayata geçirmek mümkün olabilir.

Türk ve İsrailli enerji bakanları Kudüs’te bu ayın ilerleyen günlerinde biraraya gelmeyi planlıyor.

Ancak Türkiye ve İsrail ilişkileri gergin. İsrail’in önemli enerji anlaşmaları yapmak için Türkiye’ye güvenmeye hazır olup olmadığı konusunda şüpheler var. Uzmanlara göre Washington Türk-İsrail doğalgaz boru hattı projesini destekliyor.

Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nden Gallia Lindenstrauss, Türkiye ve İsrail’in yakınlaşmasının batı yanlısı aktörlerin bölgede işbirliği yapması anlamına geldiğini, bunun da ABD’nin çıkarına olduğunu söyledi. Lindenstrauss İsrail doğalgazının birgün Türkiye üzerinden Avrupa’ya gideceği konusunda fazla iyimser olmadığını belirtti ve Mısır gibi başka seçeneklerin daha tutarlı olduğunu öne sürdü.

Diğer bir seçenek Kürt doğalgazı

Avrupa için bir diğer seçenek ise yarı özerk Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden doğalgaz tedarik edilmesi.

Türkiye’nin eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin doğalgazının hazır olduğunu ve Türkiye’nin doğalgaz şebekesiyle mesafesinin çok az olduğunu söyledi. Bu konuda siyasi irade bulunduğunu belirten Selcen ‘‘Ortam uygun, neden olmasın?’’ diye konuştu.

Uzmanlar geçen ay Erbil’e yapılan roketli saldırıları, İran’ın olası bir doğalgaz anlaşmasına karşı uyarısı olarak değerlendiriyor.

Anlaşma için Bağdat’ın da rızası olması gerekiyor bu da anlaşmaya varmadan ve Türkiye’nin yeni rolü için konumunu pekiştirmeden önce yapması gereken işler olduğu anlamına geliyor.

Yorum : Dorian JONES (VOA)

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.