enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
00:50 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:44 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık Perşembe günü yapacak…
00:36 Önlem alınmazsa kanser kaynaklı ölümler 2050’ye kadar iki katına çıkacak
00:34 UNESCO Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerindeki unsur sayısını 32’ye, çokuluslu dosya sayısı ise 14’e yükseldi.
00:33 Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’dan rektörlere müfredat ve AKTS mesajı…
00:28 Hollanda Türkleri babaları İsmail GÜNGÖR’ü kaybetti!…
00:20 Başkan Bulut: “Kocaeli, sanayicimizin emeği- tüccarımızın cesaretiyle ülkemiz ekonomisine güç katıyor…”
00:14 Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuru için son hafta
00:13 2026 Özel sektör zam beklentileri-Türkiye ortalaması nereye oturur?
00:12 Zeyrek’in kalbinde yer alan ve yıllarca atıl kalan Haliliye Medresesi…
00:05 (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:44 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:43 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri!…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:21 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
00:18 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de bölgesel sahiplenme prensibiyle hareket ediyoruz”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Avrupa’ya Enerji Köprüsü Olabilir mi?

Türkiye Avrupa’ya Enerji Köprüsü Olabilir mi?
16.04.2022
A+
A-

İSTANBUL – TÜHA HABER / Avrupa Birliği, Rus doğalgazına bağımlılığı azaltma sözü verirken Türkiye alternatif enerji tedarik sürecinde köprü görevi üstlenmek istiyor.

Türkiye, Avrupa ile enerji zengini Ortadoğu’nun buluşma noktası. Avrupa’nın doğalgaz şebekesine bağlı altyapısıyla Türkiye, AB’nin doğalgaz bağımlılığını sonlandırmada önemli rol oynayabileceği görüşünde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından İlnur Çevik, Ukrayna savaşının Avrupa için ciddi bir enerji sorununa yol açtığını söyledi. Doğu Akdeniz’den Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz akışının Rus doğalgazına bir alternatif olabileceğini belirten Çevik, bunların taraflar arasında tartışılması gereken konular olduğunu belirtti.

Türkiye ve İsrail enerji konusunda anlaşabilir mi?

Akdeniz’in doğusundaki İsrail’de henüz keşfedilmiş doğalgaz rezervleri bulunuyor. Ankara, İsrail’den Avrupa’ya doğalgaz tedarik edecek ve Türkiye’nin doğalgaz şebekesine bağlanacak bir boru hattı inşa edilmesini öneriyor.

İsrail Cumhurbaşkanı geçen ay Ankara’yı ziyaret etti ve enerji işbirliği konusu gündeme geldi.

Türkiye’nin eski Katar Büyükelçisi Mithat Rende, İsrail ve doğu Akdeniz doğalgazını Türk ulusal şebekesine bağlamanın ve buradan Tanap ile Avrupa’ya göndermenin önemli bir proje olduğu görüşünde. Rende’ye göre kolay olmasa da Türkiye, İsrail ve Avrupa’nın işbirliğiyle projeyi hayata geçirmek mümkün olabilir.

Türk ve İsrailli enerji bakanları Kudüs’te bu ayın ilerleyen günlerinde biraraya gelmeyi planlıyor.

Ancak Türkiye ve İsrail ilişkileri gergin. İsrail’in önemli enerji anlaşmaları yapmak için Türkiye’ye güvenmeye hazır olup olmadığı konusunda şüpheler var. Uzmanlara göre Washington Türk-İsrail doğalgaz boru hattı projesini destekliyor.

Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nden Gallia Lindenstrauss, Türkiye ve İsrail’in yakınlaşmasının batı yanlısı aktörlerin bölgede işbirliği yapması anlamına geldiğini, bunun da ABD’nin çıkarına olduğunu söyledi. Lindenstrauss İsrail doğalgazının birgün Türkiye üzerinden Avrupa’ya gideceği konusunda fazla iyimser olmadığını belirtti ve Mısır gibi başka seçeneklerin daha tutarlı olduğunu öne sürdü.

Diğer bir seçenek Kürt doğalgazı

Avrupa için bir diğer seçenek ise yarı özerk Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden doğalgaz tedarik edilmesi.

Türkiye’nin eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin doğalgazının hazır olduğunu ve Türkiye’nin doğalgaz şebekesiyle mesafesinin çok az olduğunu söyledi. Bu konuda siyasi irade bulunduğunu belirten Selcen ‘‘Ortam uygun, neden olmasın?’’ diye konuştu.

Uzmanlar geçen ay Erbil’e yapılan roketli saldırıları, İran’ın olası bir doğalgaz anlaşmasına karşı uyarısı olarak değerlendiriyor.

Anlaşma için Bağdat’ın da rızası olması gerekiyor bu da anlaşmaya varmadan ve Türkiye’nin yeni rolü için konumunu pekiştirmeden önce yapması gereken işler olduğu anlamına geliyor.

Yorum : Dorian JONES (VOA)

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.