enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Almanya’nın Göç Deneyiminden Nasıl Yararlanır?

Türkiye Almanya’nın Göç Deneyiminden Nasıl Yararlanır?
02.11.2021
A+
A-

TÜHA HABER / 30 Ekim 1961, Türkiye’nin olduğu kadar başta Almanya olmak üzere birçok ülkenin yakın tarihinin kuşkusuz önemli günlerinden biri. Bu tarih Türkiye’den başka ülkelere işçi göçünün resmi başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Yurtta sulh, cihanda sulh

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı haberine göre, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yeniden kalkınma programları uygulanan Almanya’da oluşan işgücü açığının giderilmesi amacıyla Türkiye ile Almanya arasında “Türk İşçi Alımı Anlaşması”nın imzalanmasının ardından, sonraki dönemde İstanbul’daki Sirkeci Garı’ndan yollara düşen veya o zamanki adıyla Yeşilköy Havalimanı’ndan kalkan uçaklarla Almanya ve diğer ülkelere giden yüzbinlerce işçinin göç serüveni 60. yılına girdi.

“Türkler Alman toplumunun asli unsuru”

Göç süreci göç edenleri olduğu kadar göçün yapıldığı ülkeleri de değiştirdi. Bu bağlamdaki konuları Hamburg Üniversitesi’nden Sosyolog Dr. Yaşar Aydın’la VOA Türkçe’ye değerlendirdi.

Türkler’in son 60 yılda iş dünyasından, siyasete aktif rol alarak Alman toplumunun asli unsuru haline geldiğini belirten Dr. Aydın, Alman federal meclisinde 18 Türk kökenli milletvekili bulunduğunu hatırlatıyor. Aydın, Türkler’e kuşkuyla yaklaşanların Müslüman karşıtı ırkçıların olduğunu, ancak Almanlar’ın büyük çoğunluğunun Türkleri kanıksadığını, Türklere yönelik politikalar geliştirildiğini belirtiyor.

Türkler ırkçılık deneyimine nasıl yanıt veriyor?

Yaşar Aydın, ırkçılık deneyimlerinin Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenlerin kimliklerine daha da güçlü bir şekilde sıkı sıkıya sarılmalarına neden olduğunu ancak bunun tam tersi bir durumun da oluşabildiğini şu sözlerle belirtiyor: “Almanya’ya olan bağlılığı da artabiliyor. ‘Burası benim ülkem, burada doğdum büyüdüm, annem babam ekonomisine katkıda bulunuyor. Ben bu ülkeyi ırkçılara bırakmayacağım’ diyerek siyaset ve sivil toplumda daha da aktif olabiliyorlar.”

Hamburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yaşar Aydın, Almanya’da yaşayan bugün üçüncü kuşak olan Türkiye kökenli göçmenlerin sadece Almanya’ya uyum sağlamakla kalmayıp, geride kalan yakınlarına para göndererek, yatırımlarıyla geldikleri kasabaların ekonomisine de katkı sağlayarak ve kardeş şehir anlaşmalarıyla, iki ülke arasında iletişim köprüsü oluşturduklarını belirtiyor.

“Türkiye Suriyeli göçmelerin kalıcı olduğunu kabul etmeli”

Türkiye son yıllarda başta Suriye olmak üzere çok sayıda ülkeden büyük sayıda göçmen aldı. Peki, Türkiye’nin Almanya’nın göç deneyimlerinden yararlanabilmesi mümkün mü? Yaşar Aydın’a göre sorunun yanıtı ‘Evet’: “Türkiye Almanya’nın deneyiminden faydalanmalıdır. Öncelikle Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin kalıcı olduklarını kabul etmeli. Geri gidecekler yanılsaması içine düşmemeli. Almanya bu yanılsamaya düşmüştü. O insanların yüzde 80’i Türkiye’de kalacaktır. Türkiye bütün planlarını buna göre yapmalı. Onları Türkiye’ye kazandırmaya yönelik programlar geliştirmeli. Bunu ne kadar erken yaparsa Türkiye açısından o kadar faydalı olur.”

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Kasım 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.