enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
08:04 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
07:58 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
07:46 Hatay Sörf Merkezi LC Waikiki sponsorluğunda yılın son sörf şenliğini gerçekleştirdi
07:19 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
07:19 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
07:06 İletişim Başkanı Duran, İstanbul’da1 Ocak’ta sabah namazının ardından yapılacak Filistin’e destek yürüyüşü için çağrıda bulundu
06:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu…
06:37 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkistan ve Türk Devletleri Eğitim İş Birliği

Türkistan ve Türk Devletleri Eğitim İş Birliği
15.12.2024
A+
A-

Türk dünyası bütünleşmesinde eğitim alanındaki iş birlikleri her gün bir az daha güçleniyor. Türk dünyası bütünleşmesinin esas temellerinden biri olan ortak alfabenin kabul olunması, sadece eğitim iş birliği için değil diğer bütün alanlar için mühim bir karar olarak büyük başarının simgesidir.

-Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA-

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Uluslararası Diplomatik İlişkiler, Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği’nin (UDİAD) konuk yazarlarından, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA kaleme aldığı, “Türkistan ve Türk Devletleri Eğitim İş Birliği” başlığıyla kaleme aldığı yazısında, Ortak tarih, ortak dil ve kültüre sahip olan Türk devletlerinin doğudan batıya çok geniş bir coğrafyaya sahip olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA, ilk defa Türkistan kelimesi ve Türk kelimesinin Türk devletinin adı olarak ilk kullanan devletin; 522 ila 744 yılları arasında hüküm süren Göktürk İmparatorluğu olduğunun altını çizdi.

Günümüzde Türkistan olarak adlandırılan ve pek çok medeniyete sahip coğrafya’nın; Karahanlılar, Gazneliler, Selçuklular, Safeviler, Harzemşahlar, Altın Orda, Timurlular ve Osmanlılar idaresinde asırlar boyu ilim ve irfanın merkezi olduğunu söyleyen Doç. Dr. ALİYEVA, “Dünyadaki büyük devletlerin kendi etki alanlarında yaptıkları barışçıl icraatların başında eğitim alanındaki iş birliği gelmektedir. Büyük devletlerin topluluklarla iyi ilişkiler sürdürmek için kullandıkları en önemli yöntem eğitim alanında yardımlaşmalardır. Bu aynı zamanda milletlerarası medeniyet, bilimsel ve kültürel alışverişle birlikte hareket etme ve dışa açılma faaliyeti” olduğunu dile getirdi.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA, Çok uzun yıllar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği esareti altında kalan Türk cumhuriyetleri ile Türk ve akraba toplulukları, uzun yıllar Türkiye’den ve birbirlerinden uzaklaştırılarak yabancılaştırma uygulamalarına maruz kalmışlardır. Bu süre içinde ideolojik ve manevi tahribata da uğramışlardır. Bu sebepten ortak değerler zarar görmüştür” dedi.

Tarihî dönüm noktası sayılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) çöküşü ile Millî istiklâline kavuşan Türk devletlerinin, istikballerini de kurma yoluna girdiklerini hatırlatan Doç. Dr. ALİYEVA, şunları söyledi:

“Türk devletleri arasında 1992 yılından itibaren hayata geçirilen  Eğitim Projeleri ile; Azerbaycan, Adıgey, Altay, Başkurdistan, Buryat, Çeçenistan, Doğu Türkistan, Çuvaşistan, Dağıstan halkları (Lak, Lezgi, Kumuk, Nogay ve diğerleri), Hakasya, İnguşetya, Kabartay-Balkar, Kalmukya, Karaçay-Çerkez, Moğolistan (Tuva ve Kazak Türkleri), Gagauzya, Rusya Federasyonu Tuva, Yakutistan (Saha) Türkiye ile  eğitim  alanında işbirlikleri  Tüm  Türk devletleri için stratejik öneme de sahip faaliyetlerle yeni hedeflere  yöneldi. Türk dünyasına yönelik eğitim projeleri Türk halkları arasında var olma veya yok olma noktasına gelen halklara bir ümit kaynağı oluşturdu”.

Günümüzde ortak üniversite projeleri eğitim alanındaki iş birlikleri dostluk ve kardeşlik bağları sağlam olan genç bir nesil yetiştirmiş ve Türkiye ile Türk dünyası arasında kalıcı bir dostluk köprüsü oluşturduğuna da dikkat çeken Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA, “Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan halkları başta olmak üzere Türk ve Akraba Toplulukları, eğer Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği dönemindeki konumdan bugün daha iyi bir konuma geçmişlerse bunda en büyük pay Türk Devletleri arasındaki eğitim alanındaki büyük projelerin başarısı” olduğunun altını çizdi.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Ruhengiz ALİYEVA, Eğitim misyonunun Türk Devletlerinin misyonun merkezinde yer aldığını belirterek, Türk Devletleri Teşkilatına üye devletlerin eğitim alanında iş birliğine sürekli olarak öncelik verdiğine dikkat çekti ve “Türk Devletlerinin ortak kültürü, dili ve tarihi, Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesindeki iş birliğinin temelini oluşturan Eğitim İş birliği sadece TDT hükümetleri arasındaki iş birliğine değil, aynı zamanda toplumlar ve Türk neslinin geleceği üzerinde doğrudan etkisi vardır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.