enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Türk Dünyası Acil Medikal Kurtarma Birimi’nin hayata geçirilmesi son derece önemli”

“Türk Dünyası Acil Medikal Kurtarma Birimi’nin hayata geçirilmesi son derece önemli”
17.08.2023
A+
A-

Özbekistan’da ikincisi gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ‘Türk Dünyası Tıp Kurultayı, Sağlık Bakanları Toplantısı ve Türk-Özbek Sağlık İş Forumu’na katılan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, forumu TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’ye değerlendirdi. 

Bakan Koca: Sağlık sektöründen 1000 kadar temsilci bugün Semerkant'taSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, TDT Sağlık Bakanları Toplantısı’nın geçen yıl Türkiye’de yapıldığını hatırlatarak, bu yıl Semerkant’ta gerçekleştirilen toplantıya katılmaktan duyduğunu memnuniyeti dile getirdi.

“Ülkelerimiz ve vatandaşlarımız arasındaki kardeşliğin ne kadar içten ve samimi olduğunu, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’de meydana gelen ve 11 şehrimizi etkileyen ‘asrın depremi’ olarak isimlendirdiğimiz zor günlerimizde bir kez daha yakından hissettik” diyen Koca, Olayın vuku bulmasından hemen sonra gerek telefon ile arayarak gerek kurtarma ekibi, sahra hastanesi, sağlık personeli, ilaç, tıbbi malzeme ve cihaz, temel ihtiyaç malzemeleri göndererek gerekse dualarında bizlere yer vererek acımızı yakından hisseden tüm kardeşlerime ülkem adına bir kez daha şükranlarımı arz etmek istiyorum.”

“Türk Dünyası Acil Medikal Kurtarma Birimi’nin hayata geçirilmesi son derece önemli”

Bakan Koca, 16 Mart 2023’te Ankara’da gerçekleştirilen “Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirve”si ardından yayınlanan bildiride yer alan üye ve gözlemci devletlerin, “ulusal tıbbi kurtarma ekipleri arasında işbirliğini güçlendirmeye ve ortak kapasite geliştirme faaliyetlerinde bulunmaya hazır olduklarını” ifade etmelerinin, sağlık bakanlarına yeni bir misyon yüklediği değerlendirmesinde bulundu.

Türk Dünyası Acil Medikal Kurtarma Birimi’nin hayata geçirilmesini son derece önemli bulduklarını belirten Koca, “Bu kapsamda her türlü ulaşım, konaklama, eğitim ve diğer masrafları ülkemizce karşılanmak üzere Türk Devletleri Teşkilatına üye ülkelerden ilk etapta üçer kişinin katılım sağlayacağı eğitici eğitimi programını 9-17 Eylül 2023 tarihleri arasında İzmir Urla Afet ve Simülasyon Eğitim Merkezi’nde düzenlemeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Koca, Türkiye-Özbekistan 2. Sağlık İş Forumu’na katıldı

Forumun açılışında konuşan Koca, dünyada yaşanan gelişmelerin, sağlık sektöründeki tedarik sürecinin ne kadar önemli olduğunu yakın zamanda yaşanan koronavirüs salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı ve deprem, sel, yangın gibi doğal afetler ile bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Sağlık iş forumlarının, sağlık sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek ülkelerin karşılıklı sağlık pazar payının artırılması için önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ve Özbekistan’da kamu ve özel sağlık sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 250 firmadan toplamda bin temsilci bugün Semerkant’ta yeni bir başarı hikayesi yazmak için bir araya geldi. İlaç, tıbbi malzeme ve cihaz, sağlık bilgi sistemleri, sağlık yatırımları ve hizmet alımları, özel hastaneler ve sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri, ülkelerimiz arasında var olan sağlık pazar payının daha da ileriye taşınması için büyük bir çaba içerisinde olacaklar. Ben buradan, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı olarak sizlere her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

Koca, Sağlık Bakanlığına bağlı özel bir şirket olan Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi’nin (USHAŞ) her iki ülke temsilcilerinin bir araya getirilmesi konusunda üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ve getirmeye devam edeceğini belirtti.

İngiltere Londra’da yapılacak etkinlik ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen “Health Türkiye” markasını tüm dünyaya duyurmaya devam edeceklerini bildiren Koca, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Afrika ve Asya gibi diğer coğrafyalarda devam eden çalışmalarının, önümüzdeki dönemin daha da yoğun geçeceğinin habercisi olduğu değerlendirmesinde bulundu.

“Bu ve benzeri programlar, var olan dayanışmamızı daha da ileriye taşıyacaktır”

Bakan Koca, Türkiye ve Özbekistan arasında sağlık alanındaki ticari faaliyetler bir yandan devam ederken diğer yandan da sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi amacıyla eğitim ve benzeri etkinliklerin sürdüğünü söyledi.

Bu kapsamda geçen yıl eğitimi tamamlanan 75 Özbek sağlık personeline ek olarak, 20 Özbek hemşirenin de Bakanlığa bağlı Ankara Şehir Hastanesinde iki haftalık eğitimlerine devam ettiği bilgisini veren Koca, “Türkiye ve Özbekistan’ın sağlık alanındaki işbirliğinin önemli göstergelerinden biri olan bu ve benzeri programlar, var olan dayanışmamızı daha da ileriye taşıyacaktır” diye konuştu.

Koca, Türkiye ve Özbekistan 2. Sağlık İş Forumu ve Fuarı’na katılım sağlayan tüm sektör temsilcilerine teşekkür etti, sonraki sağlık iş forumunda daha geniş bir katılımla buluşmayı diledi.

Ataner YÜCE (@aliaktuha) / Twitter

Gazeteci* Ataner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.