enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Uykusuzluk depresyona yol açıyor
00:57 ABD Başkanı Trump, Grönland’ı ilhak girişimi hakkında NBC’ye değerlendirmelerde bulundu
00:40 Esenboğa Havalimanı’nda 3. pist ve yeni kule hizmete girdi
00:40 İletişim Başkanı Duran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu
00:39 Haber Analiz | Avrupa’ya Açılan Bir Kapı Olarak Türkiye
00:32 İstanbul Güngören’de öldürülen 17 yaşındaki Atlas Çağlayan’ın ailesine tehdit mesajı attığı belirlenen 3 kişi tutuklandı.
00:22 CHP’li Özdemir: 11 İlde Çocuk İzlem Merkezi Yok, Çocuklar İkincil Travmaya Açık
00:19 Futbolda Skandal: Kural hatası Sengal’i şampiyon yaptı
00:16 KİAMP T.C. Genel Koordinatörlüğü’nden KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’na üst düzey ziyaret
00:04 TBMM haftalık çalışmalarına bugün yoğun bir gündemle başlayacak
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Unutmayın Suriye, Suriyelilerindir
22:57 Bu Maçın Adı: Haksızlık
14:25 Kocaeli Büyükşehir Başkanı Büyükakın: Yeni yüzyıl Türklüğün yüzyılı olacak
07:20 Aile Birliğimiz Tehlike Altında
00:10 Dr. Elvin Abdurahmanlı: “Türk Dünyası Artık Küresel Bir Aktör” 
00:04 Azerbaycan – Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 34 . Yılı
17:40 İklim değişikliklerin dünyamıza Faturası: Susuzluk
12:55 Yüzyılın Konut Projesi’nde yeni haftanın kura takvimi
07:52 Petrol savaşları yerini ‘kritik mineral’ savaşlarına bırakabilir
00:31 Kuşadası Güvercinada Açık Hava Müzesi’ni 2025 yılında181 bin 419 kişi ziyaret etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk Devletleri Teşkilatı’nın Gelişmesi Işığında Yükselen “Türk Dünyası” Algısı

Türk Devletleri Teşkilatı’nın Gelişmesi Işığında Yükselen “Türk Dünyası” Algısı
28.03.2025
A+
A-

* Bugün gerek Türkiye’de gerekse diğer Türk devletlerinde “Türk dünyası” kavramı hemen hemen herkesin zihninde bir anlam ifade etmektedir. Bundan belki de 10 yıl önce Türk dünyası ile alakalı soru yöneltilse Türk memleketlerinde çoğu kimse bugünkü kadar kapsamlı fikre sahip olmayacaktır.

-Burak AYDIN-

*Detayı haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’den  (TUDPAM) Dış Politika Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi - TUDPAM (@tudpam2023) / XAraştırmacısı Burak AYDIN’ın  Dış Bakış dergisinin Şubat 2025 sayısında yayınlan “Türk Devletleri Teşkilatı’nın Gelişmesi Işığında Yükselen “Türk Dünyası” Algısı” başlıklı yazısında, son yıllarda başta Türkiye olmak üzere, Türk devletlerinin değişen dış politika emelleri, savunma sanayisi, enerji, eğitim ve ticaret gibi alanlarda yeniliklere ve iş birliklerine imza atılmasının Türk dünyası için güçlü bir ivme olduğuna dikkat çekti.

Burak AYDIN, Türk Devletleri Teşkilatı’nın da yalnızca kültürel miras alanında iş birliği örgütü yapısından çıkıp doğrudan bir uluslararası örgüt olma yolunda adımlar atmasının da hiç şüphesiz ki ivmenin en önemli unsurlarından biri olduğunun altını çizdi.

Türk Dünyasını Birleştiren Proje: Zengezur Koridoru | EkoAvrasya Vakfı

Zengezur Koridoru

Araştırmacı Burak AYDIN, şunları söyledi:

“”Türk dünyası ilişkileri için en önemli dönüm noktası nedir?” diye soracak olursanız, ben hiç şüphesiz ki 2. Karabağ Savaşı ve ardından gelen diplomatik süreç derim. Bu süreçle birlikte hem Türk dünyasının ilişkileri ve alınan verim dünya kamuoyuna tanıtıldı hem de Türk dünyasını birbirine bağlayacak olan Zengezur Koridoru’nun açılması için gerekli adımlar atılmaya başlandı. Zengezur meselesi Türk dünyasının gümrük ve ticaret iş birliği açısından şüphesiz ki en önemli meselelerinden biridir. Öyle ki Asya üretimli her türlü mahsulün Avrupa’ya tedariği konusunda Zengezur Koridoru hiç şüphesiz ki 21. yüzyıla damga vuracaktır”.

“Zengezur konusunda şu günlerde daha net durumları görebiliyorken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de uluslararası alanda temsil edilmeye başlanması kesinlikle bir başka dönüm noktasıdır” diyen AYDIN, gözlemci üye statüsünde şu anlık 3 ülkenin bulunduğunu ve bunların; Macaristan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğunu hatırlattı.

Perspektif: 2020 KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Ardından, Perspektif Mehmet Uğur Ekinci | SETA

Burak AYDIN, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, uluslararası tanınırlık meselesinden; Türkmenistan, BM’den kazandığı tarafsızlık statüsünü korumak adına; Macaristan’ın ise Avrupalılık kimliğinden ötürü tam üye olmadığını belirtti,  “Ancak bu gözlemcilik statüsünü bile kazanmış olması KKTC gibi bağımsızlık süreci ikilemde olan bir devletin artık dünya kamuoyunda tanınması için çok önemli bir gelişmedir. Doğu Akdeniz’de Türk varlığının güçlenmesi Türk birliğinin gerek şu anki gerek önümüzdeki dönemlerdeki yüksek önem taşıyan enerji diplomasisi için büyük önem arz etmektedir” dedi.

(TUDPAM) Dış Politika Araştırmacısı Burak AYDIN, Türk Devletleri Teşkilatı’nın ve izlediği yolun günden güne gelişip büyürken elde edilen verimlerin gelecek nesillere aktarılması konusunun da önem arz ettiğini dile getirdi.

Ortak alfabe, ortak gelecek | Independent Türkçe

Bu anlamda Türk devletlerinin eğitim alanında atmış olduğu ortak adımların da en önemli gelişmeler arasında yer aldığını belirten Burak AYDIN,  şöyle devam etti:

“Ortak alfabeye adım adım geçme politikası ve ilk-ortaöğretim müfredatlarındaki Türk tarihini öne çıkarma adımları ileriki nesillerin Türk dünyasının bilincinde yetişmesi konusunda önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte Türk dünyasının ortak üniversiteleri ve yapılan ortak programlar da Türk dünyasının her alanda yetişmekte olan yeni iş gücü nesline ivme kazandırmaktadır. Son günlerde adını duyduğumuz, planlanan Türk-Özbek Üniversitesinin de Kazakistan’daki ve Kırgızistan’daki üniversitelerden sonra Türk dünyasına yeni nefes olması planlanmaktadır”.

AYDIN,  “Türkiye’de okullarda okutulan müfredatın da artık Türk birliği bilincine entegre edilmesi, Orta Asya yerine Türkistan tanımının resmîleşmesi, Kazakistan’da Kazakça eğitimin zorunlu olması, Azerbaycan’da yakın zamanda müfredatın da bu bilinçte yenilenecek olması eğitim konusunda bizleri heyecanlandıran gelişmeler vardır” dedi.

Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek Hakkında Bilmeniz Gerekenler - Turan - Turan  - Türk Devletleri için yeni nesil finans uygulaması!

 

 

Bununla birlikte Kırgızistan’da da devlet memurlarına Kırgızca bilme zorunluluğu ve parlamentonun dilinin sadece Kırgızca yapılmasının da artık gençlerin kariyer hedeflerini sadece Türk dili üzerinden kurmaları konusunda önemli adımlar olduğuna da vurgu yapan  (TUDPAM) Dış Politika Araştırmacısı Burak AYDIN, Dış Bakış dergisinin Şubat 2025 sayısında yayınlan “Türk Devletleri Teşkilatı’nın Gelişmesi Işığında Yükselen “Türk Dünyası” Algısı” başlıklı yazısını şöyle noktaladı:

“Bizler bu gelişmeleri gururla takip ederken Türk dünyasını kendi ufku bilen her Türk’ün de üzerine düşen sorumluluk hiç şüphesiz ki Türk dünyası bilincini ulaşabildiğimiz kadar kişiye kazandırmaktır. Devletlerin attığı adımlar milletler üzerinde etki bulduğu vakit işte o zaman Türk birliği bizlere daha yakındır”.

*Bu çalışmada Stratejik Ortak makaleleri, TDT resmi verileri, Haber Global arşivi ve TDAV arşivi kaynaklarından yararlanılmıştır.

Not: Bu makale, Dış Bakış dergisinin Şubat 2025 sayısında yayınlanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.