enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:07 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:43 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
09:09 Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg, kasım ayında elektrikli otomobil satışlarında liderliği elde etti…
06:28 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
00:58 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:53 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:46 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:45 “Kefeni cebinde” madenciler 4 Aralık’ta neyi hatırlıyor?
00:44 Beş soruda Barzani’nin Cizre’ye ziyaret krizi…
00:43 Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı…
00:43 Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
00:31 Fatma Deniz: Alman üniversitesine Türk rektör…
00:30 Kıbrıs konusunda Türk tarafına baskı mı var?
00:28 İspanya ve Hollanda, ‘İsrail’ nedeniyle Eurovision’dan çekildi…
00:19  İrlanda’nın medya otoritesinden TikTok ve LinkedIn’e soruşturma…
00:13 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:12 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19. toplantının açılışında yaptığı konuştu…
00:06 AB’nin en üst düzey generali: Avrupa’nın drone stratejisinde yeniden yapılanmaya ihtiyacı var…
22:13 Elektronik müzik dünyasının yeni yükselen ikilisi Mass Cust…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tunus’ta ilk kadın başbakan atandı

Tunus’ta ilk kadın başbakan atandı
30.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said jeolog Necla Buden Ramazan’ı ülkenin başbakanı olarak atadı.

Mustafa Kemal AtatürkTunus’ta üniversitede öğretim görevlisi olan jeolog Necla Buden Ramazan ülkenin ilk kadın başbakanı olarak atandı.

Yaklaşık iki ay önce parlamentoyu askıya alan ve başbakanı azleden Cumhurbaşkanı Kays Said “olabildiğince hızlı bir biçimde” hükümeti kurma görevini Buden’e verdi. 63 yaşındaki Buden, kamuoyunda pek tanınmıyor. Yaklaşık bir hafta önce Kays Said cumhurbaşkanlığı yetkilerini genişlettiği için Buden’in başbakanlık yetkileri çok geniş değil.

Tunus Cumhurbaşkanlığı Said’in Buden’i makamında kabul ettiği, kendisine hükümeti kurma ve “gelecek saat ya da günler içinde” sunma görevi verdiği görüntüleri yayınladı. Said yeni hükümetin başlıca görevinin “birçok devlet kurumundan yayılan kaosa ve yolsuzluğa son vermek” olduğunu söyledi.

Said, bir kadının başbakan olarak atanmasını “Tunus için bir onur ve Tunuslu kadınlara saygının” bir ifadesi olarak niteledi. Said atamanın “tarihi” nitelikte olduğunu tekrar tekrar söylese de kamuoyuna servis edilen videoda Buden’in bir konuşma yapmadığı görüldü.

Necla Buden
Necla Buden

Sürpriz atama öncesinde Buden bir yüksek okul reformu projesine başkanlık ediyordu. Jeoloji alanında doktorası olan Buden geçmişte de yüksek okul bakanlığında yönetici konumunda faaliyet göstermişti.

Said temmuz ayı sonunda Anayasa’nın 80’inci maddesine dayanarak eski başbakan Hişam el Meşişi’yi azletmiş parlamentoyu askıya alarak milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmıştı.

Söz konusu madde, Cumhurbaşkanı’na “ülkenin birliği, güvenliği ve bağımsızlığına yönelik cidddi bir tehdit” durumunda olağanüstü önlemler alma yetkisi tanıyor.

Hükümetin görevden alınması ve parlamentonun askıya alınması Tunus’ta bir anayasa krizi yaratmıştı. İktidardaki Ennahda partisi Said’i darbe yapmakla suçlamış, yüzlerce Tunuslu sokaklarda protesto gösterileri düzenlemişti.

EK Kaynaklar *AFP 

 

 

 

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.