enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:14 Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:06 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu…
00:01 “Aşkabat Forumu: Çok Kutuplu Düzen Arayışında Barış ve Güvenin Yeni Parametreleri”
11:14 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
10:35 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
09:27 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:56 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:44 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:34 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:03 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:29 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:59 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
00:51 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tunus’ta ilk kadın başbakan atandı

Tunus’ta ilk kadın başbakan atandı
30.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said jeolog Necla Buden Ramazan’ı ülkenin başbakanı olarak atadı.

Mustafa Kemal AtatürkTunus’ta üniversitede öğretim görevlisi olan jeolog Necla Buden Ramazan ülkenin ilk kadın başbakanı olarak atandı.

Yaklaşık iki ay önce parlamentoyu askıya alan ve başbakanı azleden Cumhurbaşkanı Kays Said “olabildiğince hızlı bir biçimde” hükümeti kurma görevini Buden’e verdi. 63 yaşındaki Buden, kamuoyunda pek tanınmıyor. Yaklaşık bir hafta önce Kays Said cumhurbaşkanlığı yetkilerini genişlettiği için Buden’in başbakanlık yetkileri çok geniş değil.

Tunus Cumhurbaşkanlığı Said’in Buden’i makamında kabul ettiği, kendisine hükümeti kurma ve “gelecek saat ya da günler içinde” sunma görevi verdiği görüntüleri yayınladı. Said yeni hükümetin başlıca görevinin “birçok devlet kurumundan yayılan kaosa ve yolsuzluğa son vermek” olduğunu söyledi.

Said, bir kadının başbakan olarak atanmasını “Tunus için bir onur ve Tunuslu kadınlara saygının” bir ifadesi olarak niteledi. Said atamanın “tarihi” nitelikte olduğunu tekrar tekrar söylese de kamuoyuna servis edilen videoda Buden’in bir konuşma yapmadığı görüldü.

Necla Buden
Necla Buden

Sürpriz atama öncesinde Buden bir yüksek okul reformu projesine başkanlık ediyordu. Jeoloji alanında doktorası olan Buden geçmişte de yüksek okul bakanlığında yönetici konumunda faaliyet göstermişti.

Said temmuz ayı sonunda Anayasa’nın 80’inci maddesine dayanarak eski başbakan Hişam el Meşişi’yi azletmiş parlamentoyu askıya alarak milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmıştı.

Söz konusu madde, Cumhurbaşkanı’na “ülkenin birliği, güvenliği ve bağımsızlığına yönelik cidddi bir tehdit” durumunda olağanüstü önlemler alma yetkisi tanıyor.

Hükümetin görevden alınması ve parlamentonun askıya alınması Tunus’ta bir anayasa krizi yaratmıştı. İktidardaki Ennahda partisi Said’i darbe yapmakla suçlamış, yüzlerce Tunuslu sokaklarda protesto gösterileri düzenlemişti.

EK Kaynaklar *AFP 

 

 

 

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.