enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tunus’ta ilk kadın başbakan atandı

Tunus’ta ilk kadın başbakan atandı
30.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said jeolog Necla Buden Ramazan’ı ülkenin başbakanı olarak atadı.

Mustafa Kemal AtatürkTunus’ta üniversitede öğretim görevlisi olan jeolog Necla Buden Ramazan ülkenin ilk kadın başbakanı olarak atandı.

Yaklaşık iki ay önce parlamentoyu askıya alan ve başbakanı azleden Cumhurbaşkanı Kays Said “olabildiğince hızlı bir biçimde” hükümeti kurma görevini Buden’e verdi. 63 yaşındaki Buden, kamuoyunda pek tanınmıyor. Yaklaşık bir hafta önce Kays Said cumhurbaşkanlığı yetkilerini genişlettiği için Buden’in başbakanlık yetkileri çok geniş değil.

Tunus Cumhurbaşkanlığı Said’in Buden’i makamında kabul ettiği, kendisine hükümeti kurma ve “gelecek saat ya da günler içinde” sunma görevi verdiği görüntüleri yayınladı. Said yeni hükümetin başlıca görevinin “birçok devlet kurumundan yayılan kaosa ve yolsuzluğa son vermek” olduğunu söyledi.

Said, bir kadının başbakan olarak atanmasını “Tunus için bir onur ve Tunuslu kadınlara saygının” bir ifadesi olarak niteledi. Said atamanın “tarihi” nitelikte olduğunu tekrar tekrar söylese de kamuoyuna servis edilen videoda Buden’in bir konuşma yapmadığı görüldü.

Necla Buden
Necla Buden

Sürpriz atama öncesinde Buden bir yüksek okul reformu projesine başkanlık ediyordu. Jeoloji alanında doktorası olan Buden geçmişte de yüksek okul bakanlığında yönetici konumunda faaliyet göstermişti.

Said temmuz ayı sonunda Anayasa’nın 80’inci maddesine dayanarak eski başbakan Hişam el Meşişi’yi azletmiş parlamentoyu askıya alarak milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmıştı.

Söz konusu madde, Cumhurbaşkanı’na “ülkenin birliği, güvenliği ve bağımsızlığına yönelik cidddi bir tehdit” durumunda olağanüstü önlemler alma yetkisi tanıyor.

Hükümetin görevden alınması ve parlamentonun askıya alınması Tunus’ta bir anayasa krizi yaratmıştı. İktidardaki Ennahda partisi Said’i darbe yapmakla suçlamış, yüzlerce Tunuslu sokaklarda protesto gösterileri düzenlemişti.

EK Kaynaklar *AFP 

 

 

 

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.