enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:04 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı…
09:52 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:02 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:51 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:21 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:21 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
00:20 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
00:14 Hollanda’da 17 Nisan’da başlayacak sergide, Osmanlı’nın diplomatik ağırlığını hatırlatan figürler izlenecek…
00:13 Bloomberg yazdı: Türkiye, petrol ve uzay istasyonuyla Afrika açılımını hızlandırıyor”
00:12 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Kaç Yıl Sürdü?
00:09 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:06 Nakit Varken Batmak: Şirketleri Sessizce Çökerten Finansal Yanılgı
00:04 Hürmüz kapanırsa ne olur? Küresel enerji hattı tehlikede
00:03 Ateş Çemberinde Akıl Arayışı
09:53 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:29 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tünel açma makinesi üretebilen 8 ülkeden biri Türkiye

Tünel açma makinesi üretebilen 8 ülkeden biri Türkiye
28.06.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Yerli ve milli tünel açma makinesi LALE, Türk mühendisler tarafından tasarlandı. Türkiye, dünyada bu makineleri üretebilen 8 ülkeden biri.

Tünel açma makineleri “köstebek” olarak da adlandırılıyor. E-Berk AŞ’nin ürettiği Türkiye’nin ilk yerli ve milli tünel açma makinesi, 2017 yılında tanıtıldı.

Makine, 3,25 metre çapında, 92 metre boyunda, 175 ton ağırlığında ve 800 KVA gücünde. Makinenin diğer özellikleri ise şöyle: Tork: 534- 981 kNm, İtki Kuvveti: 10680kN.

Türk mühendisler tarafından tasarlanan makine, TÜBİTAK desteğiyle ortaya çıktı.

Kara yolları ve raylı sistemlerin yapımı, havzalar arası su transferleri için bu makinelere ihtiyaç duyuluyor.

Grafik: Nursel Cobuloğlu

[Grafik: Nursel Cobuloğlu]

“Türkiye, dünyada bu makineleri üretebilen 8 ülkeden biri”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle geliştirilen yerli ve milli tünel açma makinesi LALE, “Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü Merasimi” ile tünelden çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törene, Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı.

“Projenin (Ergene) diğer tünelinin de tamamlanmasıyla Avrupa’nın en büyük çevre projelerinden birini hayata geçireceğiz” diyen Erdoğan, tünel açma makinesiyle ilgili şunları söyledi:

“1 milyon 238 bin dekar alanı sulayacak 25 sulama projesinden 24’ü hizmete girdi. Bugün tamamladığımız tünelde, yerli ve milli tünel açma makinemiz LALE var. Türkiye, dünyada bu makineleri üretebilen 8 ülkeden biridir. Rakiplerimizin hepsi de gelişmiş ülkeler. Çapı 3,25 metre olan 12 bin parçalık bu devasa makineyi, Türk mühendisleri tasarladı ve Türk firması üretti. Eğer biz bu makineye geçmişte sahip olsaydık, Bolu Tüneli belki de birkaç yıl içinde tamamlanmış olacaktı.”

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Haziran 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.