enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump’ın Basın Toplantıları Seçim Yatırımı mı?

Trump’ın Basın Toplantıları Seçim Yatırımı mı?
14.04.2020
A+
A-
Seksenler_2019 banner

TÜHA HABER / Amerika’da Corona virüsünün hızla yayılmasıyla birlikte Kasım ayında yapılması planlanan başkanlık seçimi bir yerde Başkan Donald Trump’ın bu salgınla nasıl mücadele ettiğiyle ilgili bir referanduma dönüşeceğe benziyor. Trump ulusal krizle mücadele ederken siyasi açıklamalardan da geri durmuyor ve bu kriz ortamında Beyaz Saray’da her gün düzenlediği basın toplantılarıyla başkomutan gibi hareket ettiğini yansıtmaya çalışıyor. Bazıları Trump’a bu toplantılarla seçim yatırımı yaptığı yönünde eleştiriler yöneltiyor.

Corona virüsünün Amerika’da yayıldığı bir ortamda Başkan Donald Trump kriz zamanında güçlü lider imajı vermeye çalışıyor.

Nerdeyse her gün Beyaz Saray’da konuyla ilgili basın toplantısı düzenliyor.

Son dönemde Trump’ın basın toplantılarının izlenme oranlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmeler, konuyu siyasete çektiği yönündeki eleştirileri de beraberinde getirdi.

Texas Üniversitesi’nden Shannon O’Brien, “Başkanlık brifinglerini izlenme oranlarıyla değerlendirmemeliyiz. Trump Amerika’da kaç kişinin öldüğünden çok, izlenme oranlarıyla daha fazla ilgili gibi görünüyor” diyor.

Benim Adım Melek banner

Trump artık seçim mitingleri düzenleyemediği için basın toplantıları onun için yeni bir seçenek haline geldi.

Virginia Üniversitesi’nden Larry Sabato, “Trump kesinlikle bunu seçim amaçlı kullanıyor. Amerikalılar’ın önüne her gün çıkarak kendisini bayrağın etrafında miting düzenliyormuş gibi bir duruma sokuyor çünkü salgının merkezindeki isim olacak. Ve bir dereceye kadar işe yaramış görünüyor, destek oranları birkaç puan arttı” ifadelerini kullanıyor.

Bu brifinglere genelde yönetimin salgınla mücadelesine destek veren özel şirketlerin yöneticileri de katılıyor.

Tarih kriz zamanında görevde olanların bundan çıkar sağladığını gösteriyor, çünkü kontrolun kendilerinde olduğu izlenimi veriyorlar. Trump da anketlerde şu ana kadarki en yüksek destek oranlarına sahip. Bu da Trump’ın seçim ekibinin aradığı bir fırsat.

Sabato, “Eğer daha disiplinli olursa ve bazı şeyler uyduracağına, gerçeklere bağlı kalırsa, seçilme şansı daha yüksek olur. Büyük bir farkla kazanmayacak bu kesin. Yeniden kazanması için birkaç puan yeter” diyor.

Ancak Trump basın toplantılarında bazen zor anlar da yaşıyor. Özellikle gazeteciler virüsle mücadele konusunda yaşanılan sıkıntıları dile getirdikçe Trump’ın tepkisini de çekiyorlar.

ABD Sağlık Bakanlığı müfettişinin hazırladığı raporun gündeme geldiği bir toplantı da o toplantılardan biriydi. Trump, müfettişin bulgularıyla ilgili sorulara sert tepki gösterdi.

O raporda Trump’ın hoşuna gitmeyen bulgular yer aldı. Testlerin yeterli olmadığı, test sürelerinin uzunluğunun yığılmalara neden olduğu, hastanelerin 4/3’ünün Corona hastalarıyla ilgilendiği, sağlık çalışanları ve hastanelerin malzemelerinin yetersiz olduğu gibi unsurlar raporda vurgulandı.

Sadece bu değil. Ülkede dile getirilen konulardan biri de Washington’un salgınla mücadele konusunda aylarca zamanı boşa harcadığı.

Ocak ayının ilk günlerinde Çin’de Corona virüsünün yayılmasıyla Trump yönetiminin yaklaşık 2 ay herhangi bir adım atmadığı belirtiliyor.

Hatta Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro’nun o dönemde salgının muhtemel etkileriyle ilgili uyarılarda bulunduğu belirtiliyor.

Bu süre içinde Washington’un federal stokları, olması gereken malzemelerle güçlendirebileceği kaydediliyor.

sampiyon banner

Federal kuruluşlar sağlık çalışanlarının ihtiyaç duyduğu maskeler, solunum cihazları ve diğer malzemelerle ilgili isteklerini karşılamayı Mart ayının ortasına kadar erteledi.

Şimdilerde ise stoklar nerdeyse tükendi.

Obama döneminin Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius’a göre Amerika iki ayı boşa harcadı.

Trump yaklaşık 1 ay boyunca acil durumlarda Başkan’ın yetkisinde olan Savunma İmalat Yasası’nı yürürlüğe koymayı reddetti.

Bu uygulamayla yönetim özel şirketlerden istediği malzemeyi üretmesi talebinde bulunabiliyor.

Trump, Ocak ve Şubat aylarında virüsün tehdidini çok önemsiyor görünmedi. Salgının kontrol altında olduğunu ve iyi bir şekilde sona ereceğini kaydetti.

Bugünlerde ise Başkan, her gün düzenlediği basın toplantılarıyla bir yerde Amerikan toplumuna geçmişi unutturmaya çalışıyor gibi ve bu çerçevede de yeniden seçilmesine destek olması amacıyla canlı yayınlanan basın toplantılarına devam edecekmiş gibi görünüyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 14 Nisan 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.