enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:41 İşgalci İsrail’in saldırıları, Filistinlilerin yalnızca yaşama hakkını değil, ölümden sonraki onurunu da hedef alıyor…
07:38 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
07:38 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
07:34 Kerkük Kimin?
07:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
07:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
07:28 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
07:28 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
07:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü TÜHA’ya anlattı…
07:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
07:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
07:01 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
03:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
02:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası bugün oynanacak maçlarla başlayacak.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump’ın azli için 25’inci madde çağrıları

Trump’ın azli için 25’inci madde çağrıları
08.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD Senatosu’nda Demokratların lideri Chuck Schumer, devir-teslimden önce Trump’ın kısa yoldan 25’inci madde uyarınca görevden alınmasını istedi. Trump için azil süreci başlatılmasını destekleyen Cumhuriyetçiler de var.

Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın (Reuters,AFP)’ye dayandırdığı haberine göre, Seçim sonuçlarının onaylanacağı Çarşamba günü Trumptaraflarının ABD Kongresi’ni basmasından Trump’ı sorumlu tutan Demokratların Senato’daki lideri Chuck Schumer, “Dün Capitol’de (ABD Kongresi’nin bulunduğu bina) yaşananlar, Başkan’ın kışkırtmaları sonucu gerçekleşen ABD’ye karşı bir başkaldırıydı” diye konuştu. Schumer, sözlerini “Bu Başkan bir gün daha bile makamında kalmamalıdır” şeklinde sürdürdü.

Schumer, Trump’ın görevden alınması için en hızlı yolun da ABD Anayasası’na ek 25’inci madde olduğunu söyledi. Ancak böyle bir azil için Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Trump’ın kabinesinin de destek vermesi, ayrıca Senato ile Temsilciler Meclisi’nde de üçte ikilik çoğunluk sağlanması gerektiğine dikkat çeken Schumer, Pence ve kabinenin bu süreci başlatmaması durumunda ise Kongre’nin Başkan’ın azli için normal süreci işleteceğini kaydetti.

Cumhuriyetçiler’den de destek var

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler arasında da Trump’ın kısa yoldan görevden alınmasına olanak tanıyan 25’inci maddenin işletilmesini isteyenler var. Cumhuriyetçi Milletvekili Adam Kinzinger, Twitter hesabından Trump’ın 25’inci madde uyarınca görevden alınması çağrısında bulunarak “Her şey Başkan’ın sadece yükümlülükleri ve ettiği yeminden değil, aynı zamanda gerçeklerden de kaçtığına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi’nde 19 Demokrat milletvekilinin daha 25’inci madde için harekete geçilmesine isterken kabine üyeleri arasında yapılan toplantıda da konunun gündeme geldiği belirtiliyor.

Cumhuriyetçi Milletvekili Adam KinzingerAmerikan medyasına yansıyan haberlerde Adam Kinzinger ve başka diğer önemli bir üyenin daha Trump’ın azli için 25’inci maddeye yeşil ışık yakılmasını desteklediği, sadece bir kabine üyesinin bu yola başvurulması konusunda tartıştığı aktarıldı.

Trump’ın görevinin bitmesine iki hafta kaldığı için normal azil sürecinin tamamlanamayacağı tahmin ediliyor.

Seçim sonuçlarının ABD Kongresi’nde onaylanmasının ardından müstakbel Başkan Joe Biden, 20 Ocak’ta düzenlenecek törenle görevi resmen devralacak.

Peki 25’inci madde ne diyor?

Amerikan Anayasası’na ek 25’inci madde başkanın hastalık gibi görevini yerine getiremediği ya da istifa edemediği durumlarda kısa yoldan görevden alınmasını öngörüyor. Ancak bu maddenin uygulanması için başkan yardımcısı ve kabinenin onayı gerekiyor. Düzenleme uyarınca görevden alınan başkanın yerine de yardımcısı geçiyor.

Bu madde, eski Başkan John F. Kennedy’nin öldürülmesinin ardından 1967 yılında anayasaya eklenmişti. Demokratlar Aralık 2019’da da Trump’ın Ukrayna skandalının soruşturulmasını engellediği ve görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle görevden alınmasını istemişti. Ancak Senato’da çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler Trump için azil sürecinin başlatılmasını engellemişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ocak 2021] 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.