enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu, “Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:08 Made in EU Nedir?
00:06 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump Seçim Yolsuzluğu İddiasında Israrlı

Trump Seçim Yolsuzluğu İddiasında Israrlı
22.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / ABD’de başkanlık seçimlerinin sonucunu tersine çevirme girişimlerinde şimdiye kadar ardı ardına yenilgiler alan Başkan Donald Trump, seçimlerde büyük çaplı yolsuzluk olduğu yönündeki iddialarında ısrarını hala sürdürüyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre Joe Biden’ın seçilmiş başkan ilan edilmesinin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen, Trump hala yenilgiyi kabul etmiş değil ve bazı çekişmeli eyaletlerde davalarla ya da yeniden sayım girişimleriyle sonuçları geçersiz kılmaya veya değiştirmeye çabalıyor. Ancak şu ana kadar Trump kampanyası, yolsuzluk iddialarına ilişkin henüz herhangi bir somut delil ortaya koymadı.

Trump şu ana kadar çabalarında pek başarı sağlayamadı. En son Georgia’nın Cumhuriyetçi eyalet sekreteri Brad Raffensberger de, tüm oyların elle sayımı neticesinde Biden’ın, Georgia eyaletinde kazanan olarak ilan edildiğini açıkladı. Biden Cumhuriyetçiler’in güçlü olduğu güney eyaletlerinden Georgia’da 30 yıla yakın süredir galip gelen ilk Demokrat başkan adayı oldu.

 Trump’ın girişimlerine bir darbe de Michigan eyaleti kongresinin önde gelen iki Cumhuriyetçi üyesinden geldi. Michigan Senatosu Çoğunluk Lideri Mike Shirkey ve Temsilciler Meclisi Başkanı Lee Chatfield ortak bir açıklama yaparak, Biden’ın kazandığı eyalette seçimin sonucunu değiştirecek bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.

Ortak açıklamada Shirkey ve Chatfield, “Yasama organı liderleri olarak, kanunlara uyacağız ve Michigan’ın seçiciler kuruluna dair normal süreci takip edeceğiz” ifadesini kullandı.

Başkan Trump Cumartesi günü yaptığı açıklamada, medyanın bu açıklamayı yanlış yorumladığını savundu. Twitter üzerinden paylaştığı mesajda Trump, “Dev çapta seçim yolsuzluğu ortaya çıkarılacak” diye yazdı.

“Trump’tan yeni taktik”

Georgia’da sonuçların açıklanmasından sonra Trump kampanyasının eyalette yeniden sayım talep etmek için önünde iki iş günü var. Trump’ın hukuk ekibi, eyalette dava açmayı planladıklarını daha önce açıklamıştı ancak henüz ayrıntı vermedi.

Reuters’ın haberine göre, mahkemelerde alınan bir dizi yenilginin ardından Trump kampanyasının yeni taktiği, Biden’ın kazandığı çekişmeli eyaletlerde Cumhuriyetçiler’in kontrolunda olan yasama meclislerini sonuçları tanımama ve Trump’ı kazanan ilan etmeye ikna etme çabasını içeriyor. Haber, söz konusu planla ilgili bilgi sahibi olduğu belirtilen üç kişiye dayandırılıyor.

Habere göre, bu çaba şimdi Michigan ve Pennsylvania eyaletlerine odaklanmış durumda ancak bu iki eyalette de sonuçlar tersine çevrilse bile Trump’ın delege sayısında Biden’ın önüne geçmesi için bir eyalette daha sonuçları değiştirmesi gerekiyor. Eğer bu olursa Amerikan modern tarihinde bir ilk yaşanmış olacak.

Bazı gruplar da kendi karşı davalarını açıyor.

Cuma günü Michigan eyaletinin Detroit kentinde bir grup siyah seçmen ve seçmen hakları örgütü federal mahkemede dava açarak, Trump ve kampanyasını 1965 tarihli Seçmen Hakları Yasası’nı ihlal etmekle suçladı.

Bu arada, resmi olmayan sonuçlara göre seçilmiş başkan ilan edilen Joe Biden de Cumartesi gününü geçiş süreci danışmanlarıyla geçiriyor. Biden, Trump’ın sonuçları değiştirme girişimlerini “tam bir sorumsuzluk” şeklinde nitelemişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Kasım 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.