enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:09 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:07 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:06 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
00:05 Milli motosikletçi Razgatlıoğlu, 27 Şubat’ta Tayland’da MotoGP’de yarışacak ilk Türk sporcu
00:05 Akif Çağatay Kılıç, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:04 Mavi Vatan’a yeni güç: SANCAR SİDA
00:03 CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebi kabul edilmedi
00:02 Bakan Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:01 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “Başkan Donald Trump’ın İran konusundaki önceliği diplomasi”
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini ilmek ilmek dokuyoruz
00:20 Orta Doğu’da Bilek Güreşi
00:14 Uzun yıllar boyunca geleneksel yöntemlere hakim olan Gayrimenkul sektöründe,Teknolojik Devrim ve Dijital Dönüşüm
00:13 Ömer Çelik: İsrail’in sınırları neresidir?
00:12 TBMM Dilekçe Komisyonuna başvurularda: Üniversitelerde astroloji bölümü açılması
00:11 İçişleri Bakanlığı, Yalova’daki saldırıyla ilgili müfettiş görevlendirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TRT Haber suların durulmadığı İdlib’de

TRT Haber suların durulmadığı İdlib’de
02.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İdlib’de ateşkesin ardından rejim ve Rus uçaklarının saldırıları son iki aydır yoğunlaştı. Türk askerine saldırı yapıldı, Rus uçakları güvenli koridoru vurdu. Peki İdlib’de nasıl bir süreç yaşandı, sahadaki durum ne? Detaylar haberimizde.

Damla Bürçeler
TRT Haber : Damla Bürçeler

  İdlib’e beklenen bahar bir türlü gelmedi. Ortadoğu’nun kanayan yarası Suriye’de daha iyi bir hayat için başlayan ayaklanmalar yıllar içinde başka bir boyuta evrildi.

Son dört yılda bir büyük şehrin nüfusu kadar sivil hayatını kaybetti. Diplomatik girişimler, ateşkes kararları, rejim uçaklarını durduramadı.

Soçi görüşmesinde en önemli başlık Suriye oldu

Soçi’de bir buçuk yıl sonra bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in en önemli başlığı Suriye oldu. 5 Mart 2020’de alınan kararlar hatırlatıldı bir kez daha.

İdlib’den geçen Halepi’i Lazkiye’ye bağlayan önemli ticaret yolu olan M4 karayolu Rejim saldırılarından en çok etkilenen noktalardan bir tanesi oldu. Karayolunun çevresindeki bir çok yerleşim yerinin en büyüğü olan Eriha da saldırılar yüzünden yüzbinlerce sivil bölgeyi terk etti.

Türk askerini hedef alan saldırılar arttı

Son mutabakatla 15 Mart’tan itibaren bu karayolu üzerinde Türk ve Rus askerleri ortak devriye faaliyeti yürüttü. Ayn Havr’dan Trumba’ya kadar uzanan 80 kilometrelik hatta bir çok devriye yapıldı. Siviller için bir de güvenli koridor oluşturuldu. Saldırılardan kaçan binlerce Suriyeli evlerine döndü. Kentteki uzun süreli sessizliği uçaklar bozdu. Türk askerini hedef alan saldırılar arttı. 10 Eylül’deki saldırıda 4 asker şehit oldu.

6 Mart 2020’den bu yana M4 Karayolunun 6 kilometre kuzeyi ve 6 kilometre güneyini içine alan Cebel Zaviye bölgesinde bir güvenlik koridoru oluşturulmuştu. Ancak son iki üç aylık dönemde Esed rejimi ve Rus uçakları ateşkesi bozarak buradaki yerleşim yerlerini yerle bir etti. Terkedilmiş şehirlerle dolu kentin güneyinde ayakta kalabilen bir yerleşim yeri yok.

Şehir merkezindeki manzara farklı

Güneydeki saldırılar yüzünden nüfusu 1 buçuk milyonu bulan şehir merkezinde ise başka bir manzara var. Kentte adım atacak yer yok. Dükkanlar açık, sokaklar kalabalık olsa da ekonomik kriz nefes alacak alanı daha da daraltıyor. Bir dolar 3 bin 500 Suriye Lirasına ulaştı. Bir ekmeğin fiyatı 2 bin 500 Suriye lirasıyken, işçinin günlük yevmiyesi bir ekmek almaya ancak yetiyor.

Son görüşmede merak edilen, 5 Mart’ta tescil edilen statükonun korunup korunmayacağıydı. İki lider ilk kez görüşme sonrası kamera karşısına geçmedi. Türkiye’nin amacı aşikar; sınırının ve bölgede gözlemci olarak bulunan Türk askerinin güvenliği, hem ülkesinde hem de sınırının ötesinde kucak açtığı milyonlarca sivilin huzur içinde yaşaması.

Dengelerin sürekliği değiştiği, her güne başka bir sıcaklıkla uyanan İdlib’e bahar ne zaman gelir, bilinmez…

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.