enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:44 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:27 ASELSAN tarafından üretilen Hava Trafik Kontrol Radar Sistemi HTRS 100, Şam’da uçuş güvenliğini sağlayacak
06:07 İzmit Körfezi’nin geleceği “Dijital İkiz Projesi” ile şekillenecek; Türkiye ve Marmara için örnek model
00:25 Yapay Yağış ve Yağış Artırma Çalışmaları
00:05 CHP’li Meclis Üyesi İstifa Etti, AK Parti’ye Katıldı
21:46 ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), “İran’daki eylemlerde ölenlerin sayısı 5 bin 2’ye yükseldi”
21:24 Meteorolojiye göre İzmir’de yağış alarmı sürüyor
16:48 Türk Kızılay’ın Gazze’ye gönderilmek üzere hazırladığı, 20. “İyilik Gemisi”, Mersin’den yola çıktı…
15:23 Televizyonun görsel dili TRT Akademi’de şekilleniyor
14:49 Hafta sonu ülke genelinde hava nasıl olacak?
14:21 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:06 Türkiye’nin Stratejik Ekseni ve İstikbal Programı için Düşünceler…
13:20 İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır.
00:32 Hollanda’da kur’an yakmaya yargıçlar bile “Mübah” diyor…
00:19 Rusya’da Türk dizileri paniği!
21:51 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:21 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:00 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TRT Haber Benin’de

TRT Haber Benin’de
05.05.2022
A+
A-

PORTO NOVO – TÜHA HABER / Benin Cumhuriyeti Sahra Altı Afrika’da küresel ekonomi ile bütünleşmede geri kalmış ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye’nin de altyapı ve sağlık gibi alanlarda destek verdiği ülkede yaşam oldukça zor.

Türkiye 2005 yılında başlattığı Afrika açılımı doğrultusunda,, bölgeye desteklerini sürdürüyor. O ülkelerden biri de Benin. Ülkede onlarca su kuyusu açıldı. Sağlık merkezleri inşa edildi.

Ancak Batı Afrika ülkesi Benin’de yaşam hiç de kolay değil. Kimi para kazanmak için evde dokuma yapıyor. Kimi de imkansızlıktan eğitimi yarıda bırakıp çalışıyor.

Sokaklar satıcılarla dolu

Türkiye’de yol kenarlarında meyve, sebze, o yörenin ürünlerinin satılmasına alışığız ancak Afrika’da motorları için kullandıkları yağları bu yollardaki stantlardan alıyorlar.

Tezgâhlarda kumaştan sandviçe, meyveden benzine her türlü ürün satılıyor

Savé bölgesinde yol kenarında benzin ve yağ satanlardan biri de Adiko. 28 yaşında, 2 çocuk babası. Adiko, okulda başarısız olmadığını ancak maddi imkansızlıklardan dolayı okulu bırakması gerektiğini söyledi.

Adiko işe sabah gün doğmadan başlıyor. Gece 2’ye kadar aralıksız çalışıyor.

İyi günlerde 500 litreye kadar sattığını söyleyen Adiko, “Çok kazanmıyorum ve ailemle zaman geçirememe imkân kalmıyor; ama ekmek parası” dedi.

24 yaşındaki Christelle ise Kotonu sokaklarında sandviç satıyor. Malzemeleri evde hazırlıyor, kaplara koyuyor. Erken saatlerde yola çıkıyor, günde ortalama 7 saat işbaşında kalıyor.

Kadınlar ev ekonomisine katkıda bulunuyor

Benin’de kadınlar ev ekonomisine katkıda bulunmak için pek çok iş yapıyorlar. Onların biri de dokuma. Kendi yaptıkları kumaşlarla hem kıyafetleri oluyor hem de satıyorlar.

Péréré’de yaşayan 28 yaşındaki Nura da kumaş dokuyarak geçimini sağlıyor.

TRT Haber Benin'de

Yaklaşık 12 milyon olan Benin nüfusunun Yüzde 65’i 25 yaş altında. Halkın yarısı ise kırsal bölgelerde yaşıyor.

Haber: Sezen Ceceli Köse

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.