enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:26 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:33 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:56 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:40 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:39 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:23 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak
00:14 İstanbul Fatih’te zehirlenme şüphesiyle tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybeden Böcek ailesi soruşturma sürüyor…
23:13 AK Parti Grup Başkanı Güler: Cumhur İttifakı ile birlikte İmralı ziyaretine olumlu fikir beyan ediyoruz
12:54 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:51 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:50 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:41 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:33 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:32 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Toplumsal Tarih’in 333. sayısı çıktı

Toplumsal Tarih’in 333. sayısı çıktı
02.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Bu sayımızda Sakarya Savaşı’nın 100. yılında Mesut Uyar’ın editörlüğünde hazırlanan dosyada muharebe çok çeşitli yönleriyle masaya yatırılıyor.

M. Fatih Baş, Sakarya Savaşı’nın arifesindeki Kütahya-Eskişehir muharebelerini ele aldığı yazısında Türk tarafının Kurtuluş Savaşı’nda yaşadığı en büyük yenilgiyi tasvir edip nedenlerini sorguluyor.

Konstantin Travlos, Sakarya muharebelerinde Yunan ordusunun ve komuta heyetinin gerçekleşmesi imkânsız siyasi hedefler uğruna yaşadıklarını Yunan tarafından bizlere aktarıp, özellikle karar verme ve uygulama süreçlerinde yaşanan komuta sorunlarını inceliyor.

Mesut Uyar, Eskişehir-Kütahya muharebelerinde ordunun neredeyse yarısının firar ettiği bir yenilgi sonrasında içerideki siyasi tartışmalara rağmen Sakarya Savaşı’nın nasıl olup da kazanılabildiğini tüm veçheleriyle tahlil ediyor.

Emrah Özdemir de Kurtuluş Savaşı’nda gayrinizami harbi ele aldığı yazısında başta Balkanlar olmak üzere imparatorluğun değişik bölgelerinde gayrinizami harp tecrübesi kazanılmış olmasına rağmen Kurtuluş Savaşı’nda bu deneyimlerden neden yeterince yararlanılmadığını tartışıyor.

Ahmet Özcan, Sakarya Savaşı’nın cephe gerisini ele aldığı yazısında Ankara’da yaşanan siyasi tartışmaları, Tekalifi Milliye Emirleri’ni, ordunun asker ihtiyacının karşılanması için uygulanan tedbirleri, Anadolu eşrafının tutumunun mücadele açısından yaşamsal önemini analiz ediyor.

Tutku Akın, II. Abdülhamid tarafından 19.yy sonunda kurulan Aşiret Mektebi’ni siyasi değerlendirmelerin ötesinde sosyal bir mekân şeklinde ele alarak öğrencilerin gündelik yaşamlarına odaklanıyor ve “Okuldaki hayat nasıldı?” sorusuna cevap arıyor.

Kadir Dede ve Aylin Özman, Rebia Tevfik Başokçu’nun renkli hayatını anlattığı Avrupa’da 20 Yılım Nasıl Geçti? adlı otobiyografisinden hareketle Cumhuriyet’in ilk kuşak kadınlarının kimlik arayışını sergiliyor.

Doğukan Temizel; Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın idamlarının 60. yılında kararların açıklanması sonrasında ve infaz sırasında yaşananları farklı kaynaklardan karşılaştırmalı olarak aktarıyor.

Toplumsal Tarih’e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşabilirsiniz. Eski sayıları e-dergi olarak okuyuculara sunma çalışmaları ise devam ediyor.

Etkinlikler için Tarih Vakfı’nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, internet sitemizi ziyaret edebilir, ayrıca Tarih Dostu olarak Vakfa destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostu okurları Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan %50 indirim sahibi oluyor.

https://tarihvakfi.org.tr/dergiler/toplumsal-tarih-sayi333/

HABER : Sezin BULUM & İstanbul

***

www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.