enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:15 Bir Terk Etme Hikayesi
11:19 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
10:27 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
06:39 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:52 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
00:51 Avrupa Haberleri: Rusya, Alman ordusuna karşı hibrit bir savaş mı yürütüyor?
00:44 Dış Bakış Cilt 3 Sayı 1 yayınlandı
00:44 İran Ordusu Genel Komutanı Emir Hatemi: Her türlü kötülüğe karşılık vermeye hazırız
00:42 ‘PayPal mafyası’ndan kriptoparaya: Epstein’in Silikon Vadisi’yle ilişki haritası
00:27 Tahran’dan Washington’a uyarı: Saldırı olursa ABD üslerini vururuz
00:24 Türk Hava Kuvvetleri’ne ‘milli uçaklar’ geliyor
00:08 Halid Meşal: Hamas silah bırakmayacak
07:11 e-Birliktelik kampanyasıyla 12 bin işletmeye 21 milyon destek
00:53 Mamdani’den Farage’a: Epstein dosyaları ardından yapay zeka ile üretilmiş görüntüler yayılıyor
00:52 Zelenskiy: ABD, barış anlaşması için Rusya ve Ukrayna’ya Haziran ayına kadar süre verdi
00:39 Umman görüşmesi: İran ve ABD nükleer müzakereleri sürdürme kararı aldı
00:34 Eurobarometer anketi: Avrupalılar için savaşlar ve dezenformasyon en büyük endişe kaynağı
00:21 Orta Asya’da Su ve Enerji Güvenliği: İklim Değişikliği ve Bölgesel Kırılganlıklar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Toplumsal Tarih’in 333. sayısı çıktı

Toplumsal Tarih’in 333. sayısı çıktı
02.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Bu sayımızda Sakarya Savaşı’nın 100. yılında Mesut Uyar’ın editörlüğünde hazırlanan dosyada muharebe çok çeşitli yönleriyle masaya yatırılıyor.

M. Fatih Baş, Sakarya Savaşı’nın arifesindeki Kütahya-Eskişehir muharebelerini ele aldığı yazısında Türk tarafının Kurtuluş Savaşı’nda yaşadığı en büyük yenilgiyi tasvir edip nedenlerini sorguluyor.

Konstantin Travlos, Sakarya muharebelerinde Yunan ordusunun ve komuta heyetinin gerçekleşmesi imkânsız siyasi hedefler uğruna yaşadıklarını Yunan tarafından bizlere aktarıp, özellikle karar verme ve uygulama süreçlerinde yaşanan komuta sorunlarını inceliyor.

Mesut Uyar, Eskişehir-Kütahya muharebelerinde ordunun neredeyse yarısının firar ettiği bir yenilgi sonrasında içerideki siyasi tartışmalara rağmen Sakarya Savaşı’nın nasıl olup da kazanılabildiğini tüm veçheleriyle tahlil ediyor.

Emrah Özdemir de Kurtuluş Savaşı’nda gayrinizami harbi ele aldığı yazısında başta Balkanlar olmak üzere imparatorluğun değişik bölgelerinde gayrinizami harp tecrübesi kazanılmış olmasına rağmen Kurtuluş Savaşı’nda bu deneyimlerden neden yeterince yararlanılmadığını tartışıyor.

Ahmet Özcan, Sakarya Savaşı’nın cephe gerisini ele aldığı yazısında Ankara’da yaşanan siyasi tartışmaları, Tekalifi Milliye Emirleri’ni, ordunun asker ihtiyacının karşılanması için uygulanan tedbirleri, Anadolu eşrafının tutumunun mücadele açısından yaşamsal önemini analiz ediyor.

Tutku Akın, II. Abdülhamid tarafından 19.yy sonunda kurulan Aşiret Mektebi’ni siyasi değerlendirmelerin ötesinde sosyal bir mekân şeklinde ele alarak öğrencilerin gündelik yaşamlarına odaklanıyor ve “Okuldaki hayat nasıldı?” sorusuna cevap arıyor.

Kadir Dede ve Aylin Özman, Rebia Tevfik Başokçu’nun renkli hayatını anlattığı Avrupa’da 20 Yılım Nasıl Geçti? adlı otobiyografisinden hareketle Cumhuriyet’in ilk kuşak kadınlarının kimlik arayışını sergiliyor.

Doğukan Temizel; Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın idamlarının 60. yılında kararların açıklanması sonrasında ve infaz sırasında yaşananları farklı kaynaklardan karşılaştırmalı olarak aktarıyor.

Toplumsal Tarih’e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşabilirsiniz. Eski sayıları e-dergi olarak okuyuculara sunma çalışmaları ise devam ediyor.

Etkinlikler için Tarih Vakfı’nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, internet sitemizi ziyaret edebilir, ayrıca Tarih Dostu olarak Vakfa destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostu okurları Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan %50 indirim sahibi oluyor.

https://tarihvakfi.org.tr/dergiler/toplumsal-tarih-sayi333/

HABER : Sezin BULUM & İstanbul

***

www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.