enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Toplumsal Tarih’in 332. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih’in 332. sayısı çıktı!
04.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Editörlüğünü A.Tunç Şen’in yaptığı “Bizans, İslam ve Osmanlı dünyasında astroloji ve müneccimler” dosyası, Avrupa dışı dünyadaki astrolojik bilgi üretimi ve pratiğine dair beş makaleyi tarihşinas camianın gündemine taşıyor.

Tarih Vakfı > Toplumsal Tarih Sayı:332Margaret Gaida, 9. ve 10. asır İslam dünyasında üretilmiş astrolojiye giriş (medhal) türü eserler ile detaylı astronomik tablolar içeren zîç literatürüne bakarak astroloji pratiği için gerekli temel bilgilerin ne olduğuna ve bu bilgilerin hangi eserlerde dolaştığına odaklanıyor. Antoine Borrut, literatürde neredeyse hiç ele alınmamış astrolojik tarihlerin İslam tarihi yazımındaki önemine ışık tutuyor.

Dosyamızın Bizans dünyasını mercek altına alan üçüncü makalesinde alanın duayenlerinden Maria Mavroudi, 9. ve 11. yüzyıllar arasında Bizans dünyasında Arapçadan Yunancaya yapılan tercümelerde astroloji ve astronominin nerede durduğunu inceliyor.

Eva Orthmann, Babür İmparatorluğu’nda astrolojinin yeri, müneccimlerin istihdamı ve astrolojik-kozmolojik öğretilerin siyasi ve dini amaçlar doğrultusundaki kullanımı hakkında görsel malzemeyle de zenginleştirilmiş önemli ayrıntılar sunuyor.

Dosyanın son makalesinde ise seçkinin editörü A. Tunç Şen, müneccimliğin kavramsal tarihiyle birlikte Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşayıp kıymet görememiş bir müneccim olan Riyâzî Ali’nin hikayesi üzerinden bize klasik dönem sonrası İslam dünyasındaki, özellikle de Osmanlı bünyesindeki müneccimleri, uzmanlık sahalarını ve içinde bulundukları sosyo-ekonomik ve kültürel muhitleri anlatıyor.

Oğuz Tekin makalesinde Roma’nın tarihinin yazılı eserlerin yanı sıra sikkeler üstünden de okunabileceğini, sikkelerin aynı zamanda bir haber alma ya da siyaseten olup biteni anlama aracı olduğunu gösteriyor.

Aytek Soner Alpan, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nde Girit’ten gelen cüzzamlı Müslüman nüfusun serencamını bizlere aktarıyor. Murat Özyüksel, Alman Birliği’nin kuruluşunun 150. senesinde kuruluşun toplumsal dinamiklerini farklı veçheleriyle inceliyor.

Emine Önel Kurt ve Zerrin İren Boynudelik “Resimdeki Tatlar” yazı dizimizin bu bölümünde Avrupa resim sanatında balık imgesinin yer aldığı örnekleri değerlendiriyor.

Toplumsal Tarih’e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşabilirsiniz. Eski sayıları e-dergi olarak okuyuculara sunma çalışmaları ise devam ediyor.

Etkinlikler için Tarih Vakfı’nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, internet sitemizi ziyaret edebilir, ayrıca Tarih Dostu olarak Vakfa destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostu okurları Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan %50 indirim sahibi oluyor.

https://tarihvakfi.org.tr/dergiler/toplumsal-tarih-sayi332/
SEZİN BULUM – Marjinal Porter Novelli

HABER : Sezin BULUM & İstanbul 

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.